stdClass Object ( [id] => 1090543 [title] => Kašnjenje radova izazvalo usijanje među Višanima, pljušte optužbe: U isto vrijeme radnici sa obnove škole radili su i na ravnateljičinoj kući! Uzvratila im je [alias] => kasnjenje-radova-izazvalo-usijanje-medu-visanima-u-isto-vrijeme-nekim-cudom-radnici-sa-obnove-skole-radili-su-i-na-ravnateljicinoj-kuci-uzvratila-je-na-optuzbe [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Do usijanja je došla frustracija dijela lokalnog stanovništva nezadovoljnog načinom na koji je provedena energetska obnova Osnovne škole "Vis".

Riječ je o zgradi koja je kategorizirana kao kulturno dobro, a zbog nedavno okončanih radova, pale su brojne i teške optužbe na račun investitora - Grada Visa i ravnateljice osmoljetke Anele Borčić.

Osim sumnji u loše obavljen posao, naše sugovornike posebno ih je frustriralo kašnjenje radova. U svibnju 2020. počeo je projekt energetske obnove te obrazovne ustanove u vrijednosti od gotovo osam i pol milijuna kuna, a financiran je od strane fondova Europske unije, Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) i Grada Visa.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---


Završetak radova bio je predviđen za listopad 2020. godine, zatim je, kako doznajemo od naših sugovornika, odgođen do 22. prosinca 2020., sljedeći termin je bila veljača 2021., da bi posljednji termin koji se spominjao bio 23. ožujka. Zgrada je u konačnici predana 12. ožujka ove godine.

Nastava na gradilištu

- Što znači da su djeca cijelo vrijeme, od početka školske godine, nastavu pohađala na gradilištu u potpuno neadekvatnim uvjetima za odvijanje nastave.

Svakodnevno su slušala štemanje, brušenje, preskakala cijevi i kabele, sjedila u hladnim učionicama bez adekvatnog grijanja. Koristili su se kaloriferi za učionicu od dvadeset metara četvornih, a nastava se odvijala u improviziranim prostorima potpuno neprimjerenim za rad, kao što je kuhinja - opisali su nam građani koji su htjeli ostati anonimni.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---


S autorima pisma koje je stiglo na adresu naše redakcije susreli smo se na Visu. Pazili su da se nađemo u tajnosti. Osjetio se njihov strah zbog reakcije ili saznanja okoline koja priča o tim problemima, komentira ih na ulici, u prolazu, ali ništa više od toga.

Kažu, malo je mjesto, a djeca će im još neko vrijeme pohađati tu školu i smatraju da je njihov oprez i zaštita identiteta više nego opravdana. Prvi put su pokušali stupiti u kontakt s medijima još dok su radovi bili u tijeku, a prije nego su se pojedinci odlučili obratiti novinarima, istaknuli su da su se roditelji već požalili ravnateljici Aneli Borčić.

Nakon tri mjeseca održavanja nastave u otežanim uvjetima, napomenuli su da je dio roditelja zahtijevao od čelne žene te ustanove da se ispita sigurnost učenika.

Opasni uvjeti

- Tvrtka ovlaštena za ateste i zaštitu na radu tada je, navodno, naložila ravnateljici da otkloni navedene nedostatke, što znači da se u tri mjeseca nastava odvijala u opasnim uvjetima za učenike i profesore - kazali su nam i naglasili da s tako velikim projektom roditelji, a ni sami djelatnici OŠ "Vis", detaljno nisu bili upoznati praktički do neposrednog početka radova i postavljanja skela na školu.

Izrazili su nezadovoljstvo i zbog uklanjanja prozora sa škole od koji su neki, kažu, promijenjeni prije nepune dvije godine. Osim zatvora, zanimalo ih je što je sa stropnim svjetiljkama izrađenima originalno za tu školu koja je zaštićeni spomenik kulture arhitekta Nevena Šegvića.

---

image
Ruzinava školska branka
Duje Klarić/Cropix
---


Nadalje, kazali su da su tijekom radova stradali ionako oštećeni parketi u učionicama, jednako kao i namještaj, zavjese, projektori, pribor u učionici za kemiju i biologiju... Istaknuli su da je plan rasvjete u školi loš i da je u neskladu s postavljenim projektorima koji su naknadno premještani kako bi se uopće mogli koristiti, a kao najveći problem ističu što u zahodima nema tople vode.

Poplavljena knjižnica

- S obzirom na prethodna iskustva s obnovom Srednje škole "Antun Matijašević Karamaneo" i propuste koje su pritom napravili tadašnji izvođači radova, a tu mislimo na poplavu knjižnice u prizemlju uređene škole, izražavamo bojazan da bi se isto moglo dogoditi i s našom školom, pogotovo uzevši u obzir dinamiku i kvalitetu radova - naveli su naši sugovornici te se uz sve to još jednom osvrnuli na kašnjenje radova.

- Nije na odmet napomenuti da se u isto vrijeme s obnovom škole, nekim čudom obnavljala ravnateljičina obiteljska kuća, i to od strane iste tvrtke koja je angažirana za obnovu škole. To smatramo neprihvatljivim! - upozorili su pojedini građani Visa i zaključili da su ogorčeni načinom na koji se provela energetska obnova škole.

---

image
Ruzinava ograda i derutno školsko igralište
Duje Klarić/Cropix
---


- Živimo u malom mjestu, sve se zna, ali svi šute - kazali su na kraju.

Na brojne optužbe odgovorio je Ivo Radica, HDZ-ov gradonačelnik Visa, kao i Anela Borčić, ravnateljica osnovnoškolske ustanove na Visu.

Oboje su više puta naglasili da su građani i roditelji bili upoznati s početkom radova. Na pitanje zašto su nekoliko mjeseci kasnio završetak radova na energetskoj obnovi škole te zašto su se građevinski radovi odvijali za vrijeme nastave, gradonačelnik Radica je dogovorio da je pandemija koronavirusa krivac za nepoštivanje rokova izvođača radova.

- Tražili smo alternativno rješenje kako bismo svu djecu premjestili na druge lokacije i da se radovi mogu obavljati bez odvijanja nastave u školi.

Krive epidemiološke mjere

Planirali smo se vratiti u dvosmjenski rad i da djeca iz osnovne škole pohađaju nastavu u prostorijama srednje škole, no kako svi znamo, uvedene su strože epidemiološke mjere, a u srednjoj školi su male učionice tako da nismo imali dovoljno prostora za održavanje nastave mlađim uzrastima sukladno mjerama Nacionalnog stožera. Zato se u osnovnoj školi paralelno morala odvijati nastava i radovi, i zato se kasnilo.

U svemu tome, ravnateljica i profesori su bili na zavidnoj razini, kao i komunikacija s njima. Jedan dan smo se našli s Vijećem roditelja na sastanku na kojem je bila pedagogica, ravnateljica, predstavnik izvođača, nadzor i mogli su postavljati i dobiti odgovore na sva pitanja - poručio je Radica.

---

image
Gradonačelnik Visa Ivo Radica
Duje Klarić/Cropix
---


Što se tiče dvojbi građana što se dogodilo s nedavno postavljenim novim prozorima na školi koji su zbog projekta energetske obnove ponovo zamijenjeni, kao i sa stropnim svjetiljkama originalno napravljenima 1964. godine za tu školu, odgovorio je da su prozori, kao i klimatizacijski uređaji te rasvjetna tijela sačuvani u gradskim prostorima.

Prodat će prozore

- Gledat će se te klime iskoristiti negdje drugo, a prozore prodati kako bi uložili u neku kupaonicu u školi. Kada je napravljen projekt, morate po konzervatorskom elaboratu staviti prozore prema naloženom energetskom certifikatu. Tako je bilo i s originalnim lusterima, a još nismo našli adekvatan prostor gdje ćemo ih postaviti - odgovorio je gradonačelnik Visa.

Što se tiče prozivki zbog loše odrađene energetske obnove srednje škole koja je se nalazi u neposrednoj blizini osmoljetke, čelni čovjek grada je odgovorio da je uzrok poplave cijev za oborinske vode koja se otkačila. Zbog toga je nastala poprilična šteta u gradskoj knjižnici smještenoj u prizemlju srednjoškolske ustanove.

---

image
Poplava u srednjoškolskoj knjižnici uništila je velik broj knjiga. Radove je izvodila ista firma koja je energetski obnavljala i osnovnu školu
Duje Klarić/Cropix
---


- Kao investitor, nismo bili zadovoljni, ali je izvođač radova koji je radio na energetskoj obnovi srednje škole sanirao taj nedostatak kada su uočili da je riječ o greški njihova djelatnika. Sanirali su to bez jedne kune naplate - poručio je gradonačelnik Radica.

Ravnateljica obrazovne ustanove na Visu, Anela Borčić također je odgovorila na prozivke kazavši da su razrednici roditelje pravovremeno informirali o energetskoj obnovi, a tijekom školske godine su ih izvještavali o promjenama u organizaciji nastavnog rada.

- lako nismo mogli raditi u punom kapacitetu prostora, u svakoj fazi energetske obnove imali smo za održavanje nastave dovoljno mjesta za naših osam razrednih odjeljenja, odnosno uvijek na raspolaganju dva kata škole.

Napor i strpljenje

Tako smo koristili prizemlje i prvi kat kada su se radovi izvodili na drugom katu, prizemlje i drugi kat, kada su se radovi izvodili na prvom katu, te prvi i drugi kat, kada su se radovi izvodili u prizemlju. Takva situacija je bila zahtjevna i od svih u školi tražila je dodatni napor i strpljenje - objasnila je ravnateljica.

Dodala je kako je na njezinu zamolbu uvođenje izvođača u posao bilo odgođeno za 29. lipnja 2020. godine, kada su učenici već počeli s ljetnim odmorom, međutim, onda su se radovi kasnije produžili još nekoliko mjeseci nakon povratka đaka u novu školsku godinu i nakon predviđenih rokova završetka.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---


- Poštujući epidemiološke mjere, u školi smo do dogovorenog datuma uvođenja u posao energetske obnove razdvojili školske ulaze. Za radnike je bio južni ulaz, a ulaz za djelatnike i kasnije za učenike - bio je sjeverni ulaz. Prostor među ulazima smo fizički pregradili, kao i dio prizemlja, kako bi se osigurala sigurnost zaposlenih djelatnika, a kasnije i učenika - objasnila je Anela Borčić te istaknula da su razredi nisu grijani samo kaloriferom, već kombinacijom klima, termo peći i električnih radijatora, ovisno na kojem katu su se nalazili.

- Nakon svake pojedine završene etape radova na energetskoj obnovi u učionice je vraćen pripadajući namještaj, kao i oprane zavjese. lsto je učinjeno i s pripadajućim nastavnim sredstvima i pomagalima te priborom, pa tako i s priborom koji se koristi u izvođenju nastave iz biologije i kemije.

Parketi su već bili derutni

Parketi na drugom katu škole su i prije energetske obnove bili derutni. Škola je potrebu promjene parketa kandidirala prijavom na ovogodišnji Natječaj za javne potrebe Splitsko-dalmatinske županije. Na isti natječaj prijavili smo i dodatne potrebe opremanja prostora - odgovorila je na optužbe roditelja da je tijekom radova uništen dio opreme i inventara škole.

Premda smo je pitali jesu li uočene sigurnosne nepravilnosti nauštrb učenika zbog takvog načina izvođenja radova tijekom nastave, te ako jesu, koje su to bile nepravilnosti, odgovorila je tek kako je tvrtka s kojim škola ima sklopljen ugovor o zaštiti na radu poslala primjedbe koje su promptno otklanjane od strane izvođača. No, nije nam kazala o kakvim se sigurnosnim problemima radilo, a zbog čega su roditelji najviše negodovali.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---


Što se tiče nepostojanja tople vode u obrazovnoj ustanovi, u procesu su rješavanja tog problema u zahodima na prvom i drugom katu škole jer takvi radovi nisu bili uključeni u projekt energetske obnove.

'Stan uređujem vikendom'

Na naše traženje da prokomentira navode mještana kako su isti radnici koji su izvodili radove na školi, istovremeno izvodili radove na njezinoj privatnoj kući, odgovorila je kako "takve zle objede iz poznate otočne kuhinje ne zaslužuju bilo kakav komentar".

- Svoj stan u obiteljskoj kući uređujem za vrijeme vikenda s ljudima koji dolaze iz Splita. Zbog toga uređenje predugo traje, i trajat će još tko zna do kada - naglasila je Anela Borčić, ravnateljica osnovnoškolske ustanove na Visu.

---

'Gradit ćemo i školsku dvoranu'

Nakon energetske obnove Osnovne škole "Vis", gradonačelnik Ivo Radica je najavio izgradnju nove školske dvorane. U postojeću se već neko vrijeme niti ne ulazi, kazali su nam roditelji.

Radica je poručio kako je u tijeku postupak javne nabave te se nada da će sa Županijom uskoro potpisati ugovor o financiranju dvorane koja bi se trebala graditi 2021. i 2022. godine.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘OTOČKA KUHINJA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘OTOČKA KUHINJA‘ 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-09 11:43:06 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-11 21:14:20 [modified_by] => 3122 [publish_up] => 2021-04-11 21:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 27 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17396220.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17396248.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17396254.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17396262.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17396274.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17396268.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17396232.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17396240.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17396192.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17396184.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17396180.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/09\/17412240.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Anela Bor\u010di\u0107, ravnateljica osnovne \u0161kole Vis","","","","Ruzinava \u0161kolska branka","Ruzinava ograda i derutno \u0161kolsko igrali\u0161te","","Poplava u srednjo\u0161kolskoj knji\u017enici uni\u0161tila je velik broj knjiga. Radove je izvodila ista firma koja je energetski obnavljala i osnovnu \u0161kolu","Gradona\u010delnik Visa Ivo Radica","Sanja Tanta, ravnateljica knji\u017enice","Knjige uni\u0161tene poplavom",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1269","hd_17396220_1920.jpg":"1920x1080","k_17396220_1280.jpg":"1280x1280","k_17396220_1024.jpg":"1024x1024","k_17396220_640.jpg":"640x640","k_17396220_480.jpg":"480x480","k_17396220_340.jpg":"340x340","k_17396220_220.jpg":"220x220","o_17396220_1280.jpg":"1280x846","o_17396220_1024.jpg":"1024x676","o_17396220_640.jpg":"640x423","o_17396220_480.jpg":"480x317","o_17396220_340.jpg":"340x224","o_17396220_220.jpg":"220x145","h_17396220_1280.jpg":"1280x854","h_17396220_1024.jpg":"1024x683","h_17396220_640.jpg":"640x427","h_17396220_480.jpg":"480x320","h_17396220_340.jpg":"340x227","h_17396220_220.jpg":"220x147","pp_17396220_1280.jpg":"1006x1280","pp_17396220_1024.jpg":"805x1024","pp_17396220_640.jpg":"503x640","pp_17396220_480.jpg":"377x480","pp_17396220_340.jpg":"267x340","pp_17396220_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1226","hd_17396248_1920.jpg":"1920x1080","k_17396248_1280.jpg":"1280x1280","k_17396248_1024.jpg":"1024x1024","k_17396248_640.jpg":"640x640","k_17396248_480.jpg":"480x480","k_17396248_340.jpg":"340x340","k_17396248_220.jpg":"220x220","o_17396248_1280.jpg":"1280x817","o_17396248_1024.jpg":"1024x653","o_17396248_640.jpg":"640x408","o_17396248_480.jpg":"480x306","o_17396248_340.jpg":"340x217","o_17396248_220.jpg":"220x140","h_17396248_1280.jpg":"1280x854","h_17396248_1024.jpg":"1024x683","h_17396248_640.jpg":"640x427","h_17396248_480.jpg":"480x320","h_17396248_340.jpg":"340x227","h_17396248_220.jpg":"220x147","pp_17396248_1280.jpg":"1006x1280","pp_17396248_1024.jpg":"805x1024","pp_17396248_640.jpg":"503x640","pp_17396248_480.jpg":"377x480","pp_17396248_340.jpg":"267x340","pp_17396248_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1210","hd_17396254_1920.jpg":"1920x1080","k_17396254_1280.jpg":"1280x1280","k_17396254_1024.jpg":"1024x1024","k_17396254_640.jpg":"640x640","k_17396254_480.jpg":"480x480","k_17396254_340.jpg":"340x340","k_17396254_220.jpg":"220x220","o_17396254_1280.jpg":"1280x806","o_17396254_1024.jpg":"1024x645","o_17396254_640.jpg":"640x403","o_17396254_480.jpg":"480x302","o_17396254_340.jpg":"340x214","o_17396254_220.jpg":"220x138","h_17396254_1280.jpg":"1280x854","h_17396254_1024.jpg":"1024x683","h_17396254_640.jpg":"640x427","h_17396254_480.jpg":"480x320","h_17396254_340.jpg":"340x227","h_17396254_220.jpg":"220x147","pp_17396254_1280.jpg":"1006x1280","pp_17396254_1024.jpg":"805x1024","pp_17396254_640.jpg":"503x640","pp_17396254_480.jpg":"377x480","pp_17396254_340.jpg":"267x340","pp_17396254_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1257","hd_17396262_1920.jpg":"1920x1080","k_17396262_1280.jpg":"1280x1280","k_17396262_1024.jpg":"1024x1024","k_17396262_640.jpg":"640x640","k_17396262_480.jpg":"480x480","k_17396262_340.jpg":"340x340","k_17396262_220.jpg":"220x220","o_17396262_1280.jpg":"1280x838","o_17396262_1024.jpg":"1024x670","o_17396262_640.jpg":"640x419","o_17396262_480.jpg":"480x314","o_17396262_340.jpg":"340x222","o_17396262_220.jpg":"220x144","h_17396262_1280.jpg":"1280x854","h_17396262_1024.jpg":"1024x683","h_17396262_640.jpg":"640x427","h_17396262_480.jpg":"480x320","h_17396262_340.jpg":"340x227","h_17396262_220.jpg":"220x147","pp_17396262_1280.jpg":"1006x1280","pp_17396262_1024.jpg":"805x1024","pp_17396262_640.jpg":"503x640","pp_17396262_480.jpg":"377x480","pp_17396262_340.jpg":"267x340","pp_17396262_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1284","hd_17396274_1920.jpg":"1920x1080","k_17396274_1280.jpg":"1280x1280","k_17396274_1024.jpg":"1024x1024","k_17396274_640.jpg":"640x640","k_17396274_480.jpg":"480x480","k_17396274_340.jpg":"340x340","k_17396274_220.jpg":"220x220","o_17396274_1280.jpg":"1280x856","o_17396274_1024.jpg":"1024x684","o_17396274_640.jpg":"640x428","o_17396274_480.jpg":"480x321","o_17396274_340.jpg":"340x227","o_17396274_220.jpg":"220x147","h_17396274_1280.jpg":"1280x854","h_17396274_1024.jpg":"1024x683","h_17396274_640.jpg":"640x427","h_17396274_480.jpg":"480x320","h_17396274_340.jpg":"340x227","h_17396274_220.jpg":"220x147","pp_17396274_1280.jpg":"1006x1280","pp_17396274_1024.jpg":"805x1024","pp_17396274_640.jpg":"503x640","pp_17396274_480.jpg":"377x480","pp_17396274_340.jpg":"267x340","pp_17396274_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1210","hd_17396268_1920.jpg":"1920x1080","k_17396268_1280.jpg":"1280x1280","k_17396268_1024.jpg":"1024x1024","k_17396268_640.jpg":"640x640","k_17396268_480.jpg":"480x480","k_17396268_340.jpg":"340x340","k_17396268_220.jpg":"220x220","o_17396268_1280.jpg":"1280x806","o_17396268_1024.jpg":"1024x645","o_17396268_640.jpg":"640x403","o_17396268_480.jpg":"480x302","o_17396268_340.jpg":"340x214","o_17396268_220.jpg":"220x138","h_17396268_1280.jpg":"1280x854","h_17396268_1024.jpg":"1024x683","h_17396268_640.jpg":"640x427","h_17396268_480.jpg":"480x320","h_17396268_340.jpg":"340x227","h_17396268_220.jpg":"220x147","pp_17396268_1280.jpg":"1006x1280","pp_17396268_1024.jpg":"805x1024","pp_17396268_640.jpg":"503x640","pp_17396268_480.jpg":"377x480","pp_17396268_340.jpg":"267x340","pp_17396268_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1179","hd_17396232_1920.jpg":"1920x1080","k_17396232_1280.jpg":"1280x1280","k_17396232_1024.jpg":"1024x1024","k_17396232_640.jpg":"640x640","k_17396232_480.jpg":"480x480","k_17396232_340.jpg":"340x340","k_17396232_220.jpg":"220x220","o_17396232_1280.jpg":"1280x786","o_17396232_1024.jpg":"1024x628","o_17396232_640.jpg":"640x393","o_17396232_480.jpg":"480x294","o_17396232_340.jpg":"340x208","o_17396232_220.jpg":"220x135","h_17396232_1280.jpg":"1280x854","h_17396232_1024.jpg":"1024x683","h_17396232_640.jpg":"640x427","h_17396232_480.jpg":"480x320","h_17396232_340.jpg":"340x227","h_17396232_220.jpg":"220x147","pp_17396232_1280.jpg":"1006x1280","pp_17396232_1024.jpg":"805x1024","pp_17396232_640.jpg":"503x640","pp_17396232_480.jpg":"377x480","pp_17396232_340.jpg":"267x340","pp_17396232_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1117","hd_17396240_1920.jpg":"1920x1080","k_17396240_1280.jpg":"1280x1280","k_17396240_1024.jpg":"1024x1024","k_17396240_640.jpg":"640x640","k_17396240_480.jpg":"480x480","k_17396240_340.jpg":"340x340","k_17396240_220.jpg":"220x220","o_17396240_1280.jpg":"1280x744","o_17396240_1024.jpg":"1024x595","o_17396240_640.jpg":"640x372","o_17396240_480.jpg":"480x279","o_17396240_340.jpg":"340x197","o_17396240_220.jpg":"220x127","h_17396240_1280.jpg":"1280x854","h_17396240_1024.jpg":"1024x683","h_17396240_640.jpg":"640x427","h_17396240_480.jpg":"480x320","h_17396240_340.jpg":"340x227","h_17396240_220.jpg":"220x147","pp_17396240_1280.jpg":"1006x1280","pp_17396240_1024.jpg":"805x1024","pp_17396240_640.jpg":"503x640","pp_17396240_480.jpg":"377x480","pp_17396240_340.jpg":"267x340","pp_17396240_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2817","hd_17396192_1920.jpg":"1920x1080","k_17396192_1280.jpg":"1280x1280","k_17396192_1024.jpg":"1024x1024","k_17396192_640.jpg":"640x640","k_17396192_480.jpg":"480x480","k_17396192_340.jpg":"340x340","k_17396192_220.jpg":"220x220","o_17396192_1280.jpg":"1280x1878","o_17396192_1024.jpg":"1024x1502","o_17396192_640.jpg":"640x939","o_17396192_480.jpg":"480x704","o_17396192_340.jpg":"340x498","o_17396192_220.jpg":"220x322","h_17396192_1280.jpg":"1280x854","h_17396192_1024.jpg":"1024x683","h_17396192_640.jpg":"640x427","h_17396192_480.jpg":"480x320","h_17396192_340.jpg":"340x227","h_17396192_220.jpg":"220x147","pp_17396192_1280.jpg":"1006x1280","pp_17396192_1024.jpg":"805x1024","pp_17396192_640.jpg":"503x640","pp_17396192_480.jpg":"377x480","pp_17396192_340.jpg":"267x340","pp_17396192_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1349","hd_17396184_1920.jpg":"1920x1080","k_17396184_1280.jpg":"1280x1280","k_17396184_1024.jpg":"1024x1024","k_17396184_640.jpg":"640x640","k_17396184_480.jpg":"480x480","k_17396184_340.jpg":"340x340","k_17396184_220.jpg":"220x220","o_17396184_1280.jpg":"1280x899","o_17396184_1024.jpg":"1024x719","o_17396184_640.jpg":"640x449","o_17396184_480.jpg":"480x337","o_17396184_340.jpg":"340x238","o_17396184_220.jpg":"220x154","h_17396184_1280.jpg":"1280x854","h_17396184_1024.jpg":"1024x683","h_17396184_640.jpg":"640x427","h_17396184_480.jpg":"480x320","h_17396184_340.jpg":"340x227","h_17396184_220.jpg":"220x147","pp_17396184_1280.jpg":"1006x1280","pp_17396184_1024.jpg":"805x1024","pp_17396184_640.jpg":"503x640","pp_17396184_480.jpg":"377x480","pp_17396184_340.jpg":"267x340","pp_17396184_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17396180_1920.jpg":"1920x1080","k_17396180_1280.jpg":"1280x1280","k_17396180_1024.jpg":"1024x1024","k_17396180_640.jpg":"640x640","k_17396180_480.jpg":"480x480","k_17396180_340.jpg":"340x340","k_17396180_220.jpg":"220x220","o_17396180_1280.jpg":"1280x853","o_17396180_1024.jpg":"1024x682","o_17396180_640.jpg":"640x426","o_17396180_480.jpg":"480x320","o_17396180_340.jpg":"340x226","o_17396180_220.jpg":"220x146","h_17396180_1280.jpg":"1280x854","h_17396180_1024.jpg":"1024x683","h_17396180_640.jpg":"640x427","h_17396180_480.jpg":"480x320","h_17396180_340.jpg":"340x227","h_17396180_220.jpg":"220x147","pp_17396180_1280.jpg":"1006x1280","pp_17396180_1024.jpg":"805x1024","pp_17396180_640.jpg":"503x640","pp_17396180_480.jpg":"377x480","pp_17396180_340.jpg":"267x340","pp_17396180_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1156","hd_17412240_1920.jpg":"1920x1080","k_17412240_1280.jpg":"1280x1280","k_17412240_1024.jpg":"1024x1024","k_17412240_640.jpg":"640x640","k_17412240_480.jpg":"480x480","k_17412240_340.jpg":"340x340","k_17412240_220.jpg":"220x220","o_17412240_1280.jpg":"1280x770","o_17412240_1024.jpg":"1024x616","o_17412240_640.jpg":"640x385","o_17412240_480.jpg":"480x289","o_17412240_340.jpg":"340x204","o_17412240_220.jpg":"220x132","h_17412240_1280.jpg":"1280x854","h_17412240_1024.jpg":"1024x683","h_17412240_640.jpg":"640x427","h_17412240_480.jpg":"480x320","h_17412240_340.jpg":"340x227","h_17412240_220.jpg":"220x147","pp_17412240_1280.jpg":"1006x1280","pp_17412240_1024.jpg":"805x1024","pp_17412240_640.jpg":"503x640","pp_17412240_480.jpg":"377x480","pp_17412240_340.jpg":"267x340","pp_17412240_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15744768 Threads: 5 Questions: 3234104959 Slow queries: 7324852 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236636035 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/kasnjenje-radova-izazvalo-usijanje-medu-visanima-u-isto-vrijeme-nekim-cudom-radnici-sa-obnove-skole-radili-su-i-na-ravnateljicinoj-kuci-uzvratila-je-na-optuzbe-1090543 [printLink] => /dalmacija/otoci/kasnjenje-radova-izazvalo-usijanje-medu-visanima-u-isto-vrijeme-nekim-cudom-radnici-sa-obnove-skole-radili-su-i-na-ravnateljicinoj-kuci-uzvratila-je-na-optuzbe-1090543?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420944 [name] => Osnovna škola Vis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => osnovna-skola-vis [link] => /tag/osnovna-skola-vis ) [1] => stdClass Object ( [id] => 635839 [name] => energetska obnova osnovne škole Vis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-11 23:11:28 [main_article_id] => 0 [alias] => energetska-obnova-osnovne-skole-vis [link] => /tag/energetska-obnova-osnovne-skole-vis ) [2] => stdClass Object ( [id] => 635840 [name] => Anela Borčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-11 23:11:29 [main_article_id] => 0 [alias] => anela-borcic [link] => /tag/anela-borcic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘OTOČKA KUHINJA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kašnjenje radova izazvalo usijanje među Višanima, pljušte optužbe: U isto vrijeme radnici sa obnove škole radili su i na ravnateljičinoj kući! Uzvratila im je [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17396220.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => Anela Borčić, ravnateljica osnovne škole Vis [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17396220.jpg [title] => Anela Borčić, ravnateljica osnovne škole Vis Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17396248.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17396254.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17396262.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17396274.jpg [title] => Ruzinava školska branka Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17396268.jpg [title] => Ruzinava ograda i derutno školsko igralište Duje Klarić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17396232.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17396240.jpg [title] => Poplava u srednjoškolskoj knjižnici uništila je velik broj knjiga. Radove je izvodila ista firma koja je energetski obnavljala i osnovnu školu Duje Klarić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17396192.jpg [title] => Gradonačelnik Visa Ivo Radica Duje Klarić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17396184.jpg [title] => Sanja Tanta, ravnateljica knjižnice Duje Klaric/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17396180.jpg [title] => Knjige uništene poplavom Duje Klarić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/09/17412240.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Do usijanja je došla frustracija dijela lokalnog stanovništva nezadovoljnog načinom na koji je provedena energetska obnova Osnovne škole "Vis".

Riječ je o zgradi koja je kategorizirana kao kulturno dobro, a zbog nedavno okončanih radova, pale su brojne i teške optužbe na račun investitora - Grada Visa i ravnateljice osmoljetke Anele Borčić.

Osim sumnji u loše obavljen posao, naše sugovornike posebno ih je frustriralo kašnjenje radova. U svibnju 2020. počeo je projekt energetske obnove te obrazovne ustanove u vrijednosti od gotovo osam i pol milijuna kuna, a financiran je od strane fondova Europske unije, Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) i Grada Visa.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---


Završetak radova bio je predviđen za listopad 2020. godine, zatim je, kako doznajemo od naših sugovornika, odgođen do 22. prosinca 2020., sljedeći termin je bila veljača 2021., da bi posljednji termin koji se spominjao bio 23. ožujka. Zgrada je u konačnici predana 12. ožujka ove godine.

Nastava na gradilištu

- Što znači da su djeca cijelo vrijeme, od početka školske godine, nastavu pohađala na gradilištu u potpuno neadekvatnim uvjetima za odvijanje nastave.

Svakodnevno su slušala štemanje, brušenje, preskakala cijevi i kabele, sjedila u hladnim učionicama bez adekvatnog grijanja. Koristili su se kaloriferi za učionicu od dvadeset metara četvornih, a nastava se odvijala u improviziranim prostorima potpuno neprimjerenim za rad, kao što je kuhinja - opisali su nam građani koji su htjeli ostati anonimni.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---


S autorima pisma koje je stiglo na adresu naše redakcije susreli smo se na Visu. Pazili su da se nađemo u tajnosti. Osjetio se njihov strah zbog reakcije ili saznanja okoline koja priča o tim problemima, komentira ih na ulici, u prolazu, ali ništa više od toga.

Kažu, malo je mjesto, a djeca će im još neko vrijeme pohađati tu školu i smatraju da je njihov oprez i zaštita identiteta više nego opravdana. Prvi put su pokušali stupiti u kontakt s medijima još dok su radovi bili u tijeku, a prije nego su se pojedinci odlučili obratiti novinarima, istaknuli su da su se roditelji već požalili ravnateljici Aneli Borčić.

Nakon tri mjeseca održavanja nastave u otežanim uvjetima, napomenuli su da je dio roditelja zahtijevao od čelne žene te ustanove da se ispita sigurnost učenika.

Opasni uvjeti

- Tvrtka ovlaštena za ateste i zaštitu na radu tada je, navodno, naložila ravnateljici da otkloni navedene nedostatke, što znači da se u tri mjeseca nastava odvijala u opasnim uvjetima za učenike i profesore - kazali su nam i naglasili da s tako velikim projektom roditelji, a ni sami djelatnici OŠ "Vis", detaljno nisu bili upoznati praktički do neposrednog početka radova i postavljanja skela na školu.

Izrazili su nezadovoljstvo i zbog uklanjanja prozora sa škole od koji su neki, kažu, promijenjeni prije nepune dvije godine. Osim zatvora, zanimalo ih je što je sa stropnim svjetiljkama izrađenima originalno za tu školu koja je zaštićeni spomenik kulture arhitekta Nevena Šegvića.

---

image
Ruzinava školska branka
Duje Klarić/Cropix
---


Nadalje, kazali su da su tijekom radova stradali ionako oštećeni parketi u učionicama, jednako kao i namještaj, zavjese, projektori, pribor u učionici za kemiju i biologiju... Istaknuli su da je plan rasvjete u školi loš i da je u neskladu s postavljenim projektorima koji su naknadno premještani kako bi se uopće mogli koristiti, a kao najveći problem ističu što u zahodima nema tople vode.

Poplavljena knjižnica

- S obzirom na prethodna iskustva s obnovom Srednje škole "Antun Matijašević Karamaneo" i propuste koje su pritom napravili tadašnji izvođači radova, a tu mislimo na poplavu knjižnice u prizemlju uređene škole, izražavamo bojazan da bi se isto moglo dogoditi i s našom školom, pogotovo uzevši u obzir dinamiku i kvalitetu radova - naveli su naši sugovornici te se uz sve to još jednom osvrnuli na kašnjenje radova.

- Nije na odmet napomenuti da se u isto vrijeme s obnovom škole, nekim čudom obnavljala ravnateljičina obiteljska kuća, i to od strane iste tvrtke koja je angažirana za obnovu škole. To smatramo neprihvatljivim! - upozorili su pojedini građani Visa i zaključili da su ogorčeni načinom na koji se provela energetska obnova škole.

---

image
Ruzinava ograda i derutno školsko igralište
Duje Klarić/Cropix
---


- Živimo u malom mjestu, sve se zna, ali svi šute - kazali su na kraju.

Na brojne optužbe odgovorio je Ivo Radica, HDZ-ov gradonačelnik Visa, kao i Anela Borčić, ravnateljica osnovnoškolske ustanove na Visu.

Oboje su više puta naglasili da su građani i roditelji bili upoznati s početkom radova. Na pitanje zašto su nekoliko mjeseci kasnio završetak radova na energetskoj obnovi škole te zašto su se građevinski radovi odvijali za vrijeme nastave, gradonačelnik Radica je dogovorio da je pandemija koronavirusa krivac za nepoštivanje rokova izvođača radova.

- Tražili smo alternativno rješenje kako bismo svu djecu premjestili na druge lokacije i da se radovi mogu obavljati bez odvijanja nastave u školi.

Krive epidemiološke mjere

Planirali smo se vratiti u dvosmjenski rad i da djeca iz osnovne škole pohađaju nastavu u prostorijama srednje škole, no kako svi znamo, uvedene su strože epidemiološke mjere, a u srednjoj školi su male učionice tako da nismo imali dovoljno prostora za održavanje nastave mlađim uzrastima sukladno mjerama Nacionalnog stožera. Zato se u osnovnoj školi paralelno morala odvijati nastava i radovi, i zato se kasnilo.

U svemu tome, ravnateljica i profesori su bili na zavidnoj razini, kao i komunikacija s njima. Jedan dan smo se našli s Vijećem roditelja na sastanku na kojem je bila pedagogica, ravnateljica, predstavnik izvođača, nadzor i mogli su postavljati i dobiti odgovore na sva pitanja - poručio je Radica.

---

image
Gradonačelnik Visa Ivo Radica
Duje Klarić/Cropix
---


Što se tiče dvojbi građana što se dogodilo s nedavno postavljenim novim prozorima na školi koji su zbog projekta energetske obnove ponovo zamijenjeni, kao i sa stropnim svjetiljkama originalno napravljenima 1964. godine za tu školu, odgovorio je da su prozori, kao i klimatizacijski uređaji te rasvjetna tijela sačuvani u gradskim prostorima.

Prodat će prozore

- Gledat će se te klime iskoristiti negdje drugo, a prozore prodati kako bi uložili u neku kupaonicu u školi. Kada je napravljen projekt, morate po konzervatorskom elaboratu staviti prozore prema naloženom energetskom certifikatu. Tako je bilo i s originalnim lusterima, a još nismo našli adekvatan prostor gdje ćemo ih postaviti - odgovorio je gradonačelnik Visa.

Što se tiče prozivki zbog loše odrađene energetske obnove srednje škole koja je se nalazi u neposrednoj blizini osmoljetke, čelni čovjek grada je odgovorio da je uzrok poplave cijev za oborinske vode koja se otkačila. Zbog toga je nastala poprilična šteta u gradskoj knjižnici smještenoj u prizemlju srednjoškolske ustanove.

---

image
Poplava u srednjoškolskoj knjižnici uništila je velik broj knjiga. Radove je izvodila ista firma koja je energetski obnavljala i osnovnu školu
Duje Klarić/Cropix
---


- Kao investitor, nismo bili zadovoljni, ali je izvođač radova koji je radio na energetskoj obnovi srednje škole sanirao taj nedostatak kada su uočili da je riječ o greški njihova djelatnika. Sanirali su to bez jedne kune naplate - poručio je gradonačelnik Radica.

Ravnateljica obrazovne ustanove na Visu, Anela Borčić također je odgovorila na prozivke kazavši da su razrednici roditelje pravovremeno informirali o energetskoj obnovi, a tijekom školske godine su ih izvještavali o promjenama u organizaciji nastavnog rada.

- lako nismo mogli raditi u punom kapacitetu prostora, u svakoj fazi energetske obnove imali smo za održavanje nastave dovoljno mjesta za naših osam razrednih odjeljenja, odnosno uvijek na raspolaganju dva kata škole.

Napor i strpljenje

Tako smo koristili prizemlje i prvi kat kada su se radovi izvodili na drugom katu, prizemlje i drugi kat, kada su se radovi izvodili na prvom katu, te prvi i drugi kat, kada su se radovi izvodili u prizemlju. Takva situacija je bila zahtjevna i od svih u školi tražila je dodatni napor i strpljenje - objasnila je ravnateljica.

Dodala je kako je na njezinu zamolbu uvođenje izvođača u posao bilo odgođeno za 29. lipnja 2020. godine, kada su učenici već počeli s ljetnim odmorom, međutim, onda su se radovi kasnije produžili još nekoliko mjeseci nakon povratka đaka u novu školsku godinu i nakon predviđenih rokova završetka.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---


- Poštujući epidemiološke mjere, u školi smo do dogovorenog datuma uvođenja u posao energetske obnove razdvojili školske ulaze. Za radnike je bio južni ulaz, a ulaz za djelatnike i kasnije za učenike - bio je sjeverni ulaz. Prostor među ulazima smo fizički pregradili, kao i dio prizemlja, kako bi se osigurala sigurnost zaposlenih djelatnika, a kasnije i učenika - objasnila je Anela Borčić te istaknula da su razredi nisu grijani samo kaloriferom, već kombinacijom klima, termo peći i električnih radijatora, ovisno na kojem katu su se nalazili.

- Nakon svake pojedine završene etape radova na energetskoj obnovi u učionice je vraćen pripadajući namještaj, kao i oprane zavjese. lsto je učinjeno i s pripadajućim nastavnim sredstvima i pomagalima te priborom, pa tako i s priborom koji se koristi u izvođenju nastave iz biologije i kemije.

Parketi su već bili derutni

Parketi na drugom katu škole su i prije energetske obnove bili derutni. Škola je potrebu promjene parketa kandidirala prijavom na ovogodišnji Natječaj za javne potrebe Splitsko-dalmatinske županije. Na isti natječaj prijavili smo i dodatne potrebe opremanja prostora - odgovorila je na optužbe roditelja da je tijekom radova uništen dio opreme i inventara škole.

Premda smo je pitali jesu li uočene sigurnosne nepravilnosti nauštrb učenika zbog takvog načina izvođenja radova tijekom nastave, te ako jesu, koje su to bile nepravilnosti, odgovorila je tek kako je tvrtka s kojim škola ima sklopljen ugovor o zaštiti na radu poslala primjedbe koje su promptno otklanjane od strane izvođača. No, nije nam kazala o kakvim se sigurnosnim problemima radilo, a zbog čega su roditelji najviše negodovali.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---


Što se tiče nepostojanja tople vode u obrazovnoj ustanovi, u procesu su rješavanja tog problema u zahodima na prvom i drugom katu škole jer takvi radovi nisu bili uključeni u projekt energetske obnove.

'Stan uređujem vikendom'

Na naše traženje da prokomentira navode mještana kako su isti radnici koji su izvodili radove na školi, istovremeno izvodili radove na njezinoj privatnoj kući, odgovorila je kako "takve zle objede iz poznate otočne kuhinje ne zaslužuju bilo kakav komentar".

- Svoj stan u obiteljskoj kući uređujem za vrijeme vikenda s ljudima koji dolaze iz Splita. Zbog toga uređenje predugo traje, i trajat će još tko zna do kada - naglasila je Anela Borčić, ravnateljica osnovnoškolske ustanove na Visu.

---

'Gradit ćemo i školsku dvoranu'

Nakon energetske obnove Osnovne škole "Vis", gradonačelnik Ivo Radica je najavio izgradnju nove školske dvorane. U postojeću se već neko vrijeme niti ne ulazi, kazali su nam roditelji.

Radica je poručio kako je u tijeku postupak javne nabave te se nada da će sa Županijom uskoro potpisati ugovor o financiranju dvorane koja bi se trebala graditi 2021. i 2022. godine.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix
Duje Klarić/Cropix
Anela Borčić, ravnateljica osnovne škole Vis
Duje Klarić/Cropix
Ruzinava školska branka
Duje Klarić/Cropix
Ruzinava ograda i derutno školsko igralište
Duje Klarić/Cropix
Poplava u srednjoškolskoj knjižnici uništila je velik broj knjiga. Radove je izvodila ista firma koja je energetski obnavljala i osnovnu školu
Duje Klarić/Cropix
Gradonačelnik Visa Ivo Radica
Duje Klaric/Cropix
Sanja Tanta, ravnateljica knjižnice
Duje Klarić/Cropix
Knjige uništene poplavom
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/kasnjenje-radova-izazvalo-usijanje-medu-visanima-u-isto-vrijeme-nekim-cudom-radnici-sa-obnove-skole-radili-su-i-na-ravnateljicinoj-kuci-uzvratila-je-na-optuzbe-1090543 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=27979bc84c76c141d6d8b99a3df60bd1eacb5ba7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ka%C5%A1njenje+radova+izazvalo+usijanje+me%C4%91u+Vi%C5%A1anima%2C+plju%C5%A1te+optu%C5%BEbe%3A+U+isto+vrijeme+radnici+sa+obnove+%C5%A1kole+radili+su+i+na+ravnatelji%C4%8Dinoj+ku%C4%87i%21+Uzvratila+im+je&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fkasnjenje-radova-izazvalo-usijanje-medu-visanima-u-isto-vrijeme-nekim-cudom-radnici-sa-obnove-skole-radili-su-i-na-ravnateljicinoj-kuci-uzvratila-je-na-optuzbe-1090543 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fkasnjenje-radova-izazvalo-usijanje-medu-visanima-u-isto-vrijeme-nekim-cudom-radnici-sa-obnove-skole-radili-su-i-na-ravnateljicinoj-kuci-uzvratila-je-na-optuzbe-1090543 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘OTOČKA KUHINJA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Otoci‘OTOČKA KUHINJA‘

Kašnjenje radova izazvalo usijanje među Višanima, pljušte optužbe: U isto vrijeme radnici sa obnove škole radili su i na ravnateljičinoj kući! Uzvratila im je

11. travnja 2021. - 23:10

Do usijanja je došla frustracija dijela lokalnog stanovništva nezadovoljnog načinom na koji je provedena energetska obnova Osnovne škole "Vis".

Riječ je o zgradi koja je kategorizirana kao kulturno dobro, a zbog nedavno okončanih radova, pale su brojne i teške optužbe na račun investitora - Grada Visa i ravnateljice osmoljetke Anele Borčić.

Osim sumnji u loše obavljen posao, naše sugovornike posebno ih je frustriralo kašnjenje radova. U svibnju 2020. počeo je projekt energetske obnove te obrazovne ustanove u vrijednosti od gotovo osam i pol milijuna kuna, a financiran je od strane fondova Europske unije, Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) i Grada Visa.


Završetak radova bio je predviđen za listopad 2020. godine, zatim je, kako doznajemo od naši...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 16:43