Stil Putovanja

Bajkovita Hrvatska

Utvrda uskoka i plemića: zavirite u slavnu hrvatsku palaču obitelji Vukasović

Bajkovita Hrvatska

Grad Senj staro je naselje utemeljeno prije više od 3000 godina na brdu Kuku, istočno od današnjeg Senja. Bio je glavno središte ilirskog plemena Japoda. Sadašnje naselje nalazi se podno obronaka Kapele i Velebita, a povijest grada Senja dio je bogate sačuvane hrvatske povijesti.

Palača obitelji Vukasović, jedne od najuglednijih i najutjecajnijih senjskih plemićkih obitelji, sačuvana je kao bogato kulturno naslijeđe. Građena je na prijelazu između 14. i 15. stoljeća u gotičko-renesansnom stilu i vrhunski je objekt profane arhitekture. Danas je u palači smješten Gradski muzej, utemeljen 1962. godine kao kulturna i znanstvena ustanova sačuvane bogate hrvatske kulture i povijesti – kazala nam je Paula Jusić, scenaristica epizode "Palača obitelji Vukasović – Gradski muzej Senj" iz dokumentarnog serijala "Bajkovita Hrvatska".

Smješten između mora, s jedne strane, i planina, s druge, grad Senj najveća je urbana aglomeracija na hrvatskoj obali između Rijeke i Zadra.

Kuća Marije Terezije

– U svojoj bogatoj, višetisućljetnoj povijesti, grad Senj je pravi dragulj ostavštine. Među znamenitostima svakako je palača obitelji Vukasović. Ova poznata i slavna uskočko-plemićka obitelj podrijetlom je iz Dalmacije, iz Poljica, a živjeli su u velikom broju i oko grada Klisa. Članovi te obitelji kao graničarski časnici služili su u raznim vojničkim posadama Senjske kapetanije i Vojne krajine, a ugled su stekli kao iskusni časnici, pa ih je odlikovao i austrijski car te su stekli plemstvo i grb.

Godine 1665. dobili su i senjsko plemstvo i bili uvedeni u gradski patricijat. Kao bogati građani i plemići u Senju su imali raskošnu baroknu kuću – palaču s renesansnim balkonom i pročeljem od klesanog kamena s venecijanskim i baroknim arhitektonskim elementima. U toj kući je tri puta boravio austrijski car Josip II., pa se i danas ova građevina zove "kuća Marije Terezije" – doznali smo od Paule Jusić, koja sa suprugom Đelom jr. Jusićem potpisuje režiju dokumentarnog serijala.

Od naših sugovornika čujemo kako su u senjskoj povijesti Vukasovići poznati po plemićkoj buni od 1719. do 1722. godine, u kojoj su se senjski građani pobunili zbog gaženja starih senjskih prava.


– Senjani su kaznili i zatvorili neke članove patricijske obitelji Vukasović i Homulić, koje su 1696. godine pristale uz njemačke zapovjednike i tom prigodom podržale ukidanje povlastice na solnu daću. Kao poseban dio austrijske Ratne mornarice brodovi Vukasovića suprotstavljaju se u borbama na moru francuskoj, španjolskoj i sardinskoj mornarici. Senjska uskočko-plemićka obitelj Vukasović ostavila je dubok trag u povijesti i kulturi grada Senja i cijele Hrvatske. Zbog svoje iznimne intelektualne i vojne nadarenosti, bili su rado viđeni na Bečkom dvoru, a članove Bečkog dvora, posebice suvladara, a poslije cara Josipa II., dovodili su u obilazak Senja, Primorja i Like. Neki su članovi ove obitelji bili iskusni časnici, graditelji i svećenici. I svaki od njih iskazao se u različitim djelatnostima.

General barun Filip, graditelj cesta

I danas je u Senju živo sjećanje na tu senjsku plemićku obitelj, a posebice na baruna i generala Filipa, koji se, osim u časničkom pozivu, isticao i kao jedan od najpoznatijih graditelja cesta u nas. Senj je još u srednjem vijeku poznat po glagoljici. O razvoju tog pisma tijekom 14. i 15. stoljeća na ovom području svjedoče brojni glagoljski kameni spomenici i njihovi faksimili izloženi u postavu. U Senju je radila i glagoljska tiskara, osnovana oko 1494. godine, koja je bila među prvim tiskarama u jugoistočnoj Europi i u kojoj su tiskane dvije inkunabule: Senjski glagoljski misal i Spovid općena.

Gradski muzej, smješten u palači, utemeljen je 7. svibnja 1962. godine kao kulturna i znanstvena ustanova čija je zadaća skupljanje, čuvanje, sređivanje, proučavanje, obrađivanje, prezentiranje i objavljivanje muzejske i povijesno-kulturne građe. Kroz povijest su se u Senju ispisivale mnoge priče. Ova vrijedna građevina i bogata muzejska zbirka, sačuvana arhitektura, duga i bogata povijest Senja i čitavog ovog kraja, kao i tradicijska kultura, neprocjenjivo su bogatstvo hrvatske povijesti i kulturne baštine – naglasila je Paula Jusić.

 

Naslovnica Putovanja