StoryEditorOCM

Struja se "popela" do crkvice sv. Petra u Kučinama

Piše PSD.
16. srpnja 2014. - 01:31
Do crkvice svetog Petra u Kučinama dovedena je struja, i to zahvaljujući ponajprije članovima Bratovštine sv. Luke i njihovu trudu u oživljavanju toga povijesnog lokaliteta.

Ne bi to bila možda neka velika vijest da se crkvica ne nalazi visoko gore, pod tvrđavom Kuk, koja je, inače, na 300 metara nadmorske visine i do nje se do prije godinu i pol dana nije moglo ni popeti od pustoga raslinja.

– Dovođenje struje Do crkvice i njezino osvjetljavanje bio je prvi zadatak koji smo sebi zadali nakon osnivanja bratovštine, prije više od četiri godine – veli Dinko Roguljić, predsjednik Bratovštine sv. Luke.

No, prije toga bilo je potrebno raskrčiti neprohodan teren, a nakon toga obnoviti stube koje vode do tvrđave.

– Bio je to vrlo zahtjevan projekt jer je teren neprohodan za automobil i kamenit, tako da se uložio veliki napor da se iskopaju rupe za električne stupove i provuku vodovi – govori Roguljić, dodavši kako će se u sljedeća dva mjeseca, u dogovoru s gradskim službama, riješiti i rasvjeta oko crkvice.

Lani su tako, u suradnji s Turističkom zajednicom Solina, postavljene klupe, koševi za smeće i infoploče, jer u konačnici žele da se ovaj povijesni lokalitet pod obroncima Mosora, ili Stari grad, kako ga mještani još nazivaju, primjereno vrednuje i da bude dostupan i turistima, zaključuje naš sugovornik.

– Prvi spomen lokacije Kuk seže još u 12. stoljeće, no utvrdili su je Mlečani u 16. stoljeću kako bi se obranili od Turaka. No, zauzećem Klisa, Turci 1539. godine ruše tvrđavu i danas se tu nalaze njezini ostaci. Pod tvrđavom je i naša crkvica sv. Petra koju smo, prema naputku Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu, obnovili još 1991. godine i do nje hodočastimo 29. lipnja, na blagdan svetog Petra i Pavla – ukratko će Roguljić o povijesti lokaliteta.

Mia Sesartić
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2024 09:25