StoryEditorOCM
DalmacijaSUDSKI OČEVID

Ministrica Mrak Taritaš: Kula Cipicco primjer je devastacije prostora - lift kao da je iz 16. st, a skulpture su od stiropora

Piše PSD.
28. travnja 2014. - 18:55
Sudac Općinskog suda u Splitu, Dražen Maravić, izvršio je na gradilištu kule Cipicco u Kaštel Novomu sudski uviđaj kako bi utvrdio stanje mjesta koje je predmetom spora u tužbi investitora društva "Cipicco" protiv Republike Hrvatske, za ometanje posjeda. Kako je kazao sudac Maravić, ovo vještvo potrebno je za daljnji tijek postupka.

Postupak protiv Republike Hrvatske društvo "Cipicco" pokrenulo je u prosincu prošle godine, a do sada su održana tri ročišta. Već je bio organiziran jedan dolazak sudskoga vještaka, no zbog administrativnih propusta sudskom vještaku tada nije bio dopušten ulaz na gradilište.

- Ovo je bilo potrebno kako bi se točno utvrdile granice posjeda prije nego je Republika Hrvatska nasilno ušla u posjed. Sada je nedvojbeno utvrđeno da su izmjestili ogradu, kula je velikim dijelom srušena i uništena, no ne znam točno što, jer nisu dozvolili da uđemo u objekt.


Na istočnom platou i dijelu južno od kompleksa napravili su takav nered da će za malo jačega nevremena objekt stradati, kako je stradao i prije početka rekonstrukcije. Iako su nadležni ustvrdili da su sve uradili prema zakonskim propisima, vidljivo je da to nije tako i nadam se da će sud vrlo brzo riješiti ovu situaciju, da će im naložiti da napuste posjed i da vrate sve nekretnine u prvobitno stanje – kazao je u ponedjeljak novinarima Ante Samardžić, zakonski zastupnik društva "Cipicco".

O ovoj temi očitovala se i ministrica Anka Mrak Taritaš koja je investitora optužila da je gradio protivno zakonu, te da je takvih primjera dosad malo viđeno.

- Kula Cipicco klasičan je primjer bespravne gradnje, dakle investitor je kulu, koja je zaštićeno kulturno dobro, samovoljno rekonstruirao, gradio protivno svim pravilima struke. Gospodin Samardžić je napravio lift, poput onih brda liftova iz 16. stoljeća. Malo sarkazma, no kad se rušilo uočilo se i da se potpuno nekvalitetno gradilo. U betonu stropnih ploča nije bilo armature i bilo je stiropora. Jednako tako hvalio se određenim skulpturama koje su specijalno klesali, no ispostavilo se da su one od stiropora i prešpricane određenim sprejevima. Kula Cipicco primjer je devastacije prostora – obrušila je ministrica.

No, ove izjave ministrice Mrak Taritaš, opovrgao je prozvani Ante Samardžić, ustvrdivši da je sve rađeno stručno, a da je tako, tvrdi on, potvrdili su stručnjaci i eksperti, koji su, on naglašava, kazali da su i građevinski radovi i izgled bili perfektni.

JAKOV ŽARKO
SNIMIO JAKOV PRKIĆ/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 00:33