Stil Zdravlje

Faktori rizika

Imate problema s probavom, a ništa ne pomaže? Možda se mučite s ovim crijevnim napasnikom: evo kako se testirati i što jesti kako biste ga iskorijenili

Faktori rizika

Mnogi se ljudi žale da su dobili infekciju kandidom i da je se, unatoč svim nastojanjima, ne mogu riješiti mjesecima. No, stručnjaci tvrde da kandida nije nužno vanjski napadač, nego ona živi u našem organizmu u suživotu s drugim mikroorganizmima, samo što ponekad podivlja i stvara nam probleme, od onih u usnoj šupljini, koji su najčešći, do genitalnih i probavnih.

O tome što sve može biti okidač za kandidijazu i kako se osloboditi ove neugode, razgovarali smo sa stručnjacima.

– Kandide su rašireni mikroorganizmi koji pripadaju jednostaničnim gljivama ili kvascima. Unutar roda Candida 15-ak je vrsta koje mogu uzrokovati bolesti u ljudi. Medicinski je najznačajnija vrsta Candida albicans, a od ostalih non-C. albicans kandida najčešće se izoliraju C. glabrata, C. tropicalis, C. parapsilosis i C. krusei – kaže dr. sc. Katarina Šiško Kraljević, specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologijom u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Inače, kandide su dio normalne flore čovjeka i nalaze se na sluznicama 30 – 50 posto zdravih ljudi u suživotu s "dobrim" bakterijama. Po svojoj su prirodi uvjetno patogeni oportunisti, što znači da uzrokuju bolest samo u određenim situacijama. Kad nam padne imunost zbog raznih razloga (AIDS, karcinomi) ili kad popijemo antibiotik koji uništi "dobre" bakterije, onda se "naše" kandide mogu umnožiti i uzrokovati bolest. Uglavnom su to infekcije sluznica i kože.

 

 

Infekcije sluznica najčešće zahvaćaju usnu šupljinu, a u žena i spolni sustav. Velik broj žena (50 – 70 posto) tijekom života će imati barem jednu gljivičnu infekciju spolnog sustava povezanu s prethodnim uzimanjem antibiotika ili zbog hormonskih razloga (trudnoća, uzimanje hormonske terapije).

Infekcije kože najčešće nastaju zbog oštećenja uzrokovanog izlaganjem vodi i vlazi (pranje posuđa, koža ispod pelena i sl.).
Sustavne infekcije kandidama javljaju se najčešće u bolnicama u osoba koje su pretrpjele teške ozljede ili bile podvrgnute kompliciranim operacijama. Dakle, kad govorimo o raširenosti kandida, zaključak je da su one uglavnom kolonizatori koji naseljavaju naše sluznice, a bolest uzrokuju samo kada se za to stvore preduvjeti.

Kako se utvrđuje infekcija kandidom?

– Pretrage na kandide provode se u mikrobiološkim laboratorijima. Za izolaciju kandida potrebno je od tri do pet dana, a mogu se pregledati razni uzorci kao što su, na primjer, brisevi usne šupljine i drugih sluznica. Napominjem da je u zdravih osoba čest nalaz kandida u stolici, što nije razlog za zabrinutost. Na temelju laboratorijskog nalaza i stanja pacijenta, njegov liječnik će procijeniti radi li se o bolesti koju je potrebno liječiti antimikoticima (lijekovima koji djeluju na gljivice). Podsjećam, kandide ćemo izolirati i iz uzoraka zdravih ljudi – napominje dr. Šiško Kraljević.

Kao okidač abnormalnog razmnožavanja kandida, okrivljuje se i stanje dugotrajnog stresa, a kao najočitiji znak kandide u probavnom sustavu je bijeli talog na jeziku, koji, ako se ne liječi, može postati pretio. Da biste uklonili višak gljivica kandida, potrebna je stroga dijeta i liječenje crijeva, da bi se ponovno uspostavila kiselo-alkalna ravnoteža u tijelu i ojačao imunosni sustav, jer kandida zna biti vrlo tvrdokorna.

Dijeta protiv kandide odvija se u tri koraka. Prvo se moramo pobrinuti za čišćenje crijeva, što se postiže tijekom nekoliko dana strogog čišćenja crijeva, što uključuje samo sirovu hranu i povrće kuhano na pari te začinjeno samo s maslinovim uljem, sokom od limuna i začinima.

 

 

Slijedi antifungalna dijeta anti-candida, koja isključuje sva sladila, škrobnu hranu (uključujući škrob iz voća i povrća, a preporuča se izbjegavanje kukuruza i glutena), svinjetinu, mesne prerađevine, konzerviranu hranu, mliječne proizvode koji sadrže laktozu, bjelančevine, alkohol, slatke napitke, kavu, zeleni čaj i energetska pića. Anti-candida dijeti moramo dodati probiotike i antifungike (ne istodobno) koji će uništiti gljivice i potaknuti razvoj pozitivnih bakterija u crijevima i istodobno blokirati faktore koji uzrokuju prekomjerno množenje kandide.

Treća faza je postupno ponovno uvođenje normalne prehrane. Počinjemo s manje slatkim plodovima i mahunarkama. Najvažnija stvar je promjena prehrambenih navika, budući da se kandida prehranjuje s određenim sastojcima u našoj prehrani. Osim toga, obnavljanje crijeva može potrajati tri do devet mjeseci, pa moramo biti vrlo strpljivi i uporni.

Primjer jelovnika

Doručak - domaći müsli
Sastojci:
1 ½ šalica kokosovih pahuljica
½ šalice oraha (makadamija, lješnjaci, bademi, orasi...)
2 žlice sjemenki od lanenog sjemena
2 žlice sjemena suncokreta ili bundeve
½ čajne žličice cimeta
½ čajne žličice đumbira (po izboru)
¼ čajne žličice ribanog muškatnog oraščića (po izboru)
prstohvat soli
½ šalice kokosova ili rižina napitka
nekoliko kapi stevije
sok od limuna
obični probiotički jogurt ili kefir
Priprema:
Sve suhe sastojke izmiješajte u posudi s poklopcem i ostavite dan-dva da se dobro prožmu okusi. Tako dobijemo tri porcije domaćeg müslija. Müslije uspite u posudicu za serviranje, a ostatak dobro zatvorite i spremite za sljedeći obrok. Posebno izmiješajte kokosov napitak i steviju. Prelijte preko müslija i po želji dodajte žličicu ili dvije običnog jogurta ili kefira.

Ručak - losos s koromačem
Sastojci:
400 g lososa
1 čajna žličica sjemenki s koromačem
1 čajna žličica limunove korice
prstohvat soli
papar
kokosovo ili maslinovo ulje
kriške limuna
komorač
2 žute paprike
1 luk
1 limun
Priprema:
U mlinu za kavu sitno sameljite sjemenke komorača. Istresite ih u zdjelu, dodajte sol, papar i limunovu koricu te zalijete uljem. Dobro promiješajte. Premažite po lososu i dobro utrljajte. Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i ispecite losos s obiju strana. Kao prilog poslužite pirjano povrće koje se priprema tako da se povrće s limunovim sokom pirja toliko dugo da požuti. Servirajte vruće s nekoliko kriškica svježeg limuna.

Desert - čokoladno-kokosove kocke
Sastojci:
1 ½ šalica kokosova ulja
1 šalica kakaa u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije (po izboru)
stevija za okus
Priprema:
Kokosovu ulju dodajte kakao-prah i dobro promiješajte, a zatim dodajte vaniliju i steviju. Prelijte u posudu za ledene kocke (ili u manji pekač, a zatim izrežite na kocke) i stavite u zamrzivač. Nakon jednog sata, izvadite kolač iz zamrzivača. Prije serviranja ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko minuta. Držite u zamrzivaču ili u hladnjaku.

Gljivične infekcije usta ili usne šupljine

Gljivična infekcija može se pojaviti na vlažnoj površini oko usta, na unutrašnjioj strani lica, na jeziku i na nepcu. Ova vrsta gljivične infekcije učestala je kod osoba oboljelih od AIDS-a ili raka, koji blokiraju imunosni sustav, ali je moguća i kod osoba koje imaju normalan imunosni sustav, ali boluju od dijabetesa.

Simptomi i faktori rizika

Najčešći simptomi kandidijaze su: osjećaj stalnog umora, jaka želja za konzumiranjem ugljikohidrata i slatke hrane, probavni problemi kao što su zatvor ili osjećaj napetosti i nadutosti, često hladne noge i ruke, problemi koncentracije, poremećaji pamćenja, promjene raspoloženja, razdražljivost, depresija, vaginalne infekcije, pojačani bijeli iscjedak, infekcije mokraćnog sustava, svrbež rektuma ili vaginalni svrbež.
Čimbenici koji povećavaju rizik: prekomjerna konzumacija hrane koja sadrži visoke razine obrađenih ugljikohidrata i šećera, prekomjerna potrošnja alkoholnih pića, dugotrajno korištenje tableta za kontracepciju, stresne okolnosti, korištenje antibiotika koji eliminiraju tjelesne korisne bakterije, dijabetes, teške virusne infekcije, rak.

Deset 'top' namirnica

Deset "top" namirnica koje pomažu u borbi protiv tvrdokorne gljivice: kokos, češnjak, luk, morske alge, bademi, đumbir, maslinovo ulje, limun, odnosno limeta, sjemenke bundeve i kajenski papar.

 

Naslovnica Zdravlje