StoryEditorOCM
DalmacijaNemiri pod biokovom

Sukob komunalaca i zaštitara: odblokiran put do makarskog POS-a

Piše PSD.
7. veljače 2014. - 12:50
Građani Makarske u petak su, već u 7 sati ujutro, došli u pomoć Gradu ukloniti barikade s puta prema POS-ovim zgradama, kako bi se radovi nastavili, a 130 kupaca stanova što prije uselilo.

U micanju kolaca i žice, koje je dva dana ranije postavio Ladislav Šošić, vlasnik tvrtke "Abacus", sporeći se oko vlasništva zemljišta, pomogli su im i gradski komunalni redari. Pri tome je zaštitar, kojega je "Abacus" angažirao da čuva ogradu, zgrabio komunalca za prsa.

Na sreću, intervenirali su građani i policija, pa većega incidenta nije bilo. Svojim tijelima prisutni su osigurali geodetu Bauka, koji obavlja poslove za Grad Makarsku, da bijelom vidljivo linijom isrcta trasu. Radovi na prilaznoj cesti za stanove POS-a nastavljeni su postavljanjem asfalta. Građani su se razišli do 11 sati, dok su zaštitari Grada i "Abacusa" ostali na terenu.

Od ranoga jutra s Makaranima je na teren izišla dogradonačelnica Lori Veličković. Ladisalv Šošić se nije pojavio, već predstavnik tvrtke "Abacusa".

- Mi ne ulazimo u nikakve pravne sporove niti nas zanima tko je u pravu. Znamo samo da nam useljenje zbog radova kasni i ako se put ubrzo ne završi mi plaćamo još jedan mjesec podstanarstvo i kredit za astan, što je neizdrživo. Zbog blokade ne mogu ni meštri do zgrade, ni djeca vozilima do škole, ni obrtnici iza POS-ovih zgrada raditi, a niti do kuća može Hitna pomoć. Nama je voda došla do grla i pitali smo Grad kako možemo pomoći ukloniti barikade. To smo jutros i obavili, iako sumnjamo da Šošić ponovo neće nešto pokušati – govorili su kupci stanova.

Žao im je, kažu, što i Ladislav Šošić nije došao, a jedna od stanarki ga je pozvala.

- Evo, uskoro će bit dvije godine da plaćamo kredit i podstanarstvo. Namještaj čeka. Nas samo zanima useljenje, ne tuđi posjedi. Zato smo poduprli Grad da se ucrta trasa puta i da se konačno asfaltira, kako bi zgrada mogla biti tehnički pregledana i useljena. Ne želimo nikakvo nasilje, jer se sve može riješiti sudskim putem. Uostalom, kada su se salivali temelji, mi smo tim putem autom prošli do POS-ove zgrade. To je stari put bio kojim se sada nije moglo ni pješice. Ne napadamo Šošića ni njegovu imovinu, ali na uklanjanje barikada s trase natirala nas je teška muka – kazuju Zorica Štrbac, Renata Rakušić, Željka Rašić, Zoran Rašić i Ivan Cerić.

- Volio bih da je Šošić ovdje da ga odvedem do mojega podstanarskog stana da vidi moje uvjete života s petero djece. Najstariji sin ima 12 godina. Stalno ih vodim po doktorima radi alergija i drugih bolesti uslijed vlage i nehigijenskih uvjeta – kaže Nenad Pavlinović.

Ovo je četvrti put kako Grad sklanja barikade s Puta mlikarica, odavno uknjiženog u vlasnički list kao javno dobro, općenarodna imovina, a u katastru se vodi u rubrici kultura, također kao put.

Dogradonačelnica Veličković, pravnica po struci, nema nikakvu dilemu da se sadašnji radovi izvode isključivo po starom putu i da ne ulaze u česticu zemlje 401/2 na koju je uknjižen Ladislav Šošić. Prometnica je projektirana i preko njegovih 80 kvadrata, koje je Grad u svakom trenutku voljan platiti, ali sada se od kompletnog završetka odustalo do postizanja dogovora sa Šošićem.

Iznenađujuće je da se na javnom putu fizički obračunavaju Grad i Ladislav Šošić, a da se ne upliće sudstvo i policija. Usijana situacija začas može prerasti u incidente, a onda je kasno govoriti tko je kriv.

Uglavnom, sporna situacija oko č.z. 401/2, na kojoj vlasničke i ine odnose sud rješava deset i pol godina, prelila je čašu kupcima POS-ovih stanova, koji, ni krivi ni dužni, postaju subjekt međuvlasničkih sporova, dugih poput najduže trakavice i moraju se upetljati u bezvlašće u pravnoj državi.

A. Dragičević
Foto: Ivo Ravlić / CROPIX 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 05:53