Stil Putovanja

'3 vrha'

Neponovljivo iskustvo! Naš novinar skijao slalom kroz nacionalni park s Rudolfom i Bambijem

'3 vrha'

Jedni vam govore da je idealno skijati u Austriji, drugi u Italiji, a ne znate koga biste poslušali? Odgovor je - i jedne i druge! Skijanje u Innichenu/San Candidu - kako se ovo mjesto zove na njemačkom i talijanskom - daje mogućnost odmora u dvije države. Područje "3 zinnen" ili "naški" tri vrha - granično je; povezuje talijanski dio Tirola s austrijskim, čije je središte ljupki Lienz. Dok skijate stazama Versciaca ili Sesta, prelazite iz Italije u Austriju i vraćate se, no to i nije toliko važno jer je EU prebrisala međe, pa Austrijanci i Talijani u ovoj autonomnoj pokrajini žive u savršenom skladu.
Od dvojezičnih natpisa i miješanja kultura u tom dijelu Tirola, skijašima je interesantnija činjenica da je područje "Tri vrha" zaštitio UNESCO, što im omogućuje slalom parkom prirode. Kad djeca, klizeći na skijama kroz guste borove šume - ugledaju lane, lisicu, zeca, orla ili soba - raspamete se od sreće. Mnogima je to prvi neposredni kontakt s divljim životinjama - divokozom, vjevericom, sovom... Tako se ugodno rekreiranje pretvara u poduku o fauni, a na vrhu Croda Rossa ne samo da će vam dopustiti približiti se tom Rudolfu (sobu) ili Bambiju (lanetu), nego će i održati zanimljivo predavanje na njemačkom, talijanskom i engleskom, pa pokazati snježne skulpture od kojih zastaje dah i potvrditi zašto je područje "3 zinnen" jedno od najatraktivnijih u Alpama, u kojemu, nota bene, nikad nema gužve.

Kino Dolomiti

Osim fascinantne prirode i odličnih staza, "Tri vrha" su najsunčanija u Dolomitima, a odatle se pruža i najljepši pogled na okolicu. Zato je na vrhu Monte Elmo podignut luksuzni restoran s terasom znakovita imena "Dolomites Cinema". Projekcija s Elma bolja je za vedrog dana od hollywoodskog blockbustera. Svi to žele vidjeti, pa nije čudno da ćete na 2050 metara ugledati ski centar u kojem su ugrađeni liftovi, pokretne stepenice i tristo drugih čuda za koje se pitate kako ih je uopće bilo moguće napraviti tu gdje vas i gondula "vuče" više od petnaest minuta.
Od parka prirode, luksuznih restorana na vrhovima sa sasvim pristojnim cijenama za takvu vrstu odmarališta (kava je manje od dva eura), još je interesantniji, bolje rečeno korisniji - vlak. Činjenica da ste odsjeli kod nekog od iznajmljivača u ovom dijelu Tirola daje vam mogućnost besplatne vožnje vlakom koji prometuje svakih pola sata. Auto možete zaboraviti jer prugom putujete kud vas volja: na skijanje na Kronplatz, odnosno na postaju Percha, odakle vas žičara vodi na najpopularnije skijalište među Hrvatima; ili u Bruneck/Brunico, gdje naši tradicionalno odsjedaju i osim hrvatskog, u udarnom nam skijaškom tjednu, teško je čuti bilo koji drugi jezik.
Iz domaće perspektive, gdje se i odrasli i djeca malo voze vlakovima a njihovo je kašnjenje normalno - šareni, brzi i precizni "zug" što "piči" kroz Alpe pravo je čudo tehnologije. Vodi vas na stanice koje su na par minuta šetnje do centra Innichena, Dobbiaca ili šminkerske Cortine D'Ampezzo, u čijim se izlozima prodaju jakne koje vrijede više od dvadeset tisuća eura ili su ih samo trgovci tako precijenili igrajući na taštinu (pre)bogate klijentele.

Hoteli za odlikaše

Staze? Početnicima preporučujemo odlazak na skijalište Innichen/San Candido iznad grada. Tamo će se nauživati na plavim i crvenim stazama, a smognu li hrabrosti - mogu se spustiti i jedinom crnom koja vodi direktno u mjesto. U Versciacu je druga priča. Skijalište je ogromno, povezano je sa Sestom/Sexstenom i možete skijati kud vas volja, ali su staze zahtjevnije, a nerijetko se banalne plave i crvene iznenada pretvaraju u crne koje od skijaša išću znanje i iskustvo. Zato svaki put prije nego se upustite obilaziti park prirode i njegove krasote, pogledajte na karti kud vodi koja staza, četverosjed ili vučnica, da ne biste riskirali pad i spuštanje na stražnjici niz opasne padine.
Ima li u Innichenu/San Candidu - u području "3 zinnen" - nešto što bi valjalo popraviti? Hm.... Možda da neki od četverosjeda ili dvosjeda koji vode "iznad oblaka" dobiju i kabine, jer i za lijepih dana zna biti prilično mrzlo, pa temperature od minus osam, deset..., na tim visinama nisu rijetkost.
Što se smještaja tiče, savjet je - guglajte, pogađajte se i ne žurite! Smještaja - dobrog i jeftinog - ima ko u priči - pa s rezervacijama ne treba žuriti ni uplaćivati akontacije. Lijep, prostran apartman za četvero, u kojem će vam svako jutro služiti tek pomuženo mlijeko, domaći jogurt, sir, toplo pecivo..., za šest noći platit ćete 400 eura u špici sezone.
Za one koji su spremni isprsiti puno više, kojima je "sto oerića" sitnica, tu su i tjedni aranžmani na bazi polupansiona koji pizaju i po 40 tisuća kuna u hotelima za odlikaše koji su prava bajka, baš kao i sve drugo u najljepšem dijelu Alpi.

 

Traži Danijela radi karata

Cijene ski karata, ovisno o dobu i danima skijanja, u području '3 zinnen' kreću se nešto iznad četrdeset eura dnevno. Za one kojima je to skupo, postoji mogućnost učlanjenja u Ski klub 'Novinar' iz Crnog Luga, koji skijaše - bez obzira koje su profesije ili godina - vodi u Val di Fiemme, koji se također nalazi u Dolomitima, i to po izuzetno povoljnim cijenama za grupne dolaske.
Uglavnom, kome se ski karte u Alpama čine preskupima, neka kontaktira Danijela Popovića iz 'Novinara' (Crni Lug - Delnice) i priključi se pravoj maloj koloniji hrvatskih skijaša u Alpama, od kojih je dobar dio Dalmatinaca.

 

Naslovnica Putovanja