StoryEditorOCM
Crna kronikamajstori muljaže

Dva brata i bivša studenta MIT-a, za samo 12 sekundi maznuli 25 milijuna dolara: ‘Ovakvu prevaru još nismo vidjeli!

Piše Š. To./JL
17. svibnja 2024. - 06:27

Dva brata, bivši studenti na uglednom Massachusetts Institute of Technology (MIT), uhićena su pod optužbama da su izveli vrhunsku prevaru iskorištavanja Ethereum blockchaina (izvorna kriptovaluta ove platforme - odnosno baze podataka sa zapisima transakcija i informacija o njima - je Ether) i krađu kriptovalute u vrijednosti od 25 milijuna dolara.

Savezni tužitelji na Manhattanu rekli su da je obrazac kojim su se koristili 24-godišnji Anton Peraire-Bueno i 28-godišnji James Peraire-Bueno posve nov te da je ovaj slučaj prvi put da je takva prijevara predmetom kaznenih prijava u SAD-a, prenosi CNN.

Vlasti su priopćile da su svoj pomno razrađeni plan pljačke braća izvela u travnju prošle godine, ukravši 25 milijuna dolara od trgovaca kriptovalutama u samo 12 sekundi tako što su stekli pristup transakcijama koje su bile u tijeku realizacije i promjenama kretanja kriptovalute.

"Kao što stoji u optužnici, makinacija optuženika dovodi u pitanje sam integritet blockchaina", rekao je američki državni odvjetnik Damian Williams.

U optužnici ih se tereti za udruživanje radi elektroničke prijevare, elektroničke prijevare i udruživanje s ciljem pranja novca. Anton Peraire-Bueno uhićen je u Bostonu, a James Peraire-Bueno uhićen u New Yorku.

Oba brata su pohađala MIT u Massachusettsu gdje su, prema tužiteljima, studirali informatiku i matematiku te razvili vještine i obrazovanje na koje su se oslanjali da bi izvršili svoju prijevaru.

U optužnici se tvrdi da su braća Peraire-Bueno mjesecima planirala manipulaciju i promjene protokola koji se koriste za provjeru valjanosti transakcija za uključivanje u Ethereum blockchain, bazu podataka koja bilježi svaku transakciju kriptovalute.

Tužitelji su rekli da su to učinili iskorištavanjem manjkavosti u kodu softvera pod nazivom MEV-boost koji koristi većina validatora platforme Ethereum, koji su odgovorni za provjeru valjanosti novih transakcija prije nego što budu dodani u blockchain.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 06:20