StoryEditorOCM
KorčulaDojmljivo umjetničko ‘porinuće’ u Centru za kulturu

Dobro im bilo more: Vesnini Jedrenjaci prvi put zaplovili Korčulom

Piše Dora Lozica
12. svibnja 2024. - 08:34

Prošlog je petka pred mnogobrojnom publikom u Maloj dvorani Centra za kulturu, prvi put u Korčuli, otvorena izložba slikarice Vesne Suhor koja je svoja koloritna jedra na rodnom otoku razvila tek nakon odlaska u mirovinu.

Nešto u skromnoj i mirnoj naraciji orebićke slikarice neodoljivo podsjeća na slavnu pjesnikinju Vesnu Parun. Možda je do imena Vesna ili do zbirke pjesama Vesne Parun “Da sam brod”, odnosno, u slučaju Vesne Suhor, da sam jedrenjak, ili je do samozatajne pojave slikarice koju je teško povezati s uskipjelom pjenom i bojama koje pršte iz njenih gotovo živih akrilnih jedrenjaka jednako kao što je pjesnikinju teško povezati s užarenim stihovima koji su obilježili hrvatsko pjesništvo.

Posveta rodnom gradu

Činjenica je da je Vesna Suhor morala dočekati mirovinu kako bi se njena šarolika jedra na velikim slikama u tehnici akril na platnu razvila u Korčuli gdje je rođena 1957. godine. U dobi od tri godine seli se u Orebić gdje je završila osnovnu školu, a potom gimnaziju u Korčuli nakon čega je diplomirala na Pedagoškoj akademiji u Splitu, smjer likovnih umjetnosti. Školovanje je nastavila na Filozofskom fakultetu također u Splitu, studirala je slikarstvo kod profesora Jakelića, Kaštelančića, Skračića i Žuvele, a diplomirala je grafički dizajn na katedri dr. Duška Kečkemeta. Nakon kraćeg izleta u pedagoške vode, dugih 35 godina radila je kao kustoskinja malog, ali važnog i po eksponatima iznimno vrijednog Pomorskog muzeja u Orebiću od čega posljednjih nekoliko godina kao ravnateljica. Otkad je otišla u mirovinu, kaže, posvetila se slikanju veći dio dana iz čega nastaje pedesetak velikih slika jedara predstavljenih na izložbi u Korčuli koju, priznaje, nije odabrala slučajno.

“Korčula je moj rodni grad, tu sam napravila prve korake, moj prvi posao kao nastavnice Likovne kulture bio je u Žrnovu, a potom u Srednjoj školi Korčula te dvije od moje tri unučice danas žive baš u Korčuli. Unuke su moja velika podrška i motivacija, a Korčula moja vječna inspiracija”, emotivno priznaje slikarica.

Izložbu su otvorile ravnateljica Centra za kulturu Lana Filippi Brkić i nova ravnateljica Pomorskog muzeja u Orebiću prof. Milena Grego Njakara koja je vrlo profesionalno i prisno opisala Vesnin rad.

“Scenu pretvara u svečanost, na njenim egzotičnim platnima u debelim, gustim namazima boje dinamika vlada cijelom površinom slike. U centralnu kompoziciju smješta jedro, odraz tradicije, pripadnosti, životne filozofije i vlastite osobnosti. U slikarstvu Vesne Suhor stopljena su dva savršenstva, ono morsko i ono nebesko. U eksploziji boja i energije, na njenim platnima divlja pobješnjelo more, oluja ga lomi u tisuću kapi”, primijetila je živopisno.

Orebić je danas svjetski poznat i slavan po svojim starim jedrenjacima i još starijim pomorskim obiteljima, no Vesna u obitelji nema pomoraca. Ipak, cijeli je život vezana za more, jedro je, istaknula je, pokretač cijelog broda pa je tako i njoj pokretač, inspiracija i motivacija. Iako svi u životu ponekad broje bolje i lošije dane, na njenim je slikama snažan kolorit neupitan stvarajući kaos, ali i optimizam.

Podrška prijatelja

Osjetilo se na otvorenju iskreno Vesnino uzbuđenje koje se nije trudila sakriti iako su iza nje brojne izložbe diljem Hrvatske i regije. Niti jednu ne može izdvojiti, svaka je, kaže, veže za ljude i vremena, trenutke u životu. Jednako se odnosi i prema slikama koje donedavno uopće nisu bile za prodaju budući da se emotivno teško od njih odvajala. Korčulanska je izložba bila i prodajnog karaktera, a Vesnu su podržali prijatelji i van granica Lijepe Naše.

“U publici vidim draga lica, moje unuke su moje blago i najveća inspiracija. Hvala ravnateljici Filippi Brkić, Mileni i vama dragi prijatelji koji pratite i podržavate moj rad. Hvala svima kojima nije bilo teško doći iz Orebića i prijeći Pelješki kanal brodicom ili trajektom, a posebno prijateljima iz Mostara. Tamo sam otvorila svoju prvu izložbu u životu, iznenadili su me svojim dolaskom. Jako sam sretna”, poručila je emotivno Vesna.

Vesna Suhor, profesorica likovne umjetnosti, kustosica i dugogodišnja ravnateljica Pomorskog muzeja Orebić izložila je svoje slike iz ciklusa Jedra, svjedočanstvo pripadnosti sredozemnom bazenu i njegovoj tradiciji pomorstva.

Vesnini jedrenjaci čekaju publiku koja će imati prigode bolje ih upoznati jer će izložba biti otvorena do kraja svibnja.

31. svibanj 2024 06:13