StoryEditorOCM
Dalmacijacilj je graditi, ali i sačuvati povijesnu baštinu

KAŠTEL SUĆURAC Radovi na ekosustavu uz nadzor arheologa

Piše PSD.
22. siječnja 2012. - 13:40

Nastavljeni su radovi na trasi kanalizacijskog sustava i sustava odvodnje oborinskih voda u sklopu projekta Eko−Kaštelanski zaljev u Kaštel Sućurcu.

Budući da se radi u blizini zvonika stare župne crkve sv. Jurja, srušene bombardiranjem u Drugom svjetskom ratu, u dogovoru s Agencijom Eko−Kaštelanski zaljev radovi se odvijaju pod nadzorom Muzeja grada Kaštela, odnosno arheologa Ivanke Kamenjarin i Ivana Šute.

− Arheolozi prate rad bagera, koji moraju skidati sloj po sloj zemlje kako bi se po potrebi mogli zaustaviti radi istraživanja − kaže Ivan Šuta. 

Očekuje se, naime, da bi se sjevernije od lokacije srušene barokne crkve sv. Jurja mogli naći i ostaci srednjovjekovne crkve sv. Luke. Temelji crkve pronađeni u početku kopanja dokumentirani su, ali je utvrđeno da su već devastirani tijekom prijašnjega kopanja radi postavljanja kanalizacijskih cijevi.

O radovima se očitovalo i Društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela “Bijaći“, koje se, kaže predsjednik Tonči Burić, zalaže za dolično obilježavanje temelja srušene crkve, posebno zbog pijeteta prema žrtvama bombardiranja.

Društvo predlaže izmještanje sućuračke tržnice i rješavanje kružnoga prometnog toka kako automobili ne bi prelazili preko ostataka crkve. Postavljanjem niskog zida po temeljima crkve dobilo bi se, kaže Burić, diskretno spomen-obilježje.

J. MATIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 08:38