Stil Prostorija

netipična renovacija

Razgledajte predivno obnovljenu starinsku otočnu kuću čiji stakleni zidovi reflektiraju tradiciju: 'Nema smisla da samo konzerviramo, treba dati pečat sadašnjeg trenutka'

netipična renovacija

Kada pomislite na obiteljsko gospodarstvo u ruralnom primorskom kraju na pamet vam zasigurno neće pasti obrisi u kojima odnedavno uživa obitelj Nenadić s otoka Krka. Naime, renovacija i nadogradnja njihova imanja u naselju Bajčići, koje se sastoji od stare kuće namijenjene življenju, štale i spremišta vidljivog samo u obrisima te guvna sačuvanog u izvornom obliku; daleko je od tipične, ali jedinstvenom suvremenom estetikom neupitno logična i uklopljena.

Posjećujući prijatelje u kućama koje je projektirala arhitektica Branka Juras, Ozana i Kristijan Nenadić odlučili su je angažirati za ovaj opsežni projekt, oduševljeni, kako nam je sama kazala, atmosferom koju je u njima kreirala.
– Zanimljivo mi je da me je Kristian zvao i rekao da mu je jako ugodno u tim kućama i da to želi postići u svom prostoru. Nije znao što točno želi, ali je znao koji osjećaj želi da prevlada – govori nam Juras dodavši kako je komunikacija od početka tekla glatko.

I sam je investitor, kaže, oduvijek želio biti graditelj pa je uz brojne sugestije i on autor ove kuće, na čijoj joj je razradi, dodaje, pomogla i kolegica Lorena Posinković, dok elaboriran krajobrazni koncept potpisuje krajobrazna arhitektica Dobrila Kraljić.

Najzahtjevniji je dio, kako doznajemo bio pomirenje sukoba između nužnosti očuvanja arhitektonskog nasljeđa i nužnosti razvijanja suvremene arhitekture, na koji je odgovorila razrađenom interpolacijom koja reflektira autohtonu gradnju. Na pitanje koliko zahtjevi usklađivanja takvih suprotnosti rasplamsavaju, ili ograničavaju njezinu kreativnu viziju odgovara da je upravo izazovi koji od nje traže drugačija rješenja najviše potiču.

– Nema smisla da samo konzerviramo i ponavljamo, ako ne moramo. Treba dati pečat sadašnjeg trenutka u trenutku projektiranja, a najljepše je kad taj "sukob" da nešto novo i zanimljivo. Ja iz tog sukoba iščitavam slobodu. Izazov je suočiti stare i nove materijale i načine gradnje – smatra naša sugovornica.

Kako je selo Bajčići u kojem se nalazi sklop građevina zaštićeno, postojao je, kaže, opravdan strah da konzervatori neće dopustiti nešto drugačije od tradicionalne gradnje, no na njihovu sreću riječki su konzervatori podržali ovaj "sukob".

Zahtjevan je, kako ističe, bio i rad na samo gradilištu, gdje je dosta boravila.

– Najbitnije je bilo biti tamo u trenucima važnih odluka. Idejni je dio lakši nacrtati, ovdje je bilo teže gradilište – ističe Juras, uvodeći nas u prostor u kojemu su novim rješenjem svi objekti integrirani u jednu cjelinu.

Stara kuća se u prizemnom dijelu proširila za prostor wellnessa koji je ukopan s dvije strane. Na katu je dodan novi ulaz kod postojeće šterne, a štala se u prizemnom dijelu proširila za poluotvorenu ljetnu kuhinju; pomoćni objekt kao aneks kući na mjestu stare šterne.

Kao odgovor na zadani element kamena, u interijeru je dominantan beton, prisutan u cijeloj unutrašnjosti kuće, dok toplinu donosi sveprisutno drvo, pomirujući kontraste strukture i teksture.

– Beton se odlično slaže s kamenom, to sam već isprobala na kući MR na Krku. Oni jednostavno idu jedan s drugim. Namjerno je ostavljen neobrađen da se prilagodi kamenu. Drvo je prirodan materijal i korišten je kod tradicionalne gradnje, pa ga i kod nove pokušavam koristiti što više. Ono pomiruje i smiruje – objašnjava Juras, ističući kako je suvremeni koncept zapečatila upotreba stakla, čija je funkcija da reflektira tradiciju, odnosno kamen.

– Ja u tom jednom detalju vidim cijelu priču. Danas prepoznaje jučer. Refleksija koja pamti i ne zanemaruje prošlost, a najprisutnija je – dodaje arhitektica.
 

Naslovnica Prostorija