Stil Zdravlje

Jedemo ju svaki dan

Ova namirnica na vaš mozak djeluje poput kokaina: jesmo li svi u opasnosti zbog 'najčešće ovisnosti 21. stoljeća'?

Jedemo ju svaki dan

Malo je onih koji se mogu oduprijeti iskušenju koje nam dolazi u obliku šećera. Bilo da se radi o čokoladama, bombonima ili sladoledu, svi imamo omiljenu slasticu kojoj teško (ili nikako) odolijevamo.

No, to nas više ne mora čuditi. Iako se i prije pisalo o ovisnosti koju šećer izaziva kod ljudi, posljednja istraživanja pokazala su da je ta želja velika do te mjere da se može usporediti s ovisnošću o kokainu. Znanstvenici su ustvrdili da su simptomi 'krize' koju ljudsko tijelo pokazuje nakon što mu se uskrati šećer na koji je naviklo gotovo jednaki onima koji nastupaju prestankom uživanja nekih droga poput kokaina, prenosi portal Indy100."Konzumacija i 'skidanje' s umjetnih šećera pokazuju mnoge simptome koji se vezuju uz uzimanje droga, kao npr. pretjerivanje, pretjerana želja, kriza prilikom uskraćivanja, ovisnost i drugih", navode u istraživanju.

Navode još i kako je ovisnost o šećeru samo prijelazna faza do ovisnosti o drugim opijatima, poput raznih lakih droga ili alkohola.

Baš poput kokaina ili opijuma, i šećer se dobiva iz biljaka i dolazi nam u obliku rafiniranih bijelih kristalića, a upravo taj proces 'rafiniranja' pridonosi njegovim karakteristikama koje kod ljudi izazivau ovisnost. 'Najčešća ovisnost 21. stoljeća', kako neki nazivaju pretjeranu ovisnost o šećeru, prijeti svima i ostavlja teške posljedice na naše zdravlje, upozoravaju stručnjaci.Konzumacijom šećera nastupaju simptomi slični onima kod uzimanja kokaina. Promjene raspoloženja, krize, nervoza i konačna 'nagrada' u obliku 'doze' navode se kao glavne poveznice.

Neki znanstvenici nazivaju ovo istraživanje apsurdnim i smatraju kako se radi o pretjerivanju, dok drugi ističu da posljedice 'šećerne ovisnosti' mogu biti kobne za ljudsko tijelo.

Tom Sanders, profesor emeritus i nutricionist na prestižnom londonskom sveučilištu navodi kako 'šećer stvara naviku, ali ne stvara ovisnost poput nekih droga, a ni simptomi 'skidanja' sa šećera nisu toliko drastični poput odvikavanja od kokaina'.

 

Naslovnica Zdravlje