Stil Putovanja

kampiranje sa stilom

Još se niste odlučili gdje bi planirali produžene vikende? I dalje nije kasno za - glamping

kampiranje sa stilom

Produženi vikend konačno je pokucao na vrata, a u želji za potpunim opuštanjem najradije biste se malo otisnuli izvan vašega grada. Svakako vam je neko putovanje bilo u mislima, ali ovoga biste puta umjesto razgledavanja znamenitosti i provlačenja kroz gradsku gužvu radije odabrali neku opuštajuću varijantu.

Ako ste već odustali od nekih wellness ponuda, onda je glamping idealan izbor za vas. On podrazumijeva glamurozno kampiranje koje predstavlja idealan spoj luksuza i odmora u famoznim kamp kućicama ili šatorima. Ova vrsta odmaranja u svijetu je postala pravi hit, a sve više ljudi umjesto standardnog odmora odlučuje se za ovaj vid relaksacije u prirodi. Suvremeni način boravka u prirodi ima sve veći broj štovatelja jer omogućuje potpuni odmor i bijeg iz urbanog okruženja, a opet nudi sav potreban komfor koji pružaju ovakvi luksuzni šatori.

- Glamping podrazumijeva luksuzan smještaj koji opremljenošću, razinom usluge i sadržajem odgovara potrebama najzahtjevnijih segmenata potrošača na turističkom tržištu, i to u jedinstvenom, prirodnom okruženju gdje gost može doživjeti uistinu poseban, autentičan doživljaj.

Glamping je stoga prilika koju hrvatski otoci i brojna ruralna područja s uistinu prekrasnom ambijentalnom vrijednošću trebaju iskoristiti za prezentaciju i pozicioniranje na turističkm tržištu. Doprinos razvoju ovog relativno novog proizvoda treba prije svega dati država kroz stvaranje adekvatnog zakonodavnog okvira, a onda i tijela lokalne zajednice u realizaciji investicija. Destinacije su te koje određuju kakav turistički proizvod žele razvijati i koje goste žele.

Stoga, u kojoj mjeri će Hrvatska iskoristiti bogomdani položaj i jedinstvene krajolike za razvoj glampinga, uvelike će ovisiti o nositeljima turističke politike, kako na državnoj, tako i još više lokalnoj razini te njihovom poznavanju i razumijevanju suvremenih trendova u turizmu - novi oblik suvremenog turizma pojasnio nam je doc. dr. sc. Antonio Vlahov s Katedre za turizam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

U nas ovaj trend još nije toliko zaživio, ali svakako da, ako ukucate ovaj pojam u tražilicu, naići ćete na ponude unutar Hrvatske. Od luksuznih zdanja u prirodi, koja izgledaju bolje od apartmana, pa do nešto skromnijih šatora koji opet pružaju sve potrebno kako biste napunili baterije. Kako god, lokacije su izvrsne! Evo što smo mi pronašli.

Kamp Lanterna, Poreč
Ovaj raj na otvorenom u Tarskoj vali sadrži 14 luksuznih šatora iz kojih se pruža pogled na more i Novalju. Šatori su raspršeni po plaži i iznad nje, a tu je i bazen za glampere. Ovi slatki šatori imaju 6 kreveta, a cijena noćenja je 997 kuna.

Šibenik, Obonjan
Luksuzno opremljeni šatori, namijenjeni za dvije do četiri osobe, smješteni su među visoko drveće. Osim uživancije u kompletnoj opremi, u cijenu koja iznosi 524 do 918 kuna po osobi uključeni su satovi joge, grupne meditacije, boravak u kinu na otvorenom, različite radionice, muzika uživo i ostali zabavni sadržaj. Glamperi - sada znate kamo ići!

Čikat, Lošinj
U sklopu kampa u uvali Čikat u Lošinju nalazi se i područje sa safari šatorima za sve avanturiste. Spoj borove šume, mora u blizini i vanjskog bazena vaš će odmor učiniti idealnim, a mališane će posebno oduševiti vodeni park. Svaki šator opremljen je kuhinjom, a može primiti do šest osoba.

Otok Biševo, Komiža
Ova ponuda idealna je za one koji se u potpunosti žele odmaknuti od modernističkog odmora te za razliku od drugih nije toliko luksuzan, ali nudi potpun dodir s prirodom. Morat ćete ponijeti sve potrebno za odmor: od hrane, vode za piće, rasvjete, a savjetuje se i da ne zaboravite trekking cipele. U blizini se nalazi restoran koji nudi organsko povrće, ribu i ostale vegetarijanske delicije.

Ovo je samo dio šarolike ponude unutar Hrvatske, a među vodećim modernim kamperskim odrednicama u regiji spada svakako Slovenija. Možete potražiti kamp Bled, potom Garden Village, također na Bledu. Tu su i terme Čatež te prekrasni kamp Šobec kao idealno mjesto za glampere.

Naslovnica Putovanja