Stil Putovanja

ADRENALINSKA ZABAVA ZA CIJELU OBITELJ

Posjetili smo Europa Park - jedan od najboljih svjetskih tematskih zabavnih parkova 

ADRENALINSKA ZABAVA ZA CIJELU OBITELJ
Ed - Euromaus
Ed - Euromaus
Paddington on Ice
Arthur
Bavarska četvrt
Skandinavska tematska cjelina
Voletarium - 4 D kino
4D kino

Rijetki su oni koje nije razveselio pogled na kalendar u lipnju iz kojeg nam se smiješe krasno posloženi mini praznici od 22.-25.6. U to se savršeno uklapa i završetak školske godine kad nastupa vrijeme za planiranje obiteljskih putovanja gdje se rasporedi i destinacije moraju prilagoditi onim najmlađima. Za kupanje i plažu imamo cijelo ljeto na raspolaganju, zato vam donosimo ideju za jedan potpuno drugačiji doživljaj.

Iako je za putovanje sa djecom najpraktičnije odabrati automobil kad potpuno autonomno upravljate svojim rasporedom,  sa sve boljim izborom low cost letova iz Splita i Zadra otvaraju se mogućnosti i za avio destinacije. Tako je linija Ryan aira iz Zadra za Baden Baden savršen način za posjet jednom izvanrednom zabavnom parku u Njemačkoj.  Radi se o Europa Parku koji  je je 2017. proglašen najboljim tematskim parkom u svijetu.

Panorama


Europa Park se smjestio u malom mjestu Rust i prostire se na nevjerojatnih 950.000m2 (za lakšu usporedbu, radi se o površini 133 nogometna igrališta). Kompleksu pripada 5 hotela visoke kategorije, 1 kamp, 50 restorana i cafe barova i 4D kino a cijeli sustav održava čak 3.500 zaposlenih. Prošle godine je ugostio imponzantnu brojku od 5,6 milijuna posjetitelja a dnevno može primiti i do 60.000 njih.
Dakle, stekli ste dojam o razmjeru parka? Kratko rečeno, kompleks je ogroman i ma koliko se trudili nemoguće ga je obići u jedan dan tj. u okviru radnog vremena od 9-18h. Stoga savjetujemo da uskočite u udobnu obuću i odjeću (jer ćete se pošteno nahodati), opskrbite se ponekim sendvičem i vodom za snack predah jer krećete u pravu utrku s vremenom s ciljem da vidite i doživite što više zamamnih atrakcija. Poželjno je i da se na ulazu „nacrtate“ već u 9h a ako ćete odsjesti u jednom od pripadajućih hotela ulaz vam je omogućen i pola sata ranije.

 

 


Ulaz je odlično organiziran i nema nikakvih zastoja usprkos rijeci ljudi koja se slijeva u jutarnjim satima bez obzira koji je dan u tjednu. Mi smo odabrali radni dan (utorak) sa nadom da neće biti gužva usred tjedna i ...naravno da je bila solidna gužva. Posjetitelji svih dobnih skupina, boje kože i jezičnih skupina razdragano hrle prema ulazu s jednim ultimativnim ciljem – samo da se dobro zabave!
Kad ste već jednom unutra te štreberski opremljeni sa preglednom mapom ili aplikacijom u mobitelu,  evo još jedan praktični savjet – nemojte slijediti uobičajene pravce kretanja nego probajte zaobići tu rijeku posjetitelja na način da se odmah ukrcate na express vlak koji će vas dovesti na neku udaljeniju postaju gdje ostali „pješaci“ još nisu stigli. Propuštene punktove nadoknaditi ćete u povratku predvečer pri napuštanju parka.

 

 

Express vlak


Europa park se sastoji od 18 tematskih cjelina od kojih je 16 posvećeno europskim zemljama (Njemačka, Italija, Francuska, Grčka, Rusija, Luxemburg, Nizozemska, Skandinavija, Island, Portugal, Španjolska, Austrija, Velika Britanija, Irska, Švicarska i Island) i u kojoj god se iskrcali čeka vas samo ono najljepše od te kulture uključujući znamenitosti, ahitekturu, znanstvena dostignuća, poznate osobe, hranu i još mnoštvo toga.

 

 

Francuski ugođaj

 
Ulaskom u Francusku ispred vas se ukazuje najromantičnija slika Pariza sa zgodnim bistroima i cafe barovima a cijeli doživljaj upotpunjuje simpatična glazbena kulisa iz serije „Alo alo“. Iz Francuske ćete imati mogućnost panoramski razgledati park sa 75 m visokog rotirajućeg Euro-tornja.

 

 

Euro Tower - vidikovac


Slijedeći sličnu logiku u Austriji smo se provozali Alpen expressom, na Islandu krenuli u promatranje kitova, u Rusiji pregledali svemirsku stanicu Mir a u Grčkoj se vodenim rollercoasterom Posejdon stropoštali brzinom od 70 km sa visine od 23 metra.

 

 

Posejdon - vodeni rollercoaster


Za one najmlađe na raspolaganju su brojne tematske cjeline a nas je posebno oduševio dio posvećen njemačkim bajkopiscima - braći Grimm. Tu se djeca mogu na zabavan način upoznati sa pričama koje će ih čekati u obaveznoj lektiri, a zabavan znači da se pritskom dugmeta pokreće automatizirana lutkarska predstava ispred vas sa likovima u prirodnoj veličini. Pri tom možete birati između tri jezika na kojem želite odslušati priču. Tu je između ostalih likova i princ iz priče o Pepeljugi koji sa cipelicom čeka da isprobate da li vam veličina odgovara, vuk iz Crvenkapice koji punog trbuha hrče ispod pokrivača, Trnoružica koja uspavana iščekuje svog princa, kuća kolača Ivice i Marice. Uglavnom i mala djeca do max visine do 130 cm imaju pregršt zabavnih opcija.

 

 

Odgovara li veličina?


Inače na mapi parka koju dobivate s ulaznicom jasno su označeni sadržaji za određenu dob i visinu djeteta  kao i satnica svih atrakcija/predstava koje se taj dan održavaju.
I zaista, bez obzira koliko je dijete staro, u ovoj riznici zabave ćete pronaći dovoljno sadržaja za svaku dob. Pri tom je poželjno da roditelji barataju barem osnovama njemačkog ili francuskog jezika kako bi djeci mogli prenijeti temu i edukativne poruke odličnih predstava visoke produkcije i raznovrsnih multimedijskih sadržaja.

 

 

Cijene ulaznica
Cijena jednodnevne ulaznice je 49,5 EUR za odrasle (12+)  i 42,5 EUR za djecu (4-11 god). Dnevna parking karta košta 6,5 EUR. U cijenu ulaznice su uključeni svi sadržaji osim 4D roller coaster vožnje (2 EUR) i naravno hrane i pića u mnogobrojnim i raznovrsnim restoranima i barovima čije jelovnike možete prethodno proučiti na web stranici. Djeca koja imaju rođendan na dan posjeta imaju besplatan ulaz.
 

 

Naslovnica Putovanja