Stil Putovanja

Ne lutajte vinskim stazama

Donosimo vam vodič kroz sedam najotkačenijih europskih vinarija, čija će vas arhitektura, ali i ponuda, oboriti s nogu

Ne lutajte vinskim stazama

"Dan bez vina je kao dan bez sunca" poslovica je koja se pripisuje Francuzima, no bez velike rasprave vjerujemo da bi je prisvojili diljem Mediterana. Vino kao mitski napitak sastavni je dio brojnih civilizacija već stoljećima, a ujedno i stalna inspiracija umjetnicima, pa ne čudi što su svoj obol popularizaciji ove poljoprivredne kulture dale i brojne arhitektonske zvijezde.

Njihove atraktivne građevine diljem svijeta, uz poštivanje okoliša u kojem se nalaze, podižu vrijednost etiketama, ali i stavljaju pečat na identitet vinara koji su ih angažirali. Nema nam druge nego napraviti đir do takvih mjesta u Europi za koja smatramo da su vrijedna obilaska, ako vam povod za putovanje uopće treba...

Krećemo iz Bordeauxa, francuskoga lučkoga grada koji je oduvijek na popisu želja svih onih koji uživaju u velikim crnim vinima. Ovdje su svojim ionako slavnim podrumima i impresivnim vinogradima koji se nalaze u okolici, dodali i "La Cité du vin", svjetski muzej vina. Ovaj 55 metara visok "NLO", za kojeg imate dojam kao da se spustio među šaš na obali rijeke Garonne, djelo je pariškog studija ˝XTU˝ i engleskih eksperata za dizajn muzeja "Casson Mann".

Iako je prema njihovoj zamisli njegov izgled imitacija pokreta vina kad se toči u čašu, većina prepoznaje dekanter što se presijava u zlatno-aluminijskoj boji. Muzej je podijeljen u 20 tematskih zona, u kojima se može naučiti sve o povijesti uzgoja vina, najpoznatijim sortama, njegovu utjecaju na umjetnost, istovremeno golicajući cijelo vrijeme obilaska osjetila vida, njuha i sluha.
 

 

Oštrica noža zabodena u tlo

Prije nego se uputite u obilazak okolice, nasade i dvorce vinarije u Médocu i Saint-Émilionu, malo izvan centra Bordeauxa nalazi se "Chateau les Carmes Haut-Brion", za koju su arhitekti Philippe Starck i Luc Arsene-Henry osmislili novi suvremeni vinski podrum na četiri etaže. Konstrukciju od čelika koju autori opisuju kao "oštricu noža zabodenu u tlo" okružuje umjetno jezero kako bi se osigurali idealni uvjeti za njegovu osnovnu funkciju – čuvanje vina.

Na položajima oko gradića Langeloisa u Kamptalu, svoje vinograde ima i Fred Loimer, jedan od najpoznatijih austrijskih vinara. Njegov vrhunski riesling stručnjaci opisuju kao rezultat inovativnih metoda naslonjenih na tradicionalizam, a upravo tako izgleda i minimalistička vinarija koju je sagradio na vrhu starog podruma iz 19. stoljeća. Nakon školovanja u Kaliforniji, Fred je 1997. preuzeo obiteljski posao, a crna kocka u prirodi, kao simbol moderne elegancije idealno odgovara njegovoj želji da proizvodi isključivo ekološka vina.

Arhitektonski superstar Frank Gehry gradnjom "Guggenheim" muzeja izazvao je "Bilbao efekt" u ovom baskijskom gradu, a bar maleni dio od stotina tisuća turista koje ova građevina privuče nastavi putovanje u susjednu regiju La Rioju gdje se nalazi još jedno njegovo remek-djelo. Najpoznatijih španjolska etiketa "Marques de Riscal" naručila je od njega projekt za svoju novu vinariju, koja je ujedno i luksuzni hotel s 40-ak soba, spa centar i ambiciozan restoran, te kušaonicu koja je dostupna i posjetiteljima s prosječnim primanjima. Ova impozantna građevina čija je zaobljena i izlomljena krovna konstrukcija, koja bojom asocira na vinovu lozu, izrađena od titanija, a kako bi se tijekom boravka u njemu cijelo vrijeme zadržale vizure vinograda hotel je s podrumom spojen staklenim hodnikom.

 

 


Mini putovanje europskim vinarijama dovršit ćemo u susjednoj Italiji, zemlji od koje se puno može naučiti kako svoju tradiciju pretvoriti u zanimljiv turistički proizvod koji donosi ozbiljan novac. Pijemont je jedna od njihovih najpoznatijih vinorodnih regija, u kojoj obitelj Ceretto vješto kombinira umjetnost i proizvodnju ovog napitka.

Posjeduju nekoliko vinarija, no za ovu prigodu izdvojit ćemo njihov posjed Monsordo Bernardina u Albi, u kojem pažnju zaokuplja izdvojeni paviljon "The Grape", odnosno vidikovac u obliku bobice grožđa iz kojeg puca pogleda na prostrane stepenaste nasade vinove loze. Projekt transparentnog objekta dovršen je 2009. godine, a njegova misija je da reflektira duh obitelji Ceretto, koji po njima balansira između tradicije i inovacije.

 

 


Dizajn u službi kvalitete vina

Nakon što je obitelj Lunelli u Umbriji kupila "Tenutu Castelbuono", zasadili su nove vinograde, a svoj pečat novom identitetu stare vinarije dali su angažiranjem suvremenog umjetnika Arnalda Pomodora, koji je dizajnirao vinariju nazvanu "Carapace" koja je 2012. otvorena za posjetitelje.

 

 


Za bakrenu kupolu u kojoj su urezane pukotine koje podsjećaju na brazde zemlje koja se oko nje obrađuje, njezini vlasnici tvrde da je prvo umjetničko djelo u kojem ljudi mogu živjeti i raditi.

Arhitekt Piero Sartogo potpisuje izgled vinarije "Ammiragli", koja je jedna od 25 kuća koje su dio udruženja "Toscana Wine Architecture". Njezina krovna konstrukcija prekrivena je vegetacijom kako bi se osigurala idealna mikroklima u podrumu gdje se čuvaju bačve, a potencijalnim posjetiteljima reklamiraju je kao vrhunski primjer dizajna u službi kvalitete proizvodnje, tihog sklada i poštivanja okoline.

Nema nam druge nego krenuti na put, Španjolska, Italija, Francuska – nije važno, samo imajte na umu misao Ernesta Hemingwaya "jedino za čim žalim u životu je to što nisam popio više vina".

Naslovnica Putovanja