stdClass Object ( [id] => 1377924 [title] => Operirala je karcinom i okrenula se pisanju. Sada je izdala drugu knjigu, i to u vlastitoj nakladi: ‘Digla sam kredit‘ [alias] => operirala-je-karcinom-i-okrenula-se-pisanju-sada-je-izdala-drugu-knjigu-i-to-u-vlastitoj-nakladi-digla-sam-kredit [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bit će već 14 godina otkako je Venera Stojan objavila svoju prvu knjigu, ‘Škatule-batule‘, a više od dvadeset je prošlo od onog dana kad je operirala karcinom dojke koji je, paradoksalno, bio izravni povod da se ova žena, danas u 72. godini života, okrenula pisanju. ‘Škatule-batule‘ je nastala kao proza u kojoj je autorica, suočena sa zastrašujućim iskustvom, zaronila u svijet svoga djetinjstva u kojem je, kao u nekoj čarobnoj kutijici sjećanja, pronašla izvor novog vitaliteta.

U zadnjih 14 godina, Venera Stojan kao da nije ostarjela ni jednoga jedinog dana, a osmijeh joj je vedriji nego prije i kao da je postala još mudrija, još nježnija i još jača negoli je bila. A bila je jaka.

Sada joj je iz tiskare izašla i druga knjiga, zbirka poezije i poetskih krokija, pod naslovom ‘Lanterna‘ koja će biti promovirana u Splitu 10. travnja u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, u 18 sati, a koju je izdala u vlastitoj nakladi.

Zašto u vlastitoj nakladi? Kako to da se nije našao nakladnik za ovu knjigu?

- A eto... Obećanje ludom radovanje, tako je ispalo. Bilo mi je obećano, ali je na kraju ispalo da obećanje nije ispoštovano. Možda sam i ja luda što sam obećanju vjerovala, ali ipak mislim da nisam. I što ću, onda sam samoj sebi rekla: Pa dobro! Mogu ja to i sama... I digla sam kredit i, evo, knjiga je tu.

Kredit?! Toliko vam je stalo da knjiga iziđe da ste i kredit digli?

- Je. Stalo mi je. Riječ je o poeziji na jeziku moje rodne Maslinice koja, kao i neka druga mjesta na Šolti, ima svoju posebnu čakavicu koja je u nestajanju.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Drugim riječima, napisali ste knjigu na jeziku kojim malo tko više govori? Koliko je stanovnika u Maslinici, niti 250?

- Istina. Po popisu je tako nekako, oko 250 ljudi, a ljeti, tko zna, puno više... Taj jezik nestaje, nove generacije njime ne govore, a i doselili su neki novi ljudi kojima taj jezik nije materinji. Meni je puno drago i puno mi znači što je taj jezik iz moje ‘Lanterne‘ prepoznao i podržao prof. dr. sc. Filip Galović koji je, između ostaloga, i autor velike, debele i vrijedne knjige ‘Govori otoka Šolte‘. Upravo je on i napisao popratno slovo mojoj ‘Lanterni‘ i bit će jedan od promotora knjige. S druge strane, mislim da je upravo ta činjenica da je riječ o poeziji na, kako rekoste, jeziku koji malo tko više i na samoj Šolti i u maslinici govori, razlog više da se taj jezik u obliku knjige sačuva.

Nisam ja, doduše, krenula pisati knjigu s tim umnim povodom. Ne... Iz mene te riječi iz djetinjstva, baš kao i slike sjećanja, spontano izlaze bez nekakvoga plana i namjere da baš ja trebam bilo što, pa i taj leksik, čuvati. To je, međutim, moj jezik.

A mi koji ga ne razumijemo?

- A vi koji ga ne razumijete imate kazalo pojmova na kraju knjige pa će vam pomoći.

Ali da se vratimo kreditu... To mi je toliko bizarno...

- Nema tu ništa bizarno. Kredit kao svaki kredit...

Ma čekajte, nije to baš tako... Ako nije tajna, o kolikom je iznosu riječ?

- O 15 tisuća eura.

Eura?! Pa to je ozbiljan novac.

- Čekajte... Sad sam se zbunila. Ma kuna, 15 tisuća kuna! Ajme, vidi mene, da eura... Mogla bih se i ubiti za tolike novce sa svojih 314 eura mirovine. Ne, ne... Riječ je o oko dvije tisuće eura.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Pa kako ste odlučili dignuti kredit s tako skromnom mirovinom?

- A lijepo. Došla sam u banku i pitala. I tamo su mi rekli da mogu! I pomogli su mi i još neki ljudi, recimo Bratovština Svetog Nikole iz Maslinice i tako... Pa ću, ako bude sve u redu, na ljeto i tamo predstaviti knjigu.

Svaka vam čast! Još nisam upoznala takvu književnicu.

- A čujte... Moj vam je život takav, nisam odrasla u izobilju niti sam ikad živjela u izobilju. Ali nikad nisam ni gladna bila! Danas je drama kad djeca nemaju sve, a ja sam imala svu radost odrasdtanja, a materijalno skoro pa ništa. Slatkiši? Namažeš domaće marmelade na fetu kruva i trk u misto! Nemaš veštu po zadnjoj modi? Ima netko drugi pa se prekroji!

Nije vas traumatiziralo siromašno djetinjstvo?

- Ne! Premda... Moram priznati, sve do otkrića karcinoma i malo kasnije, imala sam jedan osjećaj manje vrijednosti. Potisnut, neiskazivan, ali ipak prisutan. Zahvaljujući mome suprugu i mojim sinovima taj osjećaj je blijedio, ali suočavanje s karcinomom također je doprinijelo preslagivanju liste prioriteta. Živa sam! Ima puno, puno važnijih stvari od novca.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Je li vas to iskustvo promijenilo?

- Jest! U prvom redu, otkrila sam u sebi snagu za koju nisam bila svjesna da je imam. I još važnije, otvorilo mi je vrata ljubavi, moje ljubavi prema drugim ljudima i prema samoj sebi. Nije se to desilo u jedan dan, naravno, ali... Teško je bilo ispočetka. Imala sam neodoljivu želju da ignoriram činjenicu bolesti. Da se pokrijem po glavi i pričekam da prođe. No to se nije desilo, karcinom ne nestaje tako. Poslije, nakon operacije, također je bilo teško prihvatiti svoje tijelo takvo kakvo je postalo i znam da mnoge i puno mlađe žene prolaze isto iskustvo. Sve mi, žene, dio svoga ženskog identiteta nužno povezujemo s dojkama i operacija dojke je jedna vrsta ataka na taj naš identitet. Znam da mnoge žene nikad ne vrate snagu, samopouzdanje, možda nemaju obiteljsku podršku, ne znam...

Vi ste se osim na obitelj, oslonili i na pisanje.

- Da. I na Klub žena liječenih na dojci koji bih preporučila svakoj ženi koja se suočila s tom vrstom karcinoma. Oslonila sam se i na moje cure iz ženskog zbora Marjanke... Sad pjevam stare dalmatinske pjesme u klapi Faganel. Nakon knjige ‘Škatule-batule‘ vidjela sam da pisanje nije samo za neke drugačije, veleumne ljude, da to mogu i ja i da i ja imam pravo na objavljivanje.

Naravno. A vi ste sad u mirovini, zar ne?

- Da, da... Već odavna. Bila sam trgovkinja i radila sam u nekadašnjem ‘Mesoprometu‘, poslije u Salonacoopu, a onda ništa... Na biro rada, kao i tisuće drugih. Poslije sam radila svega i svašta, čak i ribala tuđe brodice i brode... Raditi pošteno bilo koji posao nije sramota, to je nauk koji sam od matere ponijela. Temeljne vrijednosti svi nosimo iz kuće, a kad bi mater rekla: ‘U papar ću vas učiniti čujem li samo da ste čagod nepoštenog napravili‘, to je bio zakon. Te se riječi pamte jer je moja mater iza svojih riječi stajala. I ja sam stajala iza svojih i, eto, imam sreću da sam podigla dva dobra čovika, moje sinove. Uz pomoć njihovog oca, naravno. Kako god da okrenete, bez ljubavi nema ništa!

Kako su nastajale pjesme objavljene u ‘Lanterni‘?

- Spontano. Vrlo spontano. Sve nekako mislim da su te pjesme našle mene, a ne ja njih. Znate ono, stojite na ponistri i gledate vani pa vam dođu neke slike, neki mirisi, neka sjećanja, neki brodi, neki kalebi...

Kalebi?

- E, tako mi kažemo za galeba. Kaleb. Ima i jedna pisma koja se baš tako zove. Kaleb... U Maslinici vam je liti sve puno svita, puno brodi, brod do broda, nema galeb mjesta za sletiti, ne možete galeba vidjeti nego u letu. Tako kad u Splitu vidim galeba kako mirno šeta po rivi, pomislim - ovo je moj, šoltanski galeb koji je ovamo došao prošetati. U Maslinici, jadan, nema gdje.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

I tako vi, gledajući kalebe, pišete?

- Manje-više... Ja mislim da su te pjesme, baš kao i knjiga ‘Škatule-batule‘ već bile u meni, samo ja to nisam znala. Trebao je neki povod da taj čep pukne i da se taj sadržaj oslobodi. Ništa više.

Ne bih rekla da su stvari baš tako jednostavne, ali... To je vaše iskustvo.

- Pa da. Možda je suočavanje sa sudbonosnim stvarima, a strah od smrti jest jedno takvo iskustvo, ubrzalo gradnju i moje ‘Lanterne‘...

Čekajte, vi ste sada zdravi? Nije bilo nikakvih problema od prve operacije i liječenja?

- Bilo je. Bila je jedna situacija kad se sumnjalo na povratak karcinoma, ispod pazuha su mi se pojavili bili neki simptomi. Za otkriti o čemu je riječ, trebalo je učiniti još jednu opraciju, ali srećom... Bilo je sve u redu. Zlo se nije vratilo. Ali strah jest! Sve dok nije potvrđeno da je riječ o benignim pojavama, strah jest bio prisutan. Teško se otresti straha, ali... Mora se. Ne možete živjeti u strahu, to nije neki život. A smrt... Ona je činjenica koja će svakog sustići, kad-tad, ali... Za iskreno reći, bolje ne sad, zar ne? Nije priša!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => venerina poezija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => venerina poezija 2 0 8097 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-03 10:06:29 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-04 10:11:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-04 10:10:54 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Operirala je karcinom i okrenula se pisanju. Sada je izdala drugu knjigu, i to u vlastitoj nakladi: 'Digla sam kredit' page_title=Operirala je karcinom i okrenula se pisanju. Sada je izdala drugu knjigu, i to u vlastitoj nakladi: 'Digla sam kredit' [metakey] => venera stojan, književnica, škatule-batule, lanterna [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/03\/26898769.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/03\/26898787.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/03\/26898788.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/03\/26898786.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/03\/26898781.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/03\/26898775.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Bilo mi je obe\u0107ano, ali je na kraju ispalo da obe\u0107anje nije ispo\u0161tovano. I \u0161to \u0107u, onda sam samoj sebi rekla: Pa dobro! Mogu ja to i sama... I digla sam kredit i, evo, knjiga je tu, ka\u017ee nam Venera Stojan<\/p>","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x992","hd_26898769_1920.jpg":"1920x1080","k_26898769_1280.jpg":"1280x1280","k_26898769_1024.jpg":"1024x1024","k_26898769_640.jpg":"640x640","k_26898769_480.jpg":"480x480","k_26898769_340.jpg":"340x340","k_26898769_220.jpg":"220x220","o_26898769_1280.jpg":"1280x661","o_26898769_1024.jpg":"1024x529","o_26898769_640.jpg":"640x330","o_26898769_480.jpg":"480x248","o_26898769_340.jpg":"340x175","o_26898769_220.jpg":"220x113","h_26898769_1280.jpg":"1280x854","h_26898769_1024.jpg":"1024x683","h_26898769_640.jpg":"640x427","h_26898769_480.jpg":"480x320","h_26898769_340.jpg":"340x227","h_26898769_220.jpg":"220x147","pp_26898769_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898769_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898769_640.jpg":"640x814","pp_26898769_480.jpg":"480x611","pp_26898769_340.jpg":"340x432","pp_26898769_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26898787_1920.jpg":"1920x1080","k_26898787_1280.jpg":"1280x1280","k_26898787_1024.jpg":"1024x1024","k_26898787_640.jpg":"640x640","k_26898787_480.jpg":"480x480","k_26898787_340.jpg":"340x340","k_26898787_220.jpg":"220x220","o_26898787_1280.jpg":"1280x853","o_26898787_1024.jpg":"1024x682","o_26898787_640.jpg":"640x426","o_26898787_480.jpg":"480x320","o_26898787_340.jpg":"340x226","o_26898787_220.jpg":"220x146","h_26898787_1280.jpg":"1280x854","h_26898787_1024.jpg":"1024x683","h_26898787_640.jpg":"640x427","h_26898787_480.jpg":"480x320","h_26898787_340.jpg":"340x227","h_26898787_220.jpg":"220x147","pp_26898787_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898787_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898787_640.jpg":"640x814","pp_26898787_480.jpg":"480x611","pp_26898787_340.jpg":"340x432","pp_26898787_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26898788_1920.jpg":"1920x1080","k_26898788_1280.jpg":"1280x1280","k_26898788_1024.jpg":"1024x1024","k_26898788_640.jpg":"640x640","k_26898788_480.jpg":"480x480","k_26898788_340.jpg":"340x340","k_26898788_220.jpg":"220x220","o_26898788_1280.jpg":"1280x1920","o_26898788_1024.jpg":"1024x1536","o_26898788_640.jpg":"640x960","o_26898788_480.jpg":"480x720","o_26898788_340.jpg":"340x510","o_26898788_220.jpg":"220x330","h_26898788_1280.jpg":"1280x854","h_26898788_1024.jpg":"1024x683","h_26898788_640.jpg":"640x427","h_26898788_480.jpg":"480x320","h_26898788_340.jpg":"340x227","h_26898788_220.jpg":"220x147","pp_26898788_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898788_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898788_640.jpg":"640x814","pp_26898788_480.jpg":"480x611","pp_26898788_340.jpg":"340x432","pp_26898788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26898786_1920.jpg":"1920x1080","k_26898786_1280.jpg":"1280x1280","k_26898786_1024.jpg":"1024x1024","k_26898786_640.jpg":"640x640","k_26898786_480.jpg":"480x480","k_26898786_340.jpg":"340x340","k_26898786_220.jpg":"220x220","o_26898786_1280.jpg":"1280x853","o_26898786_1024.jpg":"1024x682","o_26898786_640.jpg":"640x426","o_26898786_480.jpg":"480x320","o_26898786_340.jpg":"340x226","o_26898786_220.jpg":"220x146","h_26898786_1280.jpg":"1280x854","h_26898786_1024.jpg":"1024x683","h_26898786_640.jpg":"640x427","h_26898786_480.jpg":"480x320","h_26898786_340.jpg":"340x227","h_26898786_220.jpg":"220x147","pp_26898786_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898786_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898786_640.jpg":"640x814","pp_26898786_480.jpg":"480x611","pp_26898786_340.jpg":"340x432","pp_26898786_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26898781_1920.jpg":"1920x1080","k_26898781_1280.jpg":"1280x1280","k_26898781_1024.jpg":"1024x1024","k_26898781_640.jpg":"640x640","k_26898781_480.jpg":"480x480","k_26898781_340.jpg":"340x340","k_26898781_220.jpg":"220x220","o_26898781_1280.jpg":"1280x1920","o_26898781_1024.jpg":"1024x1536","o_26898781_640.jpg":"640x960","o_26898781_480.jpg":"480x720","o_26898781_340.jpg":"340x510","o_26898781_220.jpg":"220x330","h_26898781_1280.jpg":"1280x854","h_26898781_1024.jpg":"1024x683","h_26898781_640.jpg":"640x427","h_26898781_480.jpg":"480x320","h_26898781_340.jpg":"340x227","h_26898781_220.jpg":"220x147","pp_26898781_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898781_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898781_640.jpg":"640x814","pp_26898781_480.jpg":"480x611","pp_26898781_340.jpg":"340x432","pp_26898781_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1405","hd_26898775_1920.jpg":"1920x1080","k_26898775_1280.jpg":"1280x1280","k_26898775_1024.jpg":"1024x1024","k_26898775_640.jpg":"640x640","k_26898775_480.jpg":"480x480","k_26898775_340.jpg":"340x340","k_26898775_220.jpg":"220x220","o_26898775_1280.jpg":"1280x936","o_26898775_1024.jpg":"1024x749","o_26898775_640.jpg":"640x468","o_26898775_480.jpg":"480x351","o_26898775_340.jpg":"340x248","o_26898775_220.jpg":"220x160","h_26898775_1280.jpg":"1280x854","h_26898775_1024.jpg":"1024x683","h_26898775_640.jpg":"640x427","h_26898775_480.jpg":"480x320","h_26898775_340.jpg":"340x227","h_26898775_220.jpg":"220x147","pp_26898775_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898775_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898775_640.jpg":"640x814","pp_26898775_480.jpg":"480x611","pp_26898775_340.jpg":"340x432","pp_26898775_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7983261 Threads: 5 Questions: 1593595154 Slow queries: 4870383 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112370301 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/operirala-je-karcinom-i-okrenula-se-pisanju-sada-je-izdala-drugu-knjigu-i-to-u-vlastitoj-nakladi-digla-sam-kredit-1377924 [printLink] => /kultura/knjizevnost/operirala-je-karcinom-i-okrenula-se-pisanju-sada-je-izdala-drugu-knjigu-i-to-u-vlastitoj-nakladi-digla-sam-kredit-1377924?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 640538 [name] => venera stojan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-07 13:17:06 [main_article_id] => 0 [alias] => venera-stojan [link] => /tag/venera-stojan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 508460 [name] => književnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => knjizevnica [link] => /tag/knjizevnica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 754372 [name] => škatule-batule [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-04 12:10:01 [main_article_id] => 0 [alias] => skatule-batule [link] => /tag/skatule-batule ) [3] => stdClass Object ( [id] => 353191 [name] => lanterna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lanterna [link] => /tag/lanterna ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => venerina poezija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Operirala je karcinom i okrenula se pisanju. Sada je izdala drugu knjigu, i to u vlastitoj nakladi: ‘Digla sam kredit‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/03/26898769.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

Bilo mi je obećano, ali je na kraju ispalo da obećanje nije ispoštovano. I što ću, onda sam samoj sebi rekla: Pa dobro! Mogu ja to i sama... I digla sam kredit i, evo, knjiga je tu, kaže nam Venera Stojan

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/03/26898769.jpg [title] =>

Bilo mi je obećano, ali je na kraju ispalo da obećanje nije ispoštovano. I što ću, onda sam samoj sebi rekla: Pa dobro! Mogu ja to i sama... I digla sam kredit i, evo, knjiga je tu, kaže nam Venera Stojan

Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/03/26898787.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/03/26898788.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/03/26898786.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/03/26898781.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/03/26898775.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bit će već 14 godina otkako je Venera Stojan objavila svoju prvu knjigu, ‘Škatule-batule‘, a više od dvadeset je prošlo od onog dana kad je operirala karcinom dojke koji je, paradoksalno, bio izravni povod da se ova žena, danas u 72. godini života, okrenula pisanju. ‘Škatule-batule‘ je nastala kao proza u kojoj je autorica, suočena sa zastrašujućim iskustvom, zaronila u svijet svoga djetinjstva u kojem je, kao u nekoj čarobnoj kutijici sjećanja, pronašla izvor novog vitaliteta.

U zadnjih 14 godina, Venera Stojan kao da nije ostarjela ni jednoga jedinog dana, a osmijeh joj je vedriji nego prije i kao da je postala još mudrija, još nježnija i još jača negoli je bila. A bila je jaka.

Sada joj je iz tiskare izašla i druga knjiga, zbirka poezije i poetskih krokija, pod naslovom ‘Lanterna‘ koja će biti promovirana u Splitu 10. travnja u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, u 18 sati, a koju je izdala u vlastitoj nakladi.

Zašto u vlastitoj nakladi? Kako to da se nije našao nakladnik za ovu knjigu?

- A eto... Obećanje ludom radovanje, tako je ispalo. Bilo mi je obećano, ali je na kraju ispalo da obećanje nije ispoštovano. Možda sam i ja luda što sam obećanju vjerovala, ali ipak mislim da nisam. I što ću, onda sam samoj sebi rekla: Pa dobro! Mogu ja to i sama... I digla sam kredit i, evo, knjiga je tu.

Kredit?! Toliko vam je stalo da knjiga iziđe da ste i kredit digli?

- Je. Stalo mi je. Riječ je o poeziji na jeziku moje rodne Maslinice koja, kao i neka druga mjesta na Šolti, ima svoju posebnu čakavicu koja je u nestajanju.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Drugim riječima, napisali ste knjigu na jeziku kojim malo tko više govori? Koliko je stanovnika u Maslinici, niti 250?

- Istina. Po popisu je tako nekako, oko 250 ljudi, a ljeti, tko zna, puno više... Taj jezik nestaje, nove generacije njime ne govore, a i doselili su neki novi ljudi kojima taj jezik nije materinji. Meni je puno drago i puno mi znači što je taj jezik iz moje ‘Lanterne‘ prepoznao i podržao prof. dr. sc. Filip Galović koji je, između ostaloga, i autor velike, debele i vrijedne knjige ‘Govori otoka Šolte‘. Upravo je on i napisao popratno slovo mojoj ‘Lanterni‘ i bit će jedan od promotora knjige. S druge strane, mislim da je upravo ta činjenica da je riječ o poeziji na, kako rekoste, jeziku koji malo tko više i na samoj Šolti i u maslinici govori, razlog više da se taj jezik u obliku knjige sačuva.

Nisam ja, doduše, krenula pisati knjigu s tim umnim povodom. Ne... Iz mene te riječi iz djetinjstva, baš kao i slike sjećanja, spontano izlaze bez nekakvoga plana i namjere da baš ja trebam bilo što, pa i taj leksik, čuvati. To je, međutim, moj jezik.

A mi koji ga ne razumijemo?

- A vi koji ga ne razumijete imate kazalo pojmova na kraju knjige pa će vam pomoći.

Ali da se vratimo kreditu... To mi je toliko bizarno...

- Nema tu ništa bizarno. Kredit kao svaki kredit...

Ma čekajte, nije to baš tako... Ako nije tajna, o kolikom je iznosu riječ?

- O 15 tisuća eura.

Eura?! Pa to je ozbiljan novac.

- Čekajte... Sad sam se zbunila. Ma kuna, 15 tisuća kuna! Ajme, vidi mene, da eura... Mogla bih se i ubiti za tolike novce sa svojih 314 eura mirovine. Ne, ne... Riječ je o oko dvije tisuće eura.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Pa kako ste odlučili dignuti kredit s tako skromnom mirovinom?

- A lijepo. Došla sam u banku i pitala. I tamo su mi rekli da mogu! I pomogli su mi i još neki ljudi, recimo Bratovština Svetog Nikole iz Maslinice i tako... Pa ću, ako bude sve u redu, na ljeto i tamo predstaviti knjigu.

Svaka vam čast! Još nisam upoznala takvu književnicu.

- A čujte... Moj vam je život takav, nisam odrasla u izobilju niti sam ikad živjela u izobilju. Ali nikad nisam ni gladna bila! Danas je drama kad djeca nemaju sve, a ja sam imala svu radost odrasdtanja, a materijalno skoro pa ništa. Slatkiši? Namažeš domaće marmelade na fetu kruva i trk u misto! Nemaš veštu po zadnjoj modi? Ima netko drugi pa se prekroji!

Nije vas traumatiziralo siromašno djetinjstvo?

- Ne! Premda... Moram priznati, sve do otkrića karcinoma i malo kasnije, imala sam jedan osjećaj manje vrijednosti. Potisnut, neiskazivan, ali ipak prisutan. Zahvaljujući mome suprugu i mojim sinovima taj osjećaj je blijedio, ali suočavanje s karcinomom također je doprinijelo preslagivanju liste prioriteta. Živa sam! Ima puno, puno važnijih stvari od novca.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Je li vas to iskustvo promijenilo?

- Jest! U prvom redu, otkrila sam u sebi snagu za koju nisam bila svjesna da je imam. I još važnije, otvorilo mi je vrata ljubavi, moje ljubavi prema drugim ljudima i prema samoj sebi. Nije se to desilo u jedan dan, naravno, ali... Teško je bilo ispočetka. Imala sam neodoljivu želju da ignoriram činjenicu bolesti. Da se pokrijem po glavi i pričekam da prođe. No to se nije desilo, karcinom ne nestaje tako. Poslije, nakon operacije, također je bilo teško prihvatiti svoje tijelo takvo kakvo je postalo i znam da mnoge i puno mlađe žene prolaze isto iskustvo. Sve mi, žene, dio svoga ženskog identiteta nužno povezujemo s dojkama i operacija dojke je jedna vrsta ataka na taj naš identitet. Znam da mnoge žene nikad ne vrate snagu, samopouzdanje, možda nemaju obiteljsku podršku, ne znam...

Vi ste se osim na obitelj, oslonili i na pisanje.

- Da. I na Klub žena liječenih na dojci koji bih preporučila svakoj ženi koja se suočila s tom vrstom karcinoma. Oslonila sam se i na moje cure iz ženskog zbora Marjanke... Sad pjevam stare dalmatinske pjesme u klapi Faganel. Nakon knjige ‘Škatule-batule‘ vidjela sam da pisanje nije samo za neke drugačije, veleumne ljude, da to mogu i ja i da i ja imam pravo na objavljivanje.

Naravno. A vi ste sad u mirovini, zar ne?

- Da, da... Već odavna. Bila sam trgovkinja i radila sam u nekadašnjem ‘Mesoprometu‘, poslije u Salonacoopu, a onda ništa... Na biro rada, kao i tisuće drugih. Poslije sam radila svega i svašta, čak i ribala tuđe brodice i brode... Raditi pošteno bilo koji posao nije sramota, to je nauk koji sam od matere ponijela. Temeljne vrijednosti svi nosimo iz kuće, a kad bi mater rekla: ‘U papar ću vas učiniti čujem li samo da ste čagod nepoštenog napravili‘, to je bio zakon. Te se riječi pamte jer je moja mater iza svojih riječi stajala. I ja sam stajala iza svojih i, eto, imam sreću da sam podigla dva dobra čovika, moje sinove. Uz pomoć njihovog oca, naravno. Kako god da okrenete, bez ljubavi nema ništa!

Kako su nastajale pjesme objavljene u ‘Lanterni‘?

- Spontano. Vrlo spontano. Sve nekako mislim da su te pjesme našle mene, a ne ja njih. Znate ono, stojite na ponistri i gledate vani pa vam dođu neke slike, neki mirisi, neka sjećanja, neki brodi, neki kalebi...

Kalebi?

- E, tako mi kažemo za galeba. Kaleb. Ima i jedna pisma koja se baš tako zove. Kaleb... U Maslinici vam je liti sve puno svita, puno brodi, brod do broda, nema galeb mjesta za sletiti, ne možete galeba vidjeti nego u letu. Tako kad u Splitu vidim galeba kako mirno šeta po rivi, pomislim - ovo je moj, šoltanski galeb koji je ovamo došao prošetati. U Maslinici, jadan, nema gdje.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

I tako vi, gledajući kalebe, pišete?

- Manje-više... Ja mislim da su te pjesme, baš kao i knjiga ‘Škatule-batule‘ već bile u meni, samo ja to nisam znala. Trebao je neki povod da taj čep pukne i da se taj sadržaj oslobodi. Ništa više.

Ne bih rekla da su stvari baš tako jednostavne, ali... To je vaše iskustvo.

- Pa da. Možda je suočavanje sa sudbonosnim stvarima, a strah od smrti jest jedno takvo iskustvo, ubrzalo gradnju i moje ‘Lanterne‘...

Čekajte, vi ste sada zdravi? Nije bilo nikakvih problema od prve operacije i liječenja?

- Bilo je. Bila je jedna situacija kad se sumnjalo na povratak karcinoma, ispod pazuha su mi se pojavili bili neki simptomi. Za otkriti o čemu je riječ, trebalo je učiniti još jednu opraciju, ali srećom... Bilo je sve u redu. Zlo se nije vratilo. Ali strah jest! Sve dok nije potvrđeno da je riječ o benignim pojavama, strah jest bio prisutan. Teško se otresti straha, ali... Mora se. Ne možete živjeti u strahu, to nije neki život. A smrt... Ona je činjenica koja će svakog sustići, kad-tad, ali... Za iskreno reći, bolje ne sad, zar ne? Nije priša!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix
Saša Burić/Cropix

Bilo mi je obećano, ali je na kraju ispalo da obećanje nije ispoštovano. I što ću, onda sam samoj sebi rekla: Pa dobro! Mogu ja to i sama... I digla sam kredit i, evo, knjiga je tu, kaže nam Venera Stojan

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/operirala-je-karcinom-i-okrenula-se-pisanju-sada-je-izdala-drugu-knjigu-i-to-u-vlastitoj-nakladi-digla-sam-kredit-1377924 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=73143e699e555549be6d1f2907b8b621c7794e48 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Operirala+je+karcinom+i+okrenula+se+pisanju.+Sada+je+izdala+drugu+knjigu%2C+i+to+u+vlastitoj+nakladi%3A+%E2%80%98Digla+sam+kredit%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Foperirala-je-karcinom-i-okrenula-se-pisanju-sada-je-izdala-drugu-knjigu-i-to-u-vlastitoj-nakladi-digla-sam-kredit-1377924 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Foperirala-je-karcinom-i-okrenula-se-pisanju-sada-je-izdala-drugu-knjigu-i-to-u-vlastitoj-nakladi-digla-sam-kredit-1377924 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => venerina poezija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Književnostvenerina poezija

Operirala je karcinom i okrenula se pisanju. Sada je izdala drugu knjigu, i to u vlastitoj nakladi: ‘Digla sam kredit‘

Piše Eda Vujević
4. travnja 2024. - 12:10
Bilo mi je obećano, ali je na kraju ispalo da obećanje nije ispoštovano. I što ću, onda sam samoj sebi rekla: Pa dobro! Mogu ja to i sama... I digla sam kredit i, evo, knjiga je tu, kaže nam Venera StojanSaša Burić/Cropix

Bit će već 14 godina otkako je Venera Stojan objavila svoju prvu knjigu, ‘Škatule-batule‘, a više od dvadeset je prošlo od onog dana kad je operirala karcinom dojke koji je, paradoksalno, bio izravni povod da se ova žena, danas u 72. godini života, okrenula pisanju. ‘Škatule-batule‘ je nastala kao proza u kojoj je autorica, suočena sa zastrašujućim iskustvom, zaronila u svijet svoga djetinjstva u kojem je, kao u nekoj čarobnoj kutijici sjećanja, pronašla izvor novog vitaliteta.

U zadnjih 14 godina, Venera Stojan kao da nije ostarjela ni jednoga jedinog dana, a osmijeh joj je vedriji nego prije i kao da je postala još mudrija, još nježnija i još jača negoli je bila. A bila je jaka.

Sada joj je iz tiskare izašla i druga knjiga, zbirka poezije i poetskih krokija, p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 18:49