Stil Putovanja

Fascinantan prizor

Djeca koja krote kobre: zavirite u nevjerojatan svijet drevnog plemena koje generacijama lovi zmije otrovnice

Fascinantan prizor

Vještina 'ovladavanja' ponašanjem zmija otrovnica mnogima i dalje predstavlja fascinantno umijeće, a drevnom plemenu pod nazivom Sapere kroćenje kobri je tradicija koja se prenosi s generacije na generaciju. Smatra ih se sljedbenicima boga Šive, božanstva plave kože kojeg se uglavnom prikazuje s kraljevskom kobrom oko vrata.

U malenom selu Jogi Dera u najnapučenijem predjelu Indije, obiteljski posao je hipnotiziranje opasnih gmazova pa tako i najmlađi u rukama bez straha drže otrovnice u rukama.

- Ovim se u mojoj obitelji bavimo već sedam generacija. Ako se neka od ovih opasnih životinja pojavi u nečijoj kući ili na nečijem polju, mi ih hrabro lovimo - rekao je 65-godišnji Buti Nath za Reuters.

Neisplativ posao

Iako su hipnotizeri zmija nekada bili uobičajena pojava na indijskim festivalima i sajmovima gdje su privlačili radoznale i preplašene poglede prolaznika, a ljudi su im se redovito obraćali i u slučaju potrebe za protuotrovima, njihova stoljećima stara tradicija polako odumire.

Država teži jačanju zakona koji štite divlje životinje, a praksa kroćenja zmija otrovnica zabranjena je još 1991. godine.

Članovi plemena svjesni su da u suvremenom društvu nije poželjno, lako ni profitabilno ići uokolo loveći zmije otrovnice da bi time zabavili ljude, ali iznimki među mlađom generacijom ima.

Četrnaestogodišnji Kuldip Nath primjerice odlučio je odustati od škole te se pridružiti ocu u potrazi za zmijama, a svoju odluku kaže još nije zažalio iako ne zna što će mu obiteljski 'zanat' donijeti u budućnosti.

 

Naslovnica Putovanja