StoryEditorOCM
Dalmacijabjegunac pred hrvatskim pravosuđem na mjestu vranjičke tvornice gradio bi nautički centar

Ćurković nudi spas Salonitu, ali tek kad spasi sebe

Piše PSD.
30. rujna 2009. - 11:58

Bivši većinski vlasnik “Salonita” Jozo Ćurković već pet godina je u bijegu pred hrvatskim pravosuđem i optužbama da je kriv za gospodarske malverzacije. U Hrvatskoj ga čeka suđenje po optužbi da je iz vlastitog poduzeća i od vlastitih radnika isisao 100 miljuna kuna.

Krije se u rodnom Livnu u susjednoj BiH, gdje se ne boji raspisane tjeralice, odakle i komentira aktualno stanje u “Salonitu”:

- Sve ono čime Jozo Marić, sindikalni povjerenik HUS-a, zagovara radnike vranjičkog “Salonita” u stečaju, a podržava Vinko Mladineo, čelnik Fonda za zaštitu okoliša, ide ne samo na štetu tih iscrpljenih, profesionalno oboljelih i izmanipuliranih ljudi nego i na štetu cijelog vranjičkog kraja, koji je odavno mogao umjesto zloglasnog mjesta postati mjesto ugodna življenja i ponos cijelog splitskog okružja.

Ćurković tvrdi kako nije kriv: - Spreman sam se vratiti u Hrvatsku i uz novčanu jamčevinu braniti sa slobode. Ne želim preko pritvora do slobode, jer tamo i ne pripadam!

Ćurković navodi kako nije, kao što mu se spočitava, socijalno neosjetljiva osoba, nego čovjek koji bi, da ga se nije sputavalo raznim podmetanjima, već odavno taj kontaminirani prostor pretočio u biser kakvog nema na istočnoj obali Jadrana - najsuvremeniji nautički centar i suhu marinu “Vranjic“, zaposlio radnike Salonita te još 200-tinjak Vranjičana.

Izvan pameti

Ćurković kazuje da je, prije stečaja tvrtke, za odštete oboljelima isplatio 18 milijuna kuna, a za vrijeme stečaja dodatnih 9 milijuna kuna da bi većinu i nakon obeštećenja zadržao u tvornici. Napominje da je Vlada RH, prema dokumentu iz srpnja 2003., na sebe preuzela odgovornost i obvezu isplate štete oboljelima budući da je u vrijeme nastanka šteta država bila jedini vlasnik tvornice.

- No, više od svih nelogičnosti s kojima sam kao većinski vlasnik kontinuirano bio suočen, kulminacija se događa sada, kada se, navodno radi zaštite prava radnika, želi oteti moja, u pravitizaciji pošteno kupljena imovina – kaže Ćurković.

- Naime, izvan pameti je - objašnjava - da posao na nastavku dekontaminacije većinski vlasnik povjeri Fondu po cijeni od oko 130 milijuna kuna kada druge dvije ponude svih troškova rada pristigle na splitski Trgovački sud, od tvrtki s certifikatom i referencijama, stoje 12 milijuna kuna, koliko traži tvrtka “Adriatic Blizna” d.o.o., odnosno 16 milijuna kuna, koliko iznosi ponuda tvrtke “Ecooperativa” d.o.o.

- Kao što je premijerka Kosor i najavila, profesionalno oboljeli će biti obeštećeni od države. Oni su bolest i stekli u vrijeme dok je tvrtka bila u drušvenom, a ne privatnom vlasništvu - napominje Ćurković.

SALONIT5-260909.1
Simulacija nautičkog centra u Vranjicu za 2000 brodova

On prezentira predinvesticijski projekt nautičkog centra vrijedan 30 milijuna eura kojim bi se jedna od najkritičnijih ekoloških točaka riješila, a opasni azbest zamijenio turističko-nautičkim sadržajima.

Realizacijom takvog projekta revitalizirao bi se cijeli vranjički prostor. Od njega bi korist imala i općina i ljudi, a od Marića baš nitko - zaključuje Ćurković.

MARINA RAJČIĆ/EPEHA

Planovi

U projektu nautičkog centra, prema investicijskoj studiji, planirano je:

•• marina na površini od 70 tisuća kvadrata
•• zatvorene hale za brodice i jahte na 30 tisuća kvadrata
•• centar s nautičkom opremom
•• servis za održavanje brodica i jahta
•• hotel visoke kategorije s 35 soba
•• sportski i drugi prateći sadržaji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 21:21