stdClass Object ( [id] => 1385004 [title] => Novi šef Hajduka vodio je tvrtku osuđenika za zlouporabe i optuženika za prijevare! Ivan Bilić:‘Saznao sam iz medija...‘ [alias] => zanimljiv-detalj-iz-karijere-prvog-covjeka-hajduka-vodio-je-tvrtku-upetljanu-u-niz-krimi-prica-bilic-nisam-znao [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad se prije desetak dana doznalo da će na čelo HNK-a Hajduk kao predsjednik Uprave "bilih", odlukom Nadzornog odbora, zasjesti 48-godišnji Ivan Bilić, jedna od referencija koja je bila javno objavljena u svim medijima bila je i da je donedavno, točnije do 18. travnja ove godine, kada je opozvan, bio direktor, a nakon toga i predsjednik Uprave građevinske tvrtke "Presoflex gradnja" iz Požege.

Evo kako je Hajduk predstavio svog novog prvog čovjeka nakon smjene Lukše Jakobušića:

‘Ivan Bilić novi je predsjednik Uprave HNK Hajduk. Gospodin Bilić rođen je 19. listopada 1976. godine u Splitu, ekonomist je sa završenim studijem u Georgia State University, financijski savjetnik te privatni poduzetnik.

Poslovnu karijeru započeo je u zagrebačkoj podružnici tvrtke Ernst & Young. Radio je još kao direktor financijskog kontrolinga u Addiko banci, Chief financial officer u Rimac automobilima, direktor u reviziji tvrtke Mazars Cinotti, direktor tvrtke Jumpin, a zatim osniva i vlastitu tvrtku za financijsko savjetovanje i pružanje konzultantskih usluga Eonea savjetovanje.

Prije dolaska u Hajduk obnašao je funkciju predsjednika Uprave tvrtke Presoflex gradnja iz Požege. Radeći za tvrtke Ernst & Young i Mazars Cinotti bavio se vođenjem niza projekata nadzora UEFA-e, procesima licenciranja HNS-om i Nogometnom Federacijom BiH te nadzorom korištenja sredstava FIFA-e od strane HNS-a‘.

Na ovaj životopis prilikom predstavljanja Ivana Bilića još je niz epiteta iznio predsjednik Nadzornog odbora Aljoša Pavelin:

‘Novi predsjednik Uprave je Ivan Bilić. NO je donio jednoglasnu odluku da je on taj. Temeljem njegovih stručnih i ljudskih kvaliteta za koje smo procijenili da su bitne i potrebne Hajduku. Ivan spaja ljude i potiče ih da budu boljima‘.

Dakle, bogata biografija, plus ‘stručne i ljudske kvalitete... bitne i potrebne Hajduku‘. No, priča o poslovnom putu prije dolaska u Hajduk baca novo svjetlo na Bilićevu dosadašnju karijeru.

Prema podacima iz sudskog registra, Bilić je odlukom skupštine "Presoflex gradnje" (dakle njezina vlasnika – op.a.) od 28. travnja 2023. godine imenovan za direktora, a u siječnju ove godine postao je predsjednik Uprave. U prilog uspješnosti tvrtke koju je vodio navodilo se da je firma u 2022. godini imala 26,5 milijuna eura prihoda.

HDZ-ov donator

No, kad se malo "zagrebe" po javno dostupnim izvorima, lako je vidljivo da požeška tvrtka "Presoflex", koja je jedna od najvećih u tom kraju, iza sebe ima vlasnike koji su imali i još uvijek imaju dosta posla s državnim represivnim aparatom, odnosno policijom i DORH-om.

Osnivač te bivši, a odnedavno i ponovno aktualni vlasnik tvrtke "Presoflex gradnja", je Josip Galić, poznati hrvatski vinar i osoba koju tamošnji mediji označavaju kao vrlo blisku HDZ-u i protiv kojeg je prije nekoliko dana Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podignulo optužnicu zbog subvencijske prijevare i pomaganja u subvencijskoj prijevari.

---

image

Josip Galić poznati je slavonski vinar, jako poznat i utjecajan u tome kraju

 

Vlado Kos/Cropix
---

Prije dvije godine portal Index pisao je kako je stariji Galić poznati donator HDZ-ovih kampanja, koji je, primjerice, 2017. godine donirao 80 tisuća kuna toj stranci, te da je dugogodišnji poslovni suradnik i prijatelj HDZ-ova bivšeg zastupnika Franje Lucića, bivšega gradonačelnika Pleternice, gdje je Galićeva tvrtka upravo tada radila na poslu vrijednom 135 milijuna kuna. Isti medij naveo je da je Galić osnivač i direktor još barem petnaestak lokalnih tvrtki koje se bave građevinarstvom, turizmom, vinarstvom te da je vlasnik lokalne radiopostaje.

Osim oca Galića, ŽDO u najnovijoj optužnici tereti i njegova sina Inu Galića (koji je do konca listopada prošle godine bio u sudskom registru naveden kao osnivač "Presoflex gradnje" i jedini član d.o.o.-a – op.a.) te još dvije osobe i "Vinariju Galić" kao pravnu osobu za prijevare "teške" više od milijun i 333 tisuće eura.

Cijelu je priču, kako se pisalo, prije nekoliko godina pokrenuo OLAF (Europski ured za borbu protiv prijevara), a istragu je dovršio ŽDO Slavonski Brod, koji navodi da se oca i sina Galića tereti da su od 29. listopada 2015. do 10. kolovoza 2018. godine omogućili tvrtki "Presoflex gradnja" dobivanje novčane potpore za izgradnju vinarije.

– Okrivljenicima se stavlja na teret da su postupali u zajedničkom cilju da petookrivljenom trgovačkom društvu (Presoflex gradnja – op.a.) omoguće dobivanje novčane potpore velikih razmjera za jedan projekt, a nakon što je prethodno jedna agencija (Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju – op.a.) objavila javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz određenog programa za mjeru određenih investicija, koja se financira javnim sredstvima proračuna Europske unije.

U sukobu interesa

Tereti ih se da su znali kako će stvarni izvođač najvećeg dijela radova na projektu biti društvo u sukobu interesa i kako bi u slučaju prijavljivanja tog društva zatražena potpora bila odbijena zbog rodbinske povezanosti i sukoba interesa.

Zato su se dogovorili da će, svatko u svom svojstvu, tijekom ostvarivanja prava na potporu prikriti to društvo i agenciji kao izvođača radova prikazati drugo nepovezano društvo koje će sastaviti ponudu za izvođenje radova i dokumentaciju iz koje neće biti vidljivo da je u izvođenju radova sudjelovalo društvo u sukobu interesa – navodi se u službenom priopćenju ŽDO-a Slavonski Brod, objavljenog 26. travnja ove godine.

Tužitelji smatraju da je Agencija 16. svibnja 2016. godine, nakon zaprimanja prijave i obrade dostavljenih podataka, donijela odluku kojom se "Vinariji Galić" odobrava potpora za prijavljeni projekt u iznosu od 1.333.524,76 eura. Nakon što je Agencija odobrila novac, drugookrivljeni Andrej Markulin je kao direktor "Vinarije Galić" 15. veljače 2018. godine podnio Agenciji zahtjev za isplatu potpore, u kojem je navedeno kako je radove na ovom projektu izvelo nepovezano društvo (dakle druga tvrtka, a ne "Presoflex gradnja" – op.a.) i uz zahtjev je priložio samo dokumentaciju sastavljenu i potpisanu između "Vinarije Galić" i nepovezanog društva uz podatke o plaćanju tih radova prikrivši, po optužnici, da je u izvođenju radova sudjelovala "Presoflex gradnja".

---

image

Vinarija Galić u Kutjevu

Vlado Kos/Cropix
---

– Agencija je 10. kolovoza 2018., nakon zaprimanja tako sastavljene dokumentacije i obrade dostavljenih podataka, isplatila petookrivljenom društvu potporu (1.333.524,76 eura) koja ne bi bila ni odobrena ni isplaćena da je Agencija raspolagala podacima kako je najveći dio radova na ovom projektu izvelo društvo u sukobu interesa pa je na opisani način oštećena Agencija za iznos isplaćene potpore za koji se okrivljeno društvo nepripadno okoristilo – navodi ŽDO u optužnici, koja tek treba biti potvrđena na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu.

Zanimljivo je da je nakon podizanja optužnice Županijski sud u Slavonskom Brodu od Visokog kaznenog suda tražio da se ovaj slučaj delegira na neki drugi sud u Hrvatskoj s obzirom na to koliki utjecaj i moć Galići imaju u Slavonskom Brodu. Odluka o tome još se čeka.

Poništenje EU potpore

O ovom se slučaju dosta pisalo još u kolovozu 2021. godine, kada je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, na temelju preporuke Europskog ureda za borbu protiv prijevara, izdala odluku o poništenju odluke o odobrenju projekta i odluku kojom je od Galića tražila povrat milijun i 333 tisuće eura isplaćene potpore.

No, iako je ovo najnovija "krimi priča" u koju je upetljana tvrtka "Presoflex gradnja", odnosno njezini vlasnici, ona nije jedina. Naime, 22. ožujka 2021. godine Ino Galić, kao tadašnji vlasnik navedene tvrtke, bio je osuđen na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu na uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, i to zbog pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Radilo se o aferi namještanja javnog natječaja Županijske uprave za ceste u Požeško-slavonskoj županiji tijekom 2015. godine, a osim mlađeg Galića tada je na godinu dana s rokom kušnje od tri godine osuđen i Mijo Jozak, tadašnji ravnatelj ŽUC-a Požeško-slavonske županije, dok su Katica Križanec i Slavica Živković kao predstavnice ŽUC-a dobile istu kaznu kao i Galić.

Presuda je postala pravomoćna 18. svibnja 2022. godine, kada ju je sudsko vijeće Visokog kaznenog suda, na čelu s tadašnjim sucem Ivanom Turudićem, u potpunosti potvrdilo odbivši žalbe okrivljenih.

Mlađi je Galić tada osuđen jer se dogovarao s Jozakom da ŽUC na javnom natječaju objavljenom za košnju trave na cestama te županije taj posao dodijeli Zajednici ponuditelja u kojoj su bile "Presoflex gradnja" i "Niskogradnja Jurčak", iako su dali ponudu koja je bila više od sto tisuća kuna veća od splitske tvrtke "Cestar".

Jozak se, po presudi, dogovorio s mlađim Galićem te je komisija ŽUC-a u zapisniku o otvaranju ponuda odbila "Cestarovu" ponudu lažno navodeći da splitska tvrtka nije dokazala "sposobnost za izvođenje radova". Galić je znao da je njihova ponuda puno skuplja od "Cestarove" i da će prihvaćanjem skupljih radova ŽUC-u nanijeti znatnu štetu i pristao je na to pa je dobio posao vrijedan ukupno 614 tisuća kuna s PDV-om, koje su isplaćene.

---

image

Ino Galić (prvi desno) snimljen 2018. kao direktor tvrtke ‘Presoflex‘ na potpisivanju jednog ugovora

 

Mate Piškor/Cropix
---

Dobili poslove na Banovini

Zanimljivo je i da su mediji pisali kako je, u vrijeme dok je mlađi Galić već imao nepravomoćnu presudu u ovom predmetu za namještanje poslova, "Presoflex gradnja", dok je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine bio HDZ-ov Darko Horvat, kao najjeftiniji ponuđač dobila natječaj za gradnju 30 kuća na Banovini.

Podsjetimo i da je Horvat smijenjen s ministarske pozicije nakon što je izbila afera poznata pod nazivom "Po babi i stričevima", i to u veljači 2022., kada je Horvat uhićen dok je još bio aktualni ministar, a u kojoj tužiteljstvo, osim Horvata, tereti još trojicu njegovih tadašnjih kolega ministara (Tomislava Tolušića, Josipa Aladrovića i tadašnjeg potpredsjednika Vlade RH Borisa Miloševića) za korupciju.

Horvata se tereti da je 2018. godine, kao ministar, nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran. Da se Galićevoj tvrtki dodijeli posao gradnje kuća na Banovini, odlučio je u veljači 2022. godine Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje jer je "Presoflex" dao tri milijuna kuna jeftiniju ponudu od ostalih.

Što se tiče same tvrtke "Presoflex", krajem veljače prošle godine je 034, lokalni portal Požeško-slavonske županije, objavio kako je policija "upala" i pretresla obiteljsku kuću Galićevih i još neke objekte kojima se služi "Presoflex gradnja" d.o.o. u potrazi za potencijalno kompromitirajućom dokumentacijom za mlađeg Galića, tada direktora i vlasnika tvrtke, ali i pojedinih lokalnih političara.

– Unatoč presudi za namještanje poslova, tvrtka "Presoflex gradnja" d.o.o. od države je dobivala unosne aranžmane. Tako je samo za održavanje i sanaciju šteta od poplava od kolovoza 2020. godine u pretprošloj godini ukupno utrošeno 1.999.733,20 kn (s PDV-om).

Također, aktivnom obranom od poplave (uklanjanjem naplavina na propustima i mostovima, te čišćenjem korita bujičnih vodotoka u više navrata jer je novi nanos stalno dolazio iz napuštenih kamenoloma), uz navedenih 1.999.733,20 kn (s PDV-om) za hitne intervencije, kroz aktivnu obranu od poplave potrošeno je još 506.597,50 kn (s PDV-om).

Iskusni ‘lisac‘

Za naredni period upravo tvrtka "Presoflex gradnja" d.o.o. dobila je desetke milijuna kuna u aranžmanima s Hrvatskim vodama. Godinama su bili ekskluzivni izvođači radova i na Općoj županijskoj bolnici u Požegi – izvjestio je, među ostalim, u navedenom članku portal 034.

Samo dva mjeseca nakon tog upada policije, direktor tvrtke postaje upravo aktualni Hajdukov predsjednik Ivan Bilić, dakle dok je vlasnik tvrtke još bio mlađi Galić. Sredinom listopada prošle godine stariji Galić ponovno ulazi u tvrtku kao vlasnik, i to preko svoje tvrtke "Aurea gradnja", osnovane tjedan dana prije s temeljnim kapitalom od dvije i pol tisuće eura.

Koji mjesec kasnije, Josip Galić za predsjednika Uprave imenuje Bilića. Iskusni "lisac" Galić shvatio je da, nakon što je presuda njegovu sinu postala pravomoćna, nešto mora mijenjati ako dalje želi dobivati poslove od države i lokalnih vlasti s obzirom da se tvrtke kojima su direktori pravomoćno osuđeni za koruptivna djela automatski isključuju iz postupaka javne nabave.

---

image

Trgovina tvrtke Presoflex u Starom Petrovom Selu
 

Danijel Soldo/Cropix
---

Po podacima Trgovačkog suda u Osijeku, 2. studenoga 2022. godine nad "Presoflex gradnjom" otvoren je predstečajni postupak. Nekoliko dana nakon što je stariji Galić ponovno preuzeo vlasništvo, 23. listopada 2023. godine, povjerenik koji je bio nadležan za praćenje postupka izvijestio je sud da je tvrtka platila sve "troškove predstečajnog postupka te sve dospjele tražbine vjerovnika nastale nakon otvaranja predstečajnog postupka".

Nagodba s vjerovnicima

Radilo se o dugu za neplaćeni PDV za svibanj, lipanj i srpanj 2023. godine u iznosu od 377.908,08 eura, koji je plaćen 18. listopada 2023. godine, dugu prema "ostalim domaćim vjerovnicima do 25. kolovoza 2023. godine" u iznosu od 352.329,54 eura te dugu prema slovenskom dobavljaču od 19 tisuća eura.

Portal "Lider" objavio je tada da je "Presoflex gradnja" u kolovozu postigla nagodbu s vjerovnicima "tešku" 9,3 milijuna eura, po kojoj su se vjerovnici odrekli 40 posto potraživanja, 30 posto trebali bi naplatiti u devet godina (nakon godine počeka), a preostalih 30 posto pretvoreno je u "junior dug", koji će biti isplaćen ovisno o rezultatima poslovanja, ili će biti otpisan.

---

Ivan Bilić: Tvrtku sam vodio u dobroj vjeri i sukladno zakonima

O svemu smo pitali i samog prvog čovjeka Hajduka. Ovo su pitanja koja smo mu postavili:

1. Na koji način ste došli u tvrtku kao direktor i tko vas je predložio za predsjednika Uprave?

2. Kakav je vaš odnos s gospodinom Josipom Galićem i njegovim sinom Inom Galićem, koji je bio vlasnik u vrijeme kad ste postali direktor, a otac je preuzeo ponovno vlasništvo kad ste postali predsjednik Uprave?

3. Je li, za vrijeme dok ste vi bili u tvrtki, ikad u firmu dolazila policija ili USKOK ili istražitelji nekih drugih državnih institucija vezano za možebitne istrage? Jeste li vi osobno, dok ste bili u tvrtki, ikad ispitivani u policiji, DORH-u ili USKOK-u povodom bilo koje istrage vezane uz tvrtku "Presoflex gradnja"?

4. Jeste li upoznati s tim da je prije par dana ŽDO Slavonski Brod podignuo optužnicu protiv Josipa i Ina Galića zbog sumnje u subvencijsku prijevaru tešku više od milijun i 333 tisuće eura?

5. Jeste li znali da je Ino Galić pravomoćno osuđen po optužnici USKOK-a 18. svibnja 2022. godine zbog pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti u vrijeme dok je bio čelni čovjek "Presoflex gradnje"?

Njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

– U tvrtku "Presoflex gradnja" sam stupio na dužnost u mjesecu svibnju 2023. godine, na poziv neovisnog vanjskog savjetnika kao stručnjak za restrukturiranje, u trenutku kada je "Presoflex" bio u izazovnoj financijskoj situaciji jer se tvrtka od studenog 2022. godine nalazila u procesu predstečajnog postupka.

O informacijama o kojima postavljate pitanja vezano uz optužnicu DORH-a imam saznanja samo preko medija. Tvrtku sam vodio u dobroj vjeri i u skladu sa zakonima, kao što sam radio u svim svojim dosadašnjim poslovima, a u bilom kojem trenutku bio sam i stojim na raspolaganju svim nadležnim institucijama Republike Hrvatske.

Podnio sam ostavku na mjesto predsjednika Uprave početkom ožujka ove godine zbog razilaženja u mišljenjima i stavovima po pitanju vođenja tvrtke – stoji u odgovoru Ivana Bilića, predsjednika Uprave Hajduka.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poslovni put [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => poslovni put 2 0 13457 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-30 13:50:39 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-30 16:32:27 [modified_by] => 3229 [publish_up] => 2024-04-30 15:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Novi šef Hajduka vodio je tvrtku osuđenika za zlouporabe i optuženika za prijevare! Ivan Bilić:'Saznao sam iz medija...' page_title=Novi šef Hajduka vodio je tvrtku osuđenika za zlouporabe i optuženika za prijevare! Ivan Bilić:'Saznao sam iz medija...' [metakey] => Ivan Bilić, josip galić, ino galić, presoflex gradnja, vinarija galić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27015721.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27015720.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/24383834.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27015723.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27015722.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Danijel Soldo\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Mate Pi\u0161kor\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ivan Bili\u0107 ka\u017ee da je tvrtku preuzeo na poziv neovisnog vanjskog konzultanta
\nTom Dubravec\/CROPIX<\/p>","

Trgovina tvrtke Presoflex u Starom Petrovom Selu
\n\u00a0<\/p>","

Vinarija Gali\u0107 u Kutjevu<\/p>","

Josip Gali\u0107 poznati je slavonski vinar, jako poznat i utjecajan u tome kraju<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ino Gali\u0107 (prvi desno) snimljen 2018. kao direktor tvrtke \u2018Presoflex\u2018 na potpisivanju jednog ugovora<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_27015721_1920.jpg":"1920x1080","k_27015721_1280.jpg":"1280x1280","k_27015721_1024.jpg":"1024x1024","k_27015721_640.jpg":"640x640","k_27015721_480.jpg":"480x480","k_27015721_340.jpg":"340x340","k_27015721_220.jpg":"220x220","o_27015721_1280.jpg":"1280x853","o_27015721_1024.jpg":"1024x682","o_27015721_640.jpg":"640x426","o_27015721_480.jpg":"480x320","o_27015721_340.jpg":"340x226","o_27015721_220.jpg":"220x146","h_27015721_1280.jpg":"1280x854","h_27015721_1024.jpg":"1024x683","h_27015721_640.jpg":"640x427","h_27015721_480.jpg":"480x320","h_27015721_340.jpg":"340x227","h_27015721_220.jpg":"220x147","pp_27015721_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015721_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015721_640.jpg":"640x814","pp_27015721_480.jpg":"480x611","pp_27015721_340.jpg":"340x432","pp_27015721_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1367","hd_27015720_1920.jpg":"1920x1080","k_27015720_1280.jpg":"1280x1280","k_27015720_1024.jpg":"1024x1024","k_27015720_640.jpg":"640x640","k_27015720_480.jpg":"480x480","k_27015720_340.jpg":"340x340","k_27015720_220.jpg":"220x220","o_27015720_1280.jpg":"1280x911","o_27015720_1024.jpg":"1024x729","o_27015720_640.jpg":"640x455","o_27015720_480.jpg":"480x341","o_27015720_340.jpg":"340x242","o_27015720_220.jpg":"220x156","h_27015720_1280.jpg":"1280x854","h_27015720_1024.jpg":"1024x683","h_27015720_640.jpg":"640x427","h_27015720_480.jpg":"480x320","h_27015720_340.jpg":"340x227","h_27015720_220.jpg":"220x147","pp_27015720_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015720_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015720_640.jpg":"640x814","pp_27015720_480.jpg":"480x611","pp_27015720_340.jpg":"340x432","pp_27015720_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24383834_1920.jpg":"1920x1080","k_24383834_1280.jpg":"1280x1280","k_24383834_1024.jpg":"1024x1024","k_24383834_640.jpg":"640x640","k_24383834_480.jpg":"480x480","k_24383834_340.jpg":"340x340","k_24383834_220.jpg":"220x220","o_24383834_1280.jpg":"1280x853","o_24383834_1024.jpg":"1024x682","o_24383834_640.jpg":"640x426","o_24383834_480.jpg":"480x320","o_24383834_340.jpg":"340x226","o_24383834_220.jpg":"220x146","h_24383834_1280.jpg":"1280x854","h_24383834_1024.jpg":"1024x683","h_24383834_640.jpg":"640x427","h_24383834_480.jpg":"480x320","h_24383834_340.jpg":"340x227","h_24383834_220.jpg":"220x147","pp_24383834_1280.jpg":"1280x1628","pp_24383834_1024.jpg":"1024x1303","pp_24383834_640.jpg":"640x814","pp_24383834_480.jpg":"480x611","pp_24383834_340.jpg":"340x432","pp_24383834_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27015723_1920.jpg":"1920x1080","k_27015723_1280.jpg":"1280x1280","k_27015723_1024.jpg":"1024x1024","k_27015723_640.jpg":"640x640","k_27015723_480.jpg":"480x480","k_27015723_340.jpg":"340x340","k_27015723_220.jpg":"220x220","o_27015723_1280.jpg":"1280x853","o_27015723_1024.jpg":"1024x682","o_27015723_640.jpg":"640x426","o_27015723_480.jpg":"480x320","o_27015723_340.jpg":"340x226","o_27015723_220.jpg":"220x146","h_27015723_1280.jpg":"1280x854","h_27015723_1024.jpg":"1024x683","h_27015723_640.jpg":"640x427","h_27015723_480.jpg":"480x320","h_27015723_340.jpg":"340x227","h_27015723_220.jpg":"220x147","pp_27015723_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015723_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015723_640.jpg":"640x814","pp_27015723_480.jpg":"480x611","pp_27015723_340.jpg":"340x432","pp_27015723_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_27015722_1920.jpg":"1920x1080","k_27015722_1280.jpg":"1280x1280","k_27015722_1024.jpg":"1024x1024","k_27015722_640.jpg":"640x640","k_27015722_480.jpg":"480x480","k_27015722_340.jpg":"340x340","k_27015722_220.jpg":"220x220","o_27015722_1280.jpg":"1280x960","o_27015722_1024.jpg":"1024x768","o_27015722_640.jpg":"640x480","o_27015722_480.jpg":"480x360","o_27015722_340.jpg":"340x255","o_27015722_220.jpg":"220x165","h_27015722_1280.jpg":"1280x854","h_27015722_1024.jpg":"1024x683","h_27015722_640.jpg":"640x427","h_27015722_480.jpg":"480x320","h_27015722_340.jpg":"340x227","h_27015722_220.jpg":"220x147","pp_27015722_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015722_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015722_640.jpg":"640x814","pp_27015722_480.jpg":"480x611","pp_27015722_340.jpg":"340x432","pp_27015722_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7701651 Threads: 5 Questions: 1558561949 Slow queries: 4751642 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111428681 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/zanimljiv-detalj-iz-karijere-prvog-covjeka-hajduka-vodio-je-tvrtku-upetljanu-u-niz-krimi-prica-bilic-nisam-znao-1385004 [printLink] => /sport/hajduk/zanimljiv-detalj-iz-karijere-prvog-covjeka-hajduka-vodio-je-tvrtku-upetljanu-u-niz-krimi-prica-bilic-nisam-znao-1385004?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 736788 [name] => Ivan Bilić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-15 14:53:07 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-bilic [link] => /tag/ivan-bilic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 709553 [name] => josip galić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-17 10:55:55 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-galic [link] => /tag/josip-galic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 757430 [name] => ino galić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-30 17:19:03 [main_article_id] => 0 [alias] => ino-galic [link] => /tag/ino-galic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 757431 [name] => presoflex gradnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-30 17:19:03 [main_article_id] => 0 [alias] => presoflex-gradnja [link] => /tag/presoflex-gradnja ) [4] => stdClass Object ( [id] => 709554 [name] => vinarija galić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-17 10:55:55 [main_article_id] => 0 [alias] => vinarija-galic [link] => /tag/vinarija-galic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poslovni put [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Novi šef Hajduka vodio je tvrtku osuđenika za zlouporabe i optuženika za prijevare! Ivan Bilić:‘Saznao sam iz medija...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015721.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Ivan Bilić kaže da je tvrtku preuzeo na poziv neovisnog vanjskog konzultanta
Tom Dubravec/CROPIX

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015721.jpg [title] =>

Ivan Bilić kaže da je tvrtku preuzeo na poziv neovisnog vanjskog konzultanta
Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015720.jpg [title] =>

Trgovina tvrtke Presoflex u Starom Petrovom Selu
 

Danijel Soldo/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/24383834.jpg [title] =>

Vinarija Galić u Kutjevu

Vlado Kos/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015723.jpg [title] =>

Josip Galić poznati je slavonski vinar, jako poznat i utjecajan u tome kraju

 

Vlado Kos/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015722.jpg [title] =>

Ino Galić (prvi desno) snimljen 2018. kao direktor tvrtke ‘Presoflex‘ na potpisivanju jednog ugovora

 

Mate Piškor/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad se prije desetak dana doznalo da će na čelo HNK-a Hajduk kao predsjednik Uprave "bilih", odlukom Nadzornog odbora, zasjesti 48-godišnji Ivan Bilić, jedna od referencija koja je bila javno objavljena u svim medijima bila je i da je donedavno, točnije do 18. travnja ove godine, kada je opozvan, bio direktor, a nakon toga i predsjednik Uprave građevinske tvrtke "Presoflex gradnja" iz Požege.

Evo kako je Hajduk predstavio svog novog prvog čovjeka nakon smjene Lukše Jakobušića:

‘Ivan Bilić novi je predsjednik Uprave HNK Hajduk. Gospodin Bilić rođen je 19. listopada 1976. godine u Splitu, ekonomist je sa završenim studijem u Georgia State University, financijski savjetnik te privatni poduzetnik.

Poslovnu karijeru započeo je u zagrebačkoj podružnici tvrtke Ernst & Young. Radio je još kao direktor financijskog kontrolinga u Addiko banci, Chief financial officer u Rimac automobilima, direktor u reviziji tvrtke Mazars Cinotti, direktor tvrtke Jumpin, a zatim osniva i vlastitu tvrtku za financijsko savjetovanje i pružanje konzultantskih usluga Eonea savjetovanje.

Prije dolaska u Hajduk obnašao je funkciju predsjednika Uprave tvrtke Presoflex gradnja iz Požege. Radeći za tvrtke Ernst & Young i Mazars Cinotti bavio se vođenjem niza projekata nadzora UEFA-e, procesima licenciranja HNS-om i Nogometnom Federacijom BiH te nadzorom korištenja sredstava FIFA-e od strane HNS-a‘.

Na ovaj životopis prilikom predstavljanja Ivana Bilića još je niz epiteta iznio predsjednik Nadzornog odbora Aljoša Pavelin:

‘Novi predsjednik Uprave je Ivan Bilić. NO je donio jednoglasnu odluku da je on taj. Temeljem njegovih stručnih i ljudskih kvaliteta za koje smo procijenili da su bitne i potrebne Hajduku. Ivan spaja ljude i potiče ih da budu boljima‘.

Dakle, bogata biografija, plus ‘stručne i ljudske kvalitete... bitne i potrebne Hajduku‘. No, priča o poslovnom putu prije dolaska u Hajduk baca novo svjetlo na Bilićevu dosadašnju karijeru.

Prema podacima iz sudskog registra, Bilić je odlukom skupštine "Presoflex gradnje" (dakle njezina vlasnika – op.a.) od 28. travnja 2023. godine imenovan za direktora, a u siječnju ove godine postao je predsjednik Uprave. U prilog uspješnosti tvrtke koju je vodio navodilo se da je firma u 2022. godini imala 26,5 milijuna eura prihoda.

HDZ-ov donator

No, kad se malo "zagrebe" po javno dostupnim izvorima, lako je vidljivo da požeška tvrtka "Presoflex", koja je jedna od najvećih u tom kraju, iza sebe ima vlasnike koji su imali i još uvijek imaju dosta posla s državnim represivnim aparatom, odnosno policijom i DORH-om.

Osnivač te bivši, a odnedavno i ponovno aktualni vlasnik tvrtke "Presoflex gradnja", je Josip Galić, poznati hrvatski vinar i osoba koju tamošnji mediji označavaju kao vrlo blisku HDZ-u i protiv kojeg je prije nekoliko dana Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podignulo optužnicu zbog subvencijske prijevare i pomaganja u subvencijskoj prijevari.

---

image

Josip Galić poznati je slavonski vinar, jako poznat i utjecajan u tome kraju

 

Vlado Kos/Cropix
---

Prije dvije godine portal Index pisao je kako je stariji Galić poznati donator HDZ-ovih kampanja, koji je, primjerice, 2017. godine donirao 80 tisuća kuna toj stranci, te da je dugogodišnji poslovni suradnik i prijatelj HDZ-ova bivšeg zastupnika Franje Lucića, bivšega gradonačelnika Pleternice, gdje je Galićeva tvrtka upravo tada radila na poslu vrijednom 135 milijuna kuna. Isti medij naveo je da je Galić osnivač i direktor još barem petnaestak lokalnih tvrtki koje se bave građevinarstvom, turizmom, vinarstvom te da je vlasnik lokalne radiopostaje.

Osim oca Galića, ŽDO u najnovijoj optužnici tereti i njegova sina Inu Galića (koji je do konca listopada prošle godine bio u sudskom registru naveden kao osnivač "Presoflex gradnje" i jedini član d.o.o.-a – op.a.) te još dvije osobe i "Vinariju Galić" kao pravnu osobu za prijevare "teške" više od milijun i 333 tisuće eura.

Cijelu je priču, kako se pisalo, prije nekoliko godina pokrenuo OLAF (Europski ured za borbu protiv prijevara), a istragu je dovršio ŽDO Slavonski Brod, koji navodi da se oca i sina Galića tereti da su od 29. listopada 2015. do 10. kolovoza 2018. godine omogućili tvrtki "Presoflex gradnja" dobivanje novčane potpore za izgradnju vinarije.

– Okrivljenicima se stavlja na teret da su postupali u zajedničkom cilju da petookrivljenom trgovačkom društvu (Presoflex gradnja – op.a.) omoguće dobivanje novčane potpore velikih razmjera za jedan projekt, a nakon što je prethodno jedna agencija (Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju – op.a.) objavila javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz određenog programa za mjeru određenih investicija, koja se financira javnim sredstvima proračuna Europske unije.

U sukobu interesa

Tereti ih se da su znali kako će stvarni izvođač najvećeg dijela radova na projektu biti društvo u sukobu interesa i kako bi u slučaju prijavljivanja tog društva zatražena potpora bila odbijena zbog rodbinske povezanosti i sukoba interesa.

Zato su se dogovorili da će, svatko u svom svojstvu, tijekom ostvarivanja prava na potporu prikriti to društvo i agenciji kao izvođača radova prikazati drugo nepovezano društvo koje će sastaviti ponudu za izvođenje radova i dokumentaciju iz koje neće biti vidljivo da je u izvođenju radova sudjelovalo društvo u sukobu interesa – navodi se u službenom priopćenju ŽDO-a Slavonski Brod, objavljenog 26. travnja ove godine.

Tužitelji smatraju da je Agencija 16. svibnja 2016. godine, nakon zaprimanja prijave i obrade dostavljenih podataka, donijela odluku kojom se "Vinariji Galić" odobrava potpora za prijavljeni projekt u iznosu od 1.333.524,76 eura. Nakon što je Agencija odobrila novac, drugookrivljeni Andrej Markulin je kao direktor "Vinarije Galić" 15. veljače 2018. godine podnio Agenciji zahtjev za isplatu potpore, u kojem je navedeno kako je radove na ovom projektu izvelo nepovezano društvo (dakle druga tvrtka, a ne "Presoflex gradnja" – op.a.) i uz zahtjev je priložio samo dokumentaciju sastavljenu i potpisanu između "Vinarije Galić" i nepovezanog društva uz podatke o plaćanju tih radova prikrivši, po optužnici, da je u izvođenju radova sudjelovala "Presoflex gradnja".

---

image

Vinarija Galić u Kutjevu

Vlado Kos/Cropix
---

– Agencija je 10. kolovoza 2018., nakon zaprimanja tako sastavljene dokumentacije i obrade dostavljenih podataka, isplatila petookrivljenom društvu potporu (1.333.524,76 eura) koja ne bi bila ni odobrena ni isplaćena da je Agencija raspolagala podacima kako je najveći dio radova na ovom projektu izvelo društvo u sukobu interesa pa je na opisani način oštećena Agencija za iznos isplaćene potpore za koji se okrivljeno društvo nepripadno okoristilo – navodi ŽDO u optužnici, koja tek treba biti potvrđena na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu.

Zanimljivo je da je nakon podizanja optužnice Županijski sud u Slavonskom Brodu od Visokog kaznenog suda tražio da se ovaj slučaj delegira na neki drugi sud u Hrvatskoj s obzirom na to koliki utjecaj i moć Galići imaju u Slavonskom Brodu. Odluka o tome još se čeka.

Poništenje EU potpore

O ovom se slučaju dosta pisalo još u kolovozu 2021. godine, kada je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, na temelju preporuke Europskog ureda za borbu protiv prijevara, izdala odluku o poništenju odluke o odobrenju projekta i odluku kojom je od Galića tražila povrat milijun i 333 tisuće eura isplaćene potpore.

No, iako je ovo najnovija "krimi priča" u koju je upetljana tvrtka "Presoflex gradnja", odnosno njezini vlasnici, ona nije jedina. Naime, 22. ožujka 2021. godine Ino Galić, kao tadašnji vlasnik navedene tvrtke, bio je osuđen na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu na uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, i to zbog pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Radilo se o aferi namještanja javnog natječaja Županijske uprave za ceste u Požeško-slavonskoj županiji tijekom 2015. godine, a osim mlađeg Galića tada je na godinu dana s rokom kušnje od tri godine osuđen i Mijo Jozak, tadašnji ravnatelj ŽUC-a Požeško-slavonske županije, dok su Katica Križanec i Slavica Živković kao predstavnice ŽUC-a dobile istu kaznu kao i Galić.

Presuda je postala pravomoćna 18. svibnja 2022. godine, kada ju je sudsko vijeće Visokog kaznenog suda, na čelu s tadašnjim sucem Ivanom Turudićem, u potpunosti potvrdilo odbivši žalbe okrivljenih.

Mlađi je Galić tada osuđen jer se dogovarao s Jozakom da ŽUC na javnom natječaju objavljenom za košnju trave na cestama te županije taj posao dodijeli Zajednici ponuditelja u kojoj su bile "Presoflex gradnja" i "Niskogradnja Jurčak", iako su dali ponudu koja je bila više od sto tisuća kuna veća od splitske tvrtke "Cestar".

Jozak se, po presudi, dogovorio s mlađim Galićem te je komisija ŽUC-a u zapisniku o otvaranju ponuda odbila "Cestarovu" ponudu lažno navodeći da splitska tvrtka nije dokazala "sposobnost za izvođenje radova". Galić je znao da je njihova ponuda puno skuplja od "Cestarove" i da će prihvaćanjem skupljih radova ŽUC-u nanijeti znatnu štetu i pristao je na to pa je dobio posao vrijedan ukupno 614 tisuća kuna s PDV-om, koje su isplaćene.

---

image

Ino Galić (prvi desno) snimljen 2018. kao direktor tvrtke ‘Presoflex‘ na potpisivanju jednog ugovora

 

Mate Piškor/Cropix
---

Dobili poslove na Banovini

Zanimljivo je i da su mediji pisali kako je, u vrijeme dok je mlađi Galić već imao nepravomoćnu presudu u ovom predmetu za namještanje poslova, "Presoflex gradnja", dok je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine bio HDZ-ov Darko Horvat, kao najjeftiniji ponuđač dobila natječaj za gradnju 30 kuća na Banovini.

Podsjetimo i da je Horvat smijenjen s ministarske pozicije nakon što je izbila afera poznata pod nazivom "Po babi i stričevima", i to u veljači 2022., kada je Horvat uhićen dok je još bio aktualni ministar, a u kojoj tužiteljstvo, osim Horvata, tereti još trojicu njegovih tadašnjih kolega ministara (Tomislava Tolušića, Josipa Aladrovića i tadašnjeg potpredsjednika Vlade RH Borisa Miloševića) za korupciju.

Horvata se tereti da je 2018. godine, kao ministar, nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran. Da se Galićevoj tvrtki dodijeli posao gradnje kuća na Banovini, odlučio je u veljači 2022. godine Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje jer je "Presoflex" dao tri milijuna kuna jeftiniju ponudu od ostalih.

Što se tiče same tvrtke "Presoflex", krajem veljače prošle godine je 034, lokalni portal Požeško-slavonske županije, objavio kako je policija "upala" i pretresla obiteljsku kuću Galićevih i još neke objekte kojima se služi "Presoflex gradnja" d.o.o. u potrazi za potencijalno kompromitirajućom dokumentacijom za mlađeg Galića, tada direktora i vlasnika tvrtke, ali i pojedinih lokalnih političara.

– Unatoč presudi za namještanje poslova, tvrtka "Presoflex gradnja" d.o.o. od države je dobivala unosne aranžmane. Tako je samo za održavanje i sanaciju šteta od poplava od kolovoza 2020. godine u pretprošloj godini ukupno utrošeno 1.999.733,20 kn (s PDV-om).

Također, aktivnom obranom od poplave (uklanjanjem naplavina na propustima i mostovima, te čišćenjem korita bujičnih vodotoka u više navrata jer je novi nanos stalno dolazio iz napuštenih kamenoloma), uz navedenih 1.999.733,20 kn (s PDV-om) za hitne intervencije, kroz aktivnu obranu od poplave potrošeno je još 506.597,50 kn (s PDV-om).

Iskusni ‘lisac‘

Za naredni period upravo tvrtka "Presoflex gradnja" d.o.o. dobila je desetke milijuna kuna u aranžmanima s Hrvatskim vodama. Godinama su bili ekskluzivni izvođači radova i na Općoj županijskoj bolnici u Požegi – izvjestio je, među ostalim, u navedenom članku portal 034.

Samo dva mjeseca nakon tog upada policije, direktor tvrtke postaje upravo aktualni Hajdukov predsjednik Ivan Bilić, dakle dok je vlasnik tvrtke još bio mlađi Galić. Sredinom listopada prošle godine stariji Galić ponovno ulazi u tvrtku kao vlasnik, i to preko svoje tvrtke "Aurea gradnja", osnovane tjedan dana prije s temeljnim kapitalom od dvije i pol tisuće eura.

Koji mjesec kasnije, Josip Galić za predsjednika Uprave imenuje Bilića. Iskusni "lisac" Galić shvatio je da, nakon što je presuda njegovu sinu postala pravomoćna, nešto mora mijenjati ako dalje želi dobivati poslove od države i lokalnih vlasti s obzirom da se tvrtke kojima su direktori pravomoćno osuđeni za koruptivna djela automatski isključuju iz postupaka javne nabave.

---

image

Trgovina tvrtke Presoflex u Starom Petrovom Selu
 

Danijel Soldo/Cropix
---

Po podacima Trgovačkog suda u Osijeku, 2. studenoga 2022. godine nad "Presoflex gradnjom" otvoren je predstečajni postupak. Nekoliko dana nakon što je stariji Galić ponovno preuzeo vlasništvo, 23. listopada 2023. godine, povjerenik koji je bio nadležan za praćenje postupka izvijestio je sud da je tvrtka platila sve "troškove predstečajnog postupka te sve dospjele tražbine vjerovnika nastale nakon otvaranja predstečajnog postupka".

Nagodba s vjerovnicima

Radilo se o dugu za neplaćeni PDV za svibanj, lipanj i srpanj 2023. godine u iznosu od 377.908,08 eura, koji je plaćen 18. listopada 2023. godine, dugu prema "ostalim domaćim vjerovnicima do 25. kolovoza 2023. godine" u iznosu od 352.329,54 eura te dugu prema slovenskom dobavljaču od 19 tisuća eura.

Portal "Lider" objavio je tada da je "Presoflex gradnja" u kolovozu postigla nagodbu s vjerovnicima "tešku" 9,3 milijuna eura, po kojoj su se vjerovnici odrekli 40 posto potraživanja, 30 posto trebali bi naplatiti u devet godina (nakon godine počeka), a preostalih 30 posto pretvoreno je u "junior dug", koji će biti isplaćen ovisno o rezultatima poslovanja, ili će biti otpisan.

---

Ivan Bilić: Tvrtku sam vodio u dobroj vjeri i sukladno zakonima

O svemu smo pitali i samog prvog čovjeka Hajduka. Ovo su pitanja koja smo mu postavili:

1. Na koji način ste došli u tvrtku kao direktor i tko vas je predložio za predsjednika Uprave?

2. Kakav je vaš odnos s gospodinom Josipom Galićem i njegovim sinom Inom Galićem, koji je bio vlasnik u vrijeme kad ste postali direktor, a otac je preuzeo ponovno vlasništvo kad ste postali predsjednik Uprave?

3. Je li, za vrijeme dok ste vi bili u tvrtki, ikad u firmu dolazila policija ili USKOK ili istražitelji nekih drugih državnih institucija vezano za možebitne istrage? Jeste li vi osobno, dok ste bili u tvrtki, ikad ispitivani u policiji, DORH-u ili USKOK-u povodom bilo koje istrage vezane uz tvrtku "Presoflex gradnja"?

4. Jeste li upoznati s tim da je prije par dana ŽDO Slavonski Brod podignuo optužnicu protiv Josipa i Ina Galića zbog sumnje u subvencijsku prijevaru tešku više od milijun i 333 tisuće eura?

5. Jeste li znali da je Ino Galić pravomoćno osuđen po optužnici USKOK-a 18. svibnja 2022. godine zbog pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti u vrijeme dok je bio čelni čovjek "Presoflex gradnje"?

Njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

– U tvrtku "Presoflex gradnja" sam stupio na dužnost u mjesecu svibnju 2023. godine, na poziv neovisnog vanjskog savjetnika kao stručnjak za restrukturiranje, u trenutku kada je "Presoflex" bio u izazovnoj financijskoj situaciji jer se tvrtka od studenog 2022. godine nalazila u procesu predstečajnog postupka.

O informacijama o kojima postavljate pitanja vezano uz optužnicu DORH-a imam saznanja samo preko medija. Tvrtku sam vodio u dobroj vjeri i u skladu sa zakonima, kao što sam radio u svim svojim dosadašnjim poslovima, a u bilom kojem trenutku bio sam i stojim na raspolaganju svim nadležnim institucijama Republike Hrvatske.

Podnio sam ostavku na mjesto predsjednika Uprave početkom ožujka ove godine zbog razilaženja u mišljenjima i stavovima po pitanju vođenja tvrtke – stoji u odgovoru Ivana Bilića, predsjednika Uprave Hajduka.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Danijel Soldo/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix Mate Piškor/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Ivan Bilić kaže da je tvrtku preuzeo na poziv neovisnog vanjskog konzultanta
Tom Dubravec/CROPIX

Danijel Soldo/Cropix

Trgovina tvrtke Presoflex u Starom Petrovom Selu
 

Vlado Kos/Cropix

Vinarija Galić u Kutjevu

Vlado Kos/Cropix

Josip Galić poznati je slavonski vinar, jako poznat i utjecajan u tome kraju

 

Mate Piškor/Cropix

Ino Galić (prvi desno) snimljen 2018. kao direktor tvrtke ‘Presoflex‘ na potpisivanju jednog ugovora

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/zanimljiv-detalj-iz-karijere-prvog-covjeka-hajduka-vodio-je-tvrtku-upetljanu-u-niz-krimi-prica-bilic-nisam-znao-1385004 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c09efc4f9f7646f1199483f349e9e3f03ea2e930 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Novi+%C5%A1ef+Hajduka+vodio+je+tvrtku+osu%C4%91enika+za+zlouporabe+i+optu%C5%BEenika+za+prijevare%21+Ivan+Bili%C4%87%3A%E2%80%98Saznao+sam+iz+medija...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fzanimljiv-detalj-iz-karijere-prvog-covjeka-hajduka-vodio-je-tvrtku-upetljanu-u-niz-krimi-prica-bilic-nisam-znao-1385004 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fzanimljiv-detalj-iz-karijere-prvog-covjeka-hajduka-vodio-je-tvrtku-upetljanu-u-niz-krimi-prica-bilic-nisam-znao-1385004 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poslovni put [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hajdukposlovni put

Novi šef Hajduka vodio je tvrtku osuđenika za zlouporabe i optuženika za prijevare! Ivan Bilić:‘Saznao sam iz medija...‘

Piše Vladimir Urukalo
30. travnja 2024. - 17:18

Kad se prije desetak dana doznalo da će na čelo HNK-a Hajduk kao predsjednik Uprave "bilih", odlukom Nadzornog odbora, zasjesti 48-godišnji Ivan Bilić, jedna od referencija koja je bila javno objavljena u svim medijima bila je i da je donedavno, točnije do 18. travnja ove godine, kada je opozvan, bio direktor, a nakon toga i predsjednik Uprave građevinske tvrtke "Presoflex gradnja" iz Požege.

Evo kako je Hajduk predstavio svog novog prvog čovjeka nakon smjene Lukše Jakobušića:

‘Ivan Bilić novi je predsjednik Uprave HNK Hajduk. Gospodin Bilić rođen je 19. listopada 1976. godine u Splitu, ekonomist je sa završenim studijem u Georgia State University, financijski savjetnik te privatni poduzetnik.

Poslovnu karijeru započeo je u zagrebačkoj podružnici tvrtke Ernst & Young. Radi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 12:36