StoryEditorOCM
Prostorijaususret ljetu

Evo kako da vam ‘klima’ ne pojede sav novac: Donosimo savjete za uštedu ove sezone

Piše pr
30. travnja 2024. - 14:15

Ljeto se približava, temperature rastu, a računi za struju postaju sve veći izvor vaše zabrinutosti. Sjećate li se trenutaka kada biste pogledali račun za struju i gotovo pali s nogu od šoka kad biste vidjeli koliko je vaš klima-uređaj ‘pojeo’ novca? Ta nelagoda i financijsko iznenađenje mogu biti vrlo česti za mnoge.

No, postoji način da se to izbjegne ili barem značajno ublaži.

image
Marketing Gradja/

Kada je u pitanju kontroliranje troškova klimatizacije, proaktivna strategija od velike je važnosti. Prvotno, jedan od najvažnijih koraka je osigurati redovito održavanje vašeg klima-uređaja. Redovitim zakazivanjem rutinskih pregleda te čišćenjem ili zamjenom filtera po potrebi, možete spriječiti potencijalne probleme i održavati jednostavno funkcioniranje vaše klime.

Osim toga, ulaganje u kvalitetne klima-uređaje je na duge staze daleko profitabilno. Kvalitetni klima-uređaji često zahtijevaju manje održavanja i manje su skloni kvarovima, što dugoročno može rezultirati manjim troškovima popravaka i održavanja.

Znajte kada treba zamijeniti klima-uređaj

Ako ste morali popravljati klima uređaj više puta prošlog ljeta te ukoliko ćete možda uskoro potencijalno primijetiti nove probleme i visoke račune za energiju, razmislite je li vrijeme za kupnju nove ‘klime’.

Zamjena klima-uređaja može biti značajna investicija na početku, ali dugoročno ćete uživati u kvaliteti i uštedama na energiji. Kako biste osigurali najbolju vrijednost za svoj novac, preporučujemo najpouzdanije brendove uređaja u industriji.

Brendovi poput Mitsubishi Electric, Gree, Azuri, Hisense, Samsung i Beko poznati su po svojoj visokoj kvaliteti, efikasnosti i dugovječnosti, a ovi vrhunski brendovi mogu se naći u Građa-prodajnim centrima.

Loša izolacija – veliki troškovi

Razmišljajući o održavanju ugodne temperature u domovima, često se zanemaruje važnost izolacije. No, izolacija je ključna u očuvanju unutarnje temperature, neovisno o vanjskim uvjetima.

Loša izolacija, s druge strane, poput pukotina ili propusta, može dopustiti prolazak topline u ljetnim mjesecima i hladnoće u zimskim mjesecima, što rezultira nepotrebnim povećanjem korištenja klima-uređaja.

image
Marketing Gradja/

Iako možda izgleda kao početni trošak, poboljšanje izolacije vašeg doma je zapravo investicija u budućnost. Manji računi za energiju i veća energetska učinkovitost dugoročno će vam donijeti uštede. Kako biste provjerili stanje izolacije, trebate pažljivo pregledati prozore, vrata, zidove, stropove i podove.

Tražite pukotine, rupe ili bilo kakve druge propuste koji bi mogli omogućiti ulazak zraka ili topline. Ako primijetite bilo kakve probleme, razmislite o popravku ili unaprjeđenju izolacije. To ne samo da će poboljšati energetsku učinkovitost vašeg doma, već će i osigurati veću udobnost i dugoročne uštede.

Kako pravilno postaviti vanjsku jedinicu klima-uređaja u vašem domu

Važno je pravilno postaviti vanjsku jedinicu klima-uređaja kako biste osigurali njen učinkovit rad. Kvalitetno postavljanje ne samo da osigurava stabilnost uređaja, već i produžuje njegov životni vijek te smanjuje potrebu za čestim održavanjem i popravcima.

Kada pravilno postavite vanjsku jedinicu na stabilnu podlogu poput betonske ploče ili posebno dizajnirane platforme, to osigurava sprječavanje oštećenja koja mogu nastati vibracijama uređaja tijekom rada. Također, izlaganje uređaja izravnoj sunčevoj svjetlosti ili oborinama može uzrokovati pregrijavanje i smanjiti efikasnost, pa je važno osigurati dodatnu zaštitu, poput nadstrešnice ili sjenila.

Vašem klima-uređaju treba dobro prozračeno okruženje kako bi osigurao nesmetan protok zraka, što je ključno za njegovo optimalno funkcioniranje. Stoga, osiguravanje laganog pristupa za održavanje i servisiranje, zajedno s redovitim čišćenjem filtera i ventilacijskih otvora, doprinosi dugovječnosti uređaja i održavanju njegovih performansi.

image
Marketing Gradja/

Kada se vaša vanjska jedinica pravilno postavi i održava, smanjuje se rizik od kvarova i potrebe za skupim popravcima. Time osiguravate stabilnu i optimalnu potrošnju energije, što dugoročno rezultira manjim računima za struju i većim uživanjem u kvaliteti klimatiziranog prostora.

Bonus savjet

Donosimo vam još jedan dodatan savjet koji biste trebali imati na umu kako biste osigurali dugovječnost i optimalne performanse vašeg klima-uređaja.

Riječ je o programabilnom termostatu. Ovaj mali uređaj može napraviti veliku razliku u vašim računima.

Kako funkcionira? Programabilni termostat omogućuje vam podešavanje temperature prema vašim potrebama tijekom dana. Možete ga programirati da automatski smanji temperaturu kada niste kod kuće ili kada spavate, što vam može značajno smanjiti troškove grijanja ili hlađenja.

Uz sve ove savjete za održavanje i optimizaciju rada vašeg klima-uređaja, važno je naglasiti da ulaganje u kvalitetne klima-uređaje poznatih brendova može vam donijeti značajne uštede na računima za energiju u godinama koje dolaze.

Kada se odlučite za kupnju novog klima-uređaja, ne zaboravite istražiti ponudu kvalitetnih brendova na akciji u vašem najbližem Građa-prodajnom centru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 14:33