StoryEditorOCM

Ministarstvo: Smrdi, ali voda iz Coca-Cole je čista

Piše PSD.
29. rujna 2011. - 01:31

Inspekcija zaštite okoliša reagirala je na pozive građana upućene Centru 112 vezano uz neugodne mirise na području Grada Solina i obavila odgovarajuće istražne inspekcijske aktivnosti radi utvrđivanja činjenica o uzroku neugodnog mirisa s obzirom na različite podatke koje su o mogućem počinitelju dobivene u prijavama, stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

U zajedničkom inspekcijskom nadzoru inspekcije zaštite okoliša i vodopravne inspekcije obavljenom 27. rujna 2011. godine na lokaciji tvornice Coca-Cola u Solinu, iz područja nadležnosti inspekcije zaštite okoliša utvrđeno je da su zbog prestanka rada tvornice na lokaciji obavljane aktivnosti čišćenja pogona i opreme, te obrada otpadnih voda putem sustava uređaja za obradu otpadnih voda.

Kao posljedica obrade otpadnih voda nastao je otpadni mulj koji je na temelju međusobnog sporazuma o suradnji od veljače 2011. godine predan na zbrinjavanje u tvornicu CEMEX Hrvatska d.d. u Kaštel Sućurcu, odnosno na korištenje kao dodatak sirovini u proizvodnji klinkera.

U vezi opisanih radnji čišćenja pogona i postupanja s otpadom iz područja nadležnosti inspekcije zaštite okoliša, osim pojave neugodnog mirisa u neposrednoj blizini uređaja za obradu otpadnih voda i spremnika s muljem, nije utvrđena okolnost koja bi mogla utjecati na zdravlje ljudi.

U nastavku nadzora inspekcija zaštite okoliša utvrdit će ostale relevantne činjenice vezano za postupanje tvrtki Coca Cola i CEMEX Hrvatska d.d. u smislu poštivanja Zakona o otpadu.

Informaciju u vezi stanja voda rijeke Jadro potrebno je zatražiti od nadležne vodopravne inspekcije.

psd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 08:24