stdClass Object ( [id] => 1354228 [title] => Vlasnica prve komercijalne galerije u Hrvatskoj: Ovo zahtijeva puno truda. Tržište nije uređeno, ali dosta smo postigli [alias] => vlasnica-prve-komercijalne-galerije-u-hrvatskoj-ovo-zahtijeva-puno-truda-trziste-nije-uredeno-ali-dosta-smo-postigli [catid] => 289 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je prije oko godinu i pol dana u Splitu otvorena prva hrvatska komercijalna galerija, koju je njezina vlasnica Emina Mrduljaš jednostavno nazvala Manuš, ta vijest nije bila popraćena velikom pompom. No gospođa Mrduljaš pompu nije ni htjela – počela je raditi u Livanjskoj ulici u nevelikom prostoru od samo 22 četvorna metra i od tada pa do danas ugostila nekolicinu sjajnih domaćih, ali i svjetskih umjetnika.

Tu su priređene izložbe Vlade Marteka, Dubravke Rakoci, Damira Očka, Vedrana Perkova, ali i Maria Mua, Mimma Paladina, Matta Mullicana, Richarda Deacona, Heima Zoberniga..., što je za tako malo vremena izvanredan rezultat. Iza njega stoji Emina Mrduljaš, donedavno "desna ruka" svoga supruga Duje Mrduljaša, s kojim je radila u galeriji Kula.

Ova kulturna menadžerica s diplomom studija Kulture i turizma pri Filozofskom fakultetu u Zadru je, kako i sama kaže, ponosna majka dvojice sinova, gimnazijalca Tonija i Lovre koji studira povijest umjetnosti u Nizozemskoj. U samostalne poslovne vode otisnula se s punih 45 godina kad većina njezinih vršnjakinja i ne pomišlja na bilo kakvu promjenu u karijeri, a kamoli o vlastitom biznisu.

Kako je došlo do ideje otvaranja galerije Manuš?

- Radila sam, kao što znate, u Galeriji Kula zajedno sa suprugom Dujom Mrduljašem dugi niz godina. Naša suradnja s međunarodno priznatim umjetnicima i iskustva stečena kroz rad sa renomiranim galerijama potaknuli su na razmišljanje o osnivanju nove galerije. Ideja se rodila davno, no trebalo je puno toga da se konačno realizira. Želja je bila stvoriti galerijski prostor koji će predstavljati domaće i strane umjetnike na način sličan razvijenim galerijskim sustavima izvan Hrvatske. Iz te ideje proizašla je odluka o otvaranju Galerije Manuš, koja je konačno zaživjela u travnju 2022. godine.

Početni izazov

Budući da obitelj Mrduljaš već dugo vodi Galeriju Kula, u kakvoj relaciji su te dvije galerije? Po čemu se Manuš razlikuje od Kule?

- Kula je neprofitna ustanova koja se bavi izlagačko-izdavačkom djelatnošću, a osnovana je prije 30 godina. Organizirala je velik broj izložbi renomiranih hrvatskih i stranih umjetnika i kao takva ima veliku međunarodnu vidljivost i ugled. Galerija Manuš je komercijalna galerija koja se bavi predstavljanjem pojedinih domaćih i stranih umjetnika. Razvoj Galerije Manuš sigurno ne bi bio moguć bez iskustva stečenog u Kuli. Kulina suradnja sa umjetnicima je kratkoročna – traje koliko i sama izložba. Manuš predstavlja umjetnike dugoročnom suradnjom, nizom izložbi i zajedničkim projektima. Dugoročnom suradnjom, Manuš se također zalaže za zaštitu interesa i tržišta njenih umjetnika, predstavljajući ih van okvira Hrvatske.

---

image

‘Planiramo nastaviti s realizacijom izložbenog programa u Splitu, istovremeno otvoriti podružnicu galerije u Zagrebu te provoditi izložbene programe i u Zagrebu‘

Saša Burić/Cropix
---

Je li vam kao ženi teže biti dio galerijske scene? Kako autori, umjetnici, reagiraju na vas i na vašu malu galeriju?

- U početku mi je kao ženi bilo izazovno uskladiti poslovne obveze i majčinstvo, ali sada, kako djeci manje trebam, situacija je lakša. Što se tiče umjetnika, reakcije su izvrsne. Svi podržavaju i ističu kako je pozitivno da se ovakav tip galerijskog sustava konačno pokrenuo u Hrvatskoj.

Koji vam je dugoročni plan? Već ste imali respektabilan broj izložbi vrlo cijenjenih umjetnika...

- Planiramo nastaviti s realizacijom izložbenog programa u Splitu, istovremeno otvoriti podružnicu galerije u Zagrebu te provoditi izložbene programe i u Zagrebu. Prošle godine smo iznimno uspješno predstavili našu umjetnicu Dubravku Rakoci na Vienna Contemporary sajmu u Beču, te imamo plan nastaviti sudjelovanje na međunarodnim sajmovima kako bismo predstavili hrvatske umjetnike koje zastupamo. Također želimo uspostaviti suradnju s mlađim umjetnicima.

Koliko je zapravo teško danas i ovdje pokušati pokrenuti posao vođenja nove galerije? Što, po vama, čini pretpostavke za uspjeh?

- Otvoriti galeriju u ovom okruženju zahtijeva puno truda. Tržište nije uređeno, umjetnici nisu navikli prodavati putem galerija, a kupci nisu obično skloni kupovini umjetnina preko njih. Izlazak na međunarodno tržište zahtijeva dobar program koji će zadovoljiti određene kriterije na međunarodnoj razini, puno je tu različitih faktora koji utječu na percepciju galerije kao uspješne. Mislim da smo za ovaj kratak period dosta toga postigli, da smo realizirali dobar program i da smo dogovorili suradnju s vrhunskim hrvatskim i stranim umjetnicima. Želja mi je da tako nastavimo. Jedan od naših trenutnih ciljeva je postići što veću vidljivost hrvatskih umjetnika koje predstavljamo na međunarodnoj umjetničkoj sceni, to bi zaista smatrala uspjehom.

Razvoj sustava

Budući da Hrvatska uopće nema uređeno tržište umjetnina, kakva je budućnost privatnih galerija?

- U interesu svih je da se što prije razvije uređeni galerijski sustav u Hrvatskoj. Kamo sreće da se to i prije dogodilo. Da je postojao uređeni i odgovoran galerijski sustav, mnoge genijalne umjetničke prakse bile bi zaštićene. Određeni umjetnici, a u nekim slučajevima i njihovi nasljednici, nisu znali nositi se s tržištem umjetnina, tako da je njihovo tržište uništeno i nikada se neće oporaviti. S takvim radovima teško je poslovati na domaćem, a da ne govorim na međunarodnom tržištu.

Javne galerije, kao i Ministarstvo kulture, uostalom, spram umjetnika nisu široke ruke, dapače. Kustosi i dobiju neki novac za svoj rad, umjetnici često niti centa... Kako jedna nova galerija osigurava izložbene programe? Kako doći i što ponuditi jednom, recimo, Mimmu Paladinu kako bi ga se privoljelo da izlaže kod vas?

- Posljednje dvije godine galerija je sama sebe financirala kroz prodaju i u tome smo uspjeli. Međutim za davanje dodatne vrijednosti i vidljivosti galerije i umjetnika na međunarodnoj sceni potrebna su dosta veća sredstva i zbog toga smo ove godine tražili dodatne izvore sufinanciranja. Što se tiče Mimma Paladina, Matta Mullicana i svih velikih stranih umjetnika koje ćemo predstavljati, iznimno sam im zahvalna što su ukazali povjerenje da imamo u ponudi njihove radove i što ih predstavljamo na ovom području. Suradnja s ovim umjetnicima proizašla je iz povjerenja i velike potpore ovoj našoj dosadašnjoj viziji. Hrvatske kolekcije su za sada većinom lokalne, tj. naši kolekcionari skupljaju uglavnom hrvatsku umjetnost. Interesantno je da postoje Hrvati koji ne žive u Hrvatskoj, a svrstani su među najveće kolekcionare svjetske suvremene umjetnosti. Naša je želja upoznati hrvatske kolekcionare ne samo sa suvremenom hrvatskom umjetnošću, već i s vrhunskim, visoko cijenjenim i široko priznatim umjetnicima čija su djela vrlo tražena na međunarodnom tržištu umjetnina.

---

image

U galeriji Manuš već je, uz nekoliko vrlo uglednih umjetnika, izlagao i Mimmo Paladino

Studio Paladino
---

Pretpostavljam da je izložba djela međunarodnih umjetnika, da opet spomenem Paladina, skupa. Koliko košta jedna takva izložba? Kako namičete sredstva?

- Kao što sam već spomenula, galerija se uspjela samostalno financirati. Puno mi je pomoglo prijašnje iskustvo u organizaciji izložbi stranih autora; znala sam unaprijed koje troškove mogu očekivati i gdje ih mogu minimalizirati, a da to ne ide na uštrb kvalitete prezentacije umjetnika. Površina izložbenog prostora svakako je prednost jer se fokusiramo na sadržaj, a ne na količinu. Svi su ti čimbenici bitni da bi izložba bila financijski moguća.

Je li vam dovoljan taj mali prostor u Livanjskoj ulici ili imate veće ambicije?

- Sasvim je dovoljan ovaj mali prostor jer je specifičan i ima svoj karakter. Velik prostor ne znači nužno i bolji sadržaj, što smo i dokazali kroz dosadašnji program. Naša vizija je postati što vidljivijima na međunarodnom tržištu, rasti zajedno sa svojim umjetnicima i pridonositi oblikovanju lokalnih kolekcija.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EMINA MRDULJAŠ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => EMINA MRDULJAŠ 2 0 7555 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-10 13:13:00 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-11 09:54:27 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2024-01-11 09:54:08 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 289 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja slikarstva. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, slikarstvo [secure] => 0 [page_title] => Slikarstvo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Vlasnica prve komercijalne galerije u Hrvatskoj: Ovo zahtijeva puno truda. Tržište nije uređeno, ali dosta smo postigli page_title=Vlasnica prve komercijalne galerije u Hrvatskoj: Ovo zahtijeva puno truda. Tržište nije uređeno, ali dosta smo postigli [metakey] => Emina Mrduljaš, galerija manuš, galerija, komercijalna galerija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26323429.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26323422.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26323427.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26323426.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/24617570.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Studio Paladino"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ideja se rodila davno, no trebalo je puno toga da se kona\u010dno realizira, ka\u017ee nam Emina Mrdulja\u0161<\/p>","

\u2018Planiramo nastaviti s realizacijom izlo\u017ebenog programa u Splitu, istovremeno otvoriti podru\u017enicu galerije u Zagrebu te provoditi izlo\u017ebene programe i u Zagrebu\u2018<\/p>","","","

U galeriji Manu\u0161 ve\u0107 je, uz nekoliko vrlo uglednih umjetnika, izlagao i Mimmo Paladino<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1217","hd_26323429_1920.jpg":"1920x1080","k_26323429_1280.jpg":"1280x1280","k_26323429_1024.jpg":"1024x1024","k_26323429_640.jpg":"640x640","k_26323429_480.jpg":"480x480","k_26323429_340.jpg":"340x340","k_26323429_220.jpg":"220x220","o_26323429_1280.jpg":"1280x811","o_26323429_1024.jpg":"1024x649","o_26323429_640.jpg":"640x405","o_26323429_480.jpg":"480x304","o_26323429_340.jpg":"340x215","o_26323429_220.jpg":"220x139","h_26323429_1280.jpg":"1280x854","h_26323429_1024.jpg":"1024x683","h_26323429_640.jpg":"640x427","h_26323429_480.jpg":"480x320","h_26323429_340.jpg":"340x227","h_26323429_220.jpg":"220x147","pp_26323429_1280.jpg":"1280x1628","pp_26323429_1024.jpg":"1024x1303","pp_26323429_640.jpg":"640x814","pp_26323429_480.jpg":"480x611","pp_26323429_340.jpg":"340x432","pp_26323429_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1217","hd_26323422_1920.jpg":"1920x1080","k_26323422_1280.jpg":"1280x1280","k_26323422_1024.jpg":"1024x1024","k_26323422_640.jpg":"640x640","k_26323422_480.jpg":"480x480","k_26323422_340.jpg":"340x340","k_26323422_220.jpg":"220x220","o_26323422_1280.jpg":"1280x811","o_26323422_1024.jpg":"1024x649","o_26323422_640.jpg":"640x405","o_26323422_480.jpg":"480x304","o_26323422_340.jpg":"340x215","o_26323422_220.jpg":"220x139","h_26323422_1280.jpg":"1280x854","h_26323422_1024.jpg":"1024x683","h_26323422_640.jpg":"640x427","h_26323422_480.jpg":"480x320","h_26323422_340.jpg":"340x227","h_26323422_220.jpg":"220x147","pp_26323422_1280.jpg":"1280x1628","pp_26323422_1024.jpg":"1024x1303","pp_26323422_640.jpg":"640x814","pp_26323422_480.jpg":"480x611","pp_26323422_340.jpg":"340x432","pp_26323422_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1217","hd_26323427_1920.jpg":"1920x1080","k_26323427_1280.jpg":"1280x1280","k_26323427_1024.jpg":"1024x1024","k_26323427_640.jpg":"640x640","k_26323427_480.jpg":"480x480","k_26323427_340.jpg":"340x340","k_26323427_220.jpg":"220x220","o_26323427_1280.jpg":"1280x811","o_26323427_1024.jpg":"1024x649","o_26323427_640.jpg":"640x405","o_26323427_480.jpg":"480x304","o_26323427_340.jpg":"340x215","o_26323427_220.jpg":"220x139","h_26323427_1280.jpg":"1280x854","h_26323427_1024.jpg":"1024x683","h_26323427_640.jpg":"640x427","h_26323427_480.jpg":"480x320","h_26323427_340.jpg":"340x227","h_26323427_220.jpg":"220x147","pp_26323427_1280.jpg":"1280x1628","pp_26323427_1024.jpg":"1024x1303","pp_26323427_640.jpg":"640x814","pp_26323427_480.jpg":"480x611","pp_26323427_340.jpg":"340x432","pp_26323427_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1217","hd_26323426_1920.jpg":"1920x1080","k_26323426_1280.jpg":"1280x1280","k_26323426_1024.jpg":"1024x1024","k_26323426_640.jpg":"640x640","k_26323426_480.jpg":"480x480","k_26323426_340.jpg":"340x340","k_26323426_220.jpg":"220x220","o_26323426_1280.jpg":"1280x811","o_26323426_1024.jpg":"1024x649","o_26323426_640.jpg":"640x405","o_26323426_480.jpg":"480x304","o_26323426_340.jpg":"340x215","o_26323426_220.jpg":"220x139","h_26323426_1280.jpg":"1280x854","h_26323426_1024.jpg":"1024x683","h_26323426_640.jpg":"640x427","h_26323426_480.jpg":"480x320","h_26323426_340.jpg":"340x227","h_26323426_220.jpg":"220x147","pp_26323426_1280.jpg":"1280x1628","pp_26323426_1024.jpg":"1024x1303","pp_26323426_640.jpg":"640x814","pp_26323426_480.jpg":"480x611","pp_26323426_340.jpg":"340x432","pp_26323426_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1726x1871","hd_24617570_1920.jpg":"1920x1080","k_24617570_1280.jpg":"1280x1280","k_24617570_1024.jpg":"1024x1024","k_24617570_640.jpg":"640x640","k_24617570_480.jpg":"480x480","k_24617570_340.jpg":"340x340","k_24617570_220.jpg":"220x220","o_24617570_1280.jpg":"1280x1387","o_24617570_1024.jpg":"1024x1110","o_24617570_640.jpg":"640x693","o_24617570_480.jpg":"480x520","o_24617570_340.jpg":"340x368","o_24617570_220.jpg":"220x238","h_24617570_1280.jpg":"1280x854","h_24617570_1024.jpg":"1024x683","h_24617570_640.jpg":"640x427","h_24617570_480.jpg":"480x320","h_24617570_340.jpg":"340x227","h_24617570_220.jpg":"220x147","pp_24617570_1280.jpg":"1280x1628","pp_24617570_1024.jpg":"1024x1303","pp_24617570_640.jpg":"640x814","pp_24617570_480.jpg":"480x611","pp_24617570_340.jpg":"340x432","pp_24617570_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 289 [name] => Slikarstvo [alias] => slikarstvo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8305319 Threads: 3 Questions: 1630328638 Slow queries: 4997172 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113340728 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/slikarstvo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 289 [name] => Slikarstvo [alias] => slikarstvo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/slikarstvo ) ) [link] => /kultura/slikarstvo/vlasnica-prve-komercijalne-galerije-u-hrvatskoj-ovo-zahtijeva-puno-truda-trziste-nije-uredeno-ali-dosta-smo-postigli-1354228 [printLink] => /kultura/slikarstvo/vlasnica-prve-komercijalne-galerije-u-hrvatskoj-ovo-zahtijeva-puno-truda-trziste-nije-uredeno-ali-dosta-smo-postigli-1354228?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 743552 [name] => Emina Mrduljaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-10 14:56:02 [main_article_id] => 0 [alias] => emina-mrduljas [link] => /tag/emina-mrduljas ) [1] => stdClass Object ( [id] => 720261 [name] => galerija manuš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-19 09:55:07 [main_article_id] => 0 [alias] => galerija-manus [link] => /tag/galerija-manus ) [2] => stdClass Object ( [id] => 362553 [name] => galerija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => galerija [link] => /tag/galerija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 743553 [name] => komercijalna galerija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-10 14:56:03 [main_article_id] => 0 [alias] => komercijalna-galerija [link] => /tag/komercijalna-galerija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EMINA MRDULJAŠ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vlasnica prve komercijalne galerije u Hrvatskoj: Ovo zahtijeva puno truda. Tržište nije uređeno, ali dosta smo postigli [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26323429.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

Ideja se rodila davno, no trebalo je puno toga da se konačno realizira, kaže nam Emina Mrduljaš

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26323429.jpg [title] =>

Ideja se rodila davno, no trebalo je puno toga da se konačno realizira, kaže nam Emina Mrduljaš

Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26323422.jpg [title] =>

‘Planiramo nastaviti s realizacijom izložbenog programa u Splitu, istovremeno otvoriti podružnicu galerije u Zagrebu te provoditi izložbene programe i u Zagrebu‘

Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26323427.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26323426.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/24617570.jpg [title] =>

U galeriji Manuš već je, uz nekoliko vrlo uglednih umjetnika, izlagao i Mimmo Paladino

Studio Paladino ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad je prije oko godinu i pol dana u Splitu otvorena prva hrvatska komercijalna galerija, koju je njezina vlasnica Emina Mrduljaš jednostavno nazvala Manuš, ta vijest nije bila popraćena velikom pompom. No gospođa Mrduljaš pompu nije ni htjela – počela je raditi u Livanjskoj ulici u nevelikom prostoru od samo 22 četvorna metra i od tada pa do danas ugostila nekolicinu sjajnih domaćih, ali i svjetskih umjetnika.

Tu su priređene izložbe Vlade Marteka, Dubravke Rakoci, Damira Očka, Vedrana Perkova, ali i Maria Mua, Mimma Paladina, Matta Mullicana, Richarda Deacona, Heima Zoberniga..., što je za tako malo vremena izvanredan rezultat. Iza njega stoji Emina Mrduljaš, donedavno "desna ruka" svoga supruga Duje Mrduljaša, s kojim je radila u galeriji Kula.

Ova kulturna menadžerica s diplomom studija Kulture i turizma pri Filozofskom fakultetu u Zadru je, kako i sama kaže, ponosna majka dvojice sinova, gimnazijalca Tonija i Lovre koji studira povijest umjetnosti u Nizozemskoj. U samostalne poslovne vode otisnula se s punih 45 godina kad većina njezinih vršnjakinja i ne pomišlja na bilo kakvu promjenu u karijeri, a kamoli o vlastitom biznisu.

Kako je došlo do ideje otvaranja galerije Manuš?

- Radila sam, kao što znate, u Galeriji Kula zajedno sa suprugom Dujom Mrduljašem dugi niz godina. Naša suradnja s međunarodno priznatim umjetnicima i iskustva stečena kroz rad sa renomiranim galerijama potaknuli su na razmišljanje o osnivanju nove galerije. Ideja se rodila davno, no trebalo je puno toga da se konačno realizira. Želja je bila stvoriti galerijski prostor koji će predstavljati domaće i strane umjetnike na način sličan razvijenim galerijskim sustavima izvan Hrvatske. Iz te ideje proizašla je odluka o otvaranju Galerije Manuš, koja je konačno zaživjela u travnju 2022. godine.

Početni izazov

Budući da obitelj Mrduljaš već dugo vodi Galeriju Kula, u kakvoj relaciji su te dvije galerije? Po čemu se Manuš razlikuje od Kule?

- Kula je neprofitna ustanova koja se bavi izlagačko-izdavačkom djelatnošću, a osnovana je prije 30 godina. Organizirala je velik broj izložbi renomiranih hrvatskih i stranih umjetnika i kao takva ima veliku međunarodnu vidljivost i ugled. Galerija Manuš je komercijalna galerija koja se bavi predstavljanjem pojedinih domaćih i stranih umjetnika. Razvoj Galerije Manuš sigurno ne bi bio moguć bez iskustva stečenog u Kuli. Kulina suradnja sa umjetnicima je kratkoročna – traje koliko i sama izložba. Manuš predstavlja umjetnike dugoročnom suradnjom, nizom izložbi i zajedničkim projektima. Dugoročnom suradnjom, Manuš se također zalaže za zaštitu interesa i tržišta njenih umjetnika, predstavljajući ih van okvira Hrvatske.

---

image

‘Planiramo nastaviti s realizacijom izložbenog programa u Splitu, istovremeno otvoriti podružnicu galerije u Zagrebu te provoditi izložbene programe i u Zagrebu‘

Saša Burić/Cropix
---

Je li vam kao ženi teže biti dio galerijske scene? Kako autori, umjetnici, reagiraju na vas i na vašu malu galeriju?

- U početku mi je kao ženi bilo izazovno uskladiti poslovne obveze i majčinstvo, ali sada, kako djeci manje trebam, situacija je lakša. Što se tiče umjetnika, reakcije su izvrsne. Svi podržavaju i ističu kako je pozitivno da se ovakav tip galerijskog sustava konačno pokrenuo u Hrvatskoj.

Koji vam je dugoročni plan? Već ste imali respektabilan broj izložbi vrlo cijenjenih umjetnika...

- Planiramo nastaviti s realizacijom izložbenog programa u Splitu, istovremeno otvoriti podružnicu galerije u Zagrebu te provoditi izložbene programe i u Zagrebu. Prošle godine smo iznimno uspješno predstavili našu umjetnicu Dubravku Rakoci na Vienna Contemporary sajmu u Beču, te imamo plan nastaviti sudjelovanje na međunarodnim sajmovima kako bismo predstavili hrvatske umjetnike koje zastupamo. Također želimo uspostaviti suradnju s mlađim umjetnicima.

Koliko je zapravo teško danas i ovdje pokušati pokrenuti posao vođenja nove galerije? Što, po vama, čini pretpostavke za uspjeh?

- Otvoriti galeriju u ovom okruženju zahtijeva puno truda. Tržište nije uređeno, umjetnici nisu navikli prodavati putem galerija, a kupci nisu obično skloni kupovini umjetnina preko njih. Izlazak na međunarodno tržište zahtijeva dobar program koji će zadovoljiti određene kriterije na međunarodnoj razini, puno je tu različitih faktora koji utječu na percepciju galerije kao uspješne. Mislim da smo za ovaj kratak period dosta toga postigli, da smo realizirali dobar program i da smo dogovorili suradnju s vrhunskim hrvatskim i stranim umjetnicima. Želja mi je da tako nastavimo. Jedan od naših trenutnih ciljeva je postići što veću vidljivost hrvatskih umjetnika koje predstavljamo na međunarodnoj umjetničkoj sceni, to bi zaista smatrala uspjehom.

Razvoj sustava

Budući da Hrvatska uopće nema uređeno tržište umjetnina, kakva je budućnost privatnih galerija?

- U interesu svih je da se što prije razvije uređeni galerijski sustav u Hrvatskoj. Kamo sreće da se to i prije dogodilo. Da je postojao uređeni i odgovoran galerijski sustav, mnoge genijalne umjetničke prakse bile bi zaštićene. Određeni umjetnici, a u nekim slučajevima i njihovi nasljednici, nisu znali nositi se s tržištem umjetnina, tako da je njihovo tržište uništeno i nikada se neće oporaviti. S takvim radovima teško je poslovati na domaćem, a da ne govorim na međunarodnom tržištu.

Javne galerije, kao i Ministarstvo kulture, uostalom, spram umjetnika nisu široke ruke, dapače. Kustosi i dobiju neki novac za svoj rad, umjetnici često niti centa... Kako jedna nova galerija osigurava izložbene programe? Kako doći i što ponuditi jednom, recimo, Mimmu Paladinu kako bi ga se privoljelo da izlaže kod vas?

- Posljednje dvije godine galerija je sama sebe financirala kroz prodaju i u tome smo uspjeli. Međutim za davanje dodatne vrijednosti i vidljivosti galerije i umjetnika na međunarodnoj sceni potrebna su dosta veća sredstva i zbog toga smo ove godine tražili dodatne izvore sufinanciranja. Što se tiče Mimma Paladina, Matta Mullicana i svih velikih stranih umjetnika koje ćemo predstavljati, iznimno sam im zahvalna što su ukazali povjerenje da imamo u ponudi njihove radove i što ih predstavljamo na ovom području. Suradnja s ovim umjetnicima proizašla je iz povjerenja i velike potpore ovoj našoj dosadašnjoj viziji. Hrvatske kolekcije su za sada većinom lokalne, tj. naši kolekcionari skupljaju uglavnom hrvatsku umjetnost. Interesantno je da postoje Hrvati koji ne žive u Hrvatskoj, a svrstani su među najveće kolekcionare svjetske suvremene umjetnosti. Naša je želja upoznati hrvatske kolekcionare ne samo sa suvremenom hrvatskom umjetnošću, već i s vrhunskim, visoko cijenjenim i široko priznatim umjetnicima čija su djela vrlo tražena na međunarodnom tržištu umjetnina.

---

image

U galeriji Manuš već je, uz nekoliko vrlo uglednih umjetnika, izlagao i Mimmo Paladino

Studio Paladino
---

Pretpostavljam da je izložba djela međunarodnih umjetnika, da opet spomenem Paladina, skupa. Koliko košta jedna takva izložba? Kako namičete sredstva?

- Kao što sam već spomenula, galerija se uspjela samostalno financirati. Puno mi je pomoglo prijašnje iskustvo u organizaciji izložbi stranih autora; znala sam unaprijed koje troškove mogu očekivati i gdje ih mogu minimalizirati, a da to ne ide na uštrb kvalitete prezentacije umjetnika. Površina izložbenog prostora svakako je prednost jer se fokusiramo na sadržaj, a ne na količinu. Svi su ti čimbenici bitni da bi izložba bila financijski moguća.

Je li vam dovoljan taj mali prostor u Livanjskoj ulici ili imate veće ambicije?

- Sasvim je dovoljan ovaj mali prostor jer je specifičan i ima svoj karakter. Velik prostor ne znači nužno i bolji sadržaj, što smo i dokazali kroz dosadašnji program. Naša vizija je postati što vidljivijima na međunarodnom tržištu, rasti zajedno sa svojim umjetnicima i pridonositi oblikovanju lokalnih kolekcija.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Sasa Buric/Cropix Studio Paladino
Saša Burić/Cropix

Ideja se rodila davno, no trebalo je puno toga da se konačno realizira, kaže nam Emina Mrduljaš

Saša Burić/Cropix

‘Planiramo nastaviti s realizacijom izložbenog programa u Splitu, istovremeno otvoriti podružnicu galerije u Zagrebu te provoditi izložbene programe i u Zagrebu‘

Studio Paladino

U galeriji Manuš već je, uz nekoliko vrlo uglednih umjetnika, izlagao i Mimmo Paladino

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/slikarstvo/vlasnica-prve-komercijalne-galerije-u-hrvatskoj-ovo-zahtijeva-puno-truda-trziste-nije-uredeno-ali-dosta-smo-postigli-1354228 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6a0b7c75323db290115a6b948022047255f1c8e4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vlasnica+prve+komercijalne+galerije+u+Hrvatskoj%3A+Ovo+zahtijeva+puno+truda.+Tr%C5%BEi%C5%A1te+nije+ure%C4%91eno%2C+ali+dosta+smo+postigli&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Fvlasnica-prve-komercijalne-galerije-u-hrvatskoj-ovo-zahtijeva-puno-truda-trziste-nije-uredeno-ali-dosta-smo-postigli-1354228 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Fvlasnica-prve-komercijalne-galerije-u-hrvatskoj-ovo-zahtijeva-puno-truda-trziste-nije-uredeno-ali-dosta-smo-postigli-1354228 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EMINA MRDULJAŠ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SlikarstvoEMINA MRDULJAŠ

Vlasnica prve komercijalne galerije u Hrvatskoj: Ovo zahtijeva puno truda. Tržište nije uređeno, ali dosta smo postigli

Piše Eda Vujević
11. siječnja 2024. - 10:54

Kad je prije oko godinu i pol dana u Splitu otvorena prva hrvatska komercijalna galerija, koju je njezina vlasnica Emina Mrduljaš jednostavno nazvala Manuš, ta vijest nije bila popraćena velikom pompom. No gospođa Mrduljaš pompu nije ni htjela – počela je raditi u Livanjskoj ulici u nevelikom prostoru od samo 22 četvorna metra i od tada pa do danas ugostila nekolicinu sjajnih domaćih, ali i svjetskih umjetnika.

Tu su priređene izložbe Vlade Marteka, Dubravke Rakoci, Damira Očka, Vedrana Perkova, ali i Maria Mua, Mimma Paladina, Matta Mullicana, Richarda Deacona, Heima Zoberniga..., što je za tako malo vremena izvanredan rezultat. Iza njega stoji Emina Mrduljaš, donedavno "desna ruka" svoga supruga Duje Mrduljaša, s kojim je radila u galeriji Kula.

Ova kulturna menadžerica ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 12:17