StoryEditorOCM

Urušio se derutni krov u župnoj crkvi Sv. Jurja u Bobovišćima na Braču

Piše PSD.
28. prosinca 2009. - 15:48

U župnoj crkvi Sv. Jurja u Bobovišćima na Braču u nedjelju, uoči poslijepodnevne mise, srušio se krov sa nosivim gredama iznad glavnog oltara.

Jednobrodna crkva Sv. Jurja s kamenim zvonikom zbog svoje vrijednosti predstavlja zaštićenu kulturnu baštinu. Njezina je gradnja započela 1656. godine, a završena 1696., ali je 1914. godine obnovljena i proširena zadržavši od stare tek prozorsku ružu na pročelju.

Pričinjena je znatna materijalna šteta, a sreća u nesreći je da se u tom trenutku nitko nije nalazio u crkvi. Uslijed pada stropa u cijelosti je uništen drveni oltar okrenut prema vjernicima, točno na mjestu gdje svećenik slavi svetu misu. Zbog toga u nedjelju poslijepodne nije ni održana sveta misa.

- Ovo se nije trebalo dogoditi. Već godinama upozoravam da će se strop srušiti jer kroz krov ulazi voda. Nažalost, na moja upozorenja svi su se oglušili - kazao je Jadran Zaro, član crkveno-ekonomskog vijeća Bobovišća.

Pokazao nam je dopise koje je slao na adresu ministra kulture, Konzervatorski zavod sa sjedištem u Splitu i nadležnim inspekcijskim službama. O padu stropa najprije je izvijestio župnika don Tonija Plenkovića koji je i župnik u Milni gdje i stanuje.

Zbog bojazni da se strop ne uruši, dodao je, lanjske godine nije želio sina krstiti u župnoj crkvi već je to obavljeno u jednoj kapelici.

Jadran Zaro smatra kako prijeti opasnost da se sruši i kameni zvonik jer se nalazi u derutnom stanju. Iz istih razloga zvona ne zvone, a kazaljke sata odavno miruju.

Vanja Kovačić iz Konzervatorskog zavoda u Splitu tvrdi da u ovom trenutku nemaju interventnih sredstava za sanaciju oštećenja. Crkvu je obišao i Frane Lozić, načelnik općine Milna, u čijem se sastavu nalaze Bobovišća koji je u okviru mogućnosti općine obećao pomoć u sanaciji.

tekst i slika: IVICA RADIĆ/EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 10:49