StoryEditorOCM
DalmacijaBESPOVRATNA ULAGANJA

U Dugopolju glavni centar za turiste

Piše PSD.
16. srpnja 2014. - 17:54

Ministarstvo turizma bespovratnim sredstvima sufinancirat će stvaranje Centra za posjetitelje Splitsko-dalmatinske županije, Posjetiteljskog centra Paklenica, Regionalnog centra za posjetitelje Šibensko-kninske županije, Centra za posjetitelje NP Krka, Arboretuma Trsteno, Kulturno-informativnog centra Salona, te centre za posjetitelje u Đakovu, Ludbregu, Đurđevcu i na Kvarneru.

Za sufinanciranje tih projekata koristit će se sredstva iz Fonda za razvoj turizma za što je izdvojeno 2 milijuna i 105 tisuća kuna. Ta sredstva bit će utrošena za pripremnu dokumentaciju za tih 12 centara, a njihov daljnji razvoj pratit će i u iduće dvije godine kroz sredstva iz Fonda za razvoj turizma.

Splitsko-dalmatinska županija dobila je tako jedan od dva najveća iznosa i to 390 tisuća kuna koje će iskoristiti za pripremnu dokumentaciju za gradnju Centra za posjetitelje u Dugopolju. On će biti glavni ulaz u županiju i objedinit će cjelokupnu turističku ponudu Splitsko-dalmatinske županije.

Prema projektu, Centar za posjetitelje u Dugopolju bit će na jedinom izlazu s autoceste A1 za Split, na području sportskog centra “Hrvatski vitezovi”. Centar će se sastojati od zatvorenog i otvorenog dijela s prostorom za informacije posjetitelja, za prezentacije nematerijalne baštine, trgovačkim prostorom za autohtone proizvode, ugostiteljskim sadržajem i sanitarnim čvorovima. Centar će omogućiti kupnju i rezervaciju ulaznica, smještaja i drugih usluga. Posebno je važno što će Centar imati i funkciju promocije turističkih atrakcija u destinaciji.

Otvaranje dogodine

Sa 400 tisuća kuna Ministarstvo turizma sufinancirat će pripremu gradnje Centra za posjetitelje Šibensko-kninske županije, koji će biti smješten na području Vodica unutar sportsko-rekreacijskog centra Račice uz samu Jadransku magistralu, na površini od 10 tisuća kvadrata.

I budući informacijski ulaz u arheološki park “Salona“ dobio je 110 tisuća kuna, a uz infopunkt, on će imati trgovačke i ugostiteljske sadržaje i sanitarni čvor, ali i rimsku blagovaonicu, rimski atrij, rimski teatar, rimski akvadukt, makete i park sa skulpturama.

Sa 80 tisuća kuna pomoći će se nastajanje Centra za posjetitelje “Arboretum Trsteno“ kod Dubrovnika. U centru će se posjetiteljima na zabavan način interpretirati priče o dubrovačkom plemstvu iz doba renesanse pa sve do 19. stoljeća.

- Na ovaj način posjetiteljima ćemo pružiti dodatan sadržaj prilikom dolaska u destinaciju gdje će se moći na inovativan i moderan način upoznati s našom kulturnom baštinom i prirodom, na koju smo iznimno ponosni - naglašava ministar Darko Lorencin, napominjući da Ministarstvo turizma sufinancira do 50 posto prihvatljivih troškova izrade studija izvodljivosti, analize troškova i projektne dokumentacije. Otvaranje prvih centara očekuje se u sljedećoj godini.

Ružica Mikačić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 01:43