StoryEditorOCM
Dalmacijaslijedi osmo ročište

Adriachem: cijena s 18,3 pala na 5,2 milijuna eura!

Piše PSD.
6. lipnja 2013. - 00:40
Niti na sedmom ročištu, održanom jučer na splitskome Trgovačkom sudu, nije se pojavio kupac za imovinu “Adriachema” u Kaštel Sućurcu. Prodaja se odvija u sklopu stečajnog postupka s tim da su na dosadašnjim ročištima prodane sve nekretnine, osim najvrjednije, pogona u Kaštel Sućurcu na sedmom ročištu ponuđenog po najnižoj cijeni od 45 milijuna kuna.

Stečajni sudac Jozo Ćaleta zakazao je novo ročište za 18. srpnja ove godine, a na prijedlog stečajnog upravitelja Ive Jukića, nekretnine u Sućurcu prodavat će se po najmanjoj početnoj cijeni od 40 milijuna kuna (5,2 milijuna eura).

Na prvom ročištu, podsjetimo, u listopadu prošle godine, najmanja početna cijena ove nekretnine bila je 18,3 milijuna eura. Jučer održanom ročištu nazočilo je i desetak bivših zaposlenika, sada vjerovnika “Adriachema”, kako bi po tko zna koji put skrenuli pozornost na svoju nezavidnu situaciju. Većini njih je, naime, istekao rok u kojemu su primali novčanu naknadu sa Zavoda za zapošljavanje tako da su ostali bez ikakvih primanja.

Jedinu mogućnost za naplatu barem dijela svojih potraživanja vide u odricanju države od prava razlučnog vjerovnika u korist bivših radnika, kazao je Jozo Stipanović, bivši sindikalni povjerenik. Do sada, međutim, nisu nailazili na razumijevanje u Ministarstvu financija.

Ukupna potraživanja bivših zaposlenika iznose 70 milijuna kuna. Potraživanja ima 340 bivših radnika, ali se od 2000. godine broj postupno smanjivao pa ih je u trenutku pokretanja stečaja u poduzeću bilo 214. Među onima koji od prodaje imovine žele naplatiti svoja potraživanja je i Nikola Prkut, koji je, kazala je njegova kći Marija, upravo 4. lipnja 1991. u radnoj nesreći u poduzeću izgubio nogu.

Dok je sudskim putem ostvarivao svoja prava, poduzeće je propadalo i danas ih nema odakle naplatiti.
J. MATIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 00:07