StoryEditorOCM
ZagoraADIO, ŠJOR CICI

Preminuo legendarni Imoćanin, čovjek koji je nosio i dres splitske ‘Jugoplastike‘, a svoj grad zadužio brojnim djelima

Piše Dalmacija SD
8. listopada 2023. - 13:07
Aljoša Rako bio je jedan od začetnika i vodećih stručnjaka izgradnje stadiona Gospin dolac, a kao geometar je prvi izmjerio i obilježio skalu visine vode u Modrom jezeruJoško Šupić/Cropix

U slovenskom Kočevju u 90. godini preminuo je Aljoša Rako Cici, Imoćanin od kolina, koji je cijeli radni vijek odradio kao geometar u imotskom Katastru, javlja Radio Imotski.

No, ono što je tog dobrog i plemenitog čovjeka krasilo i čime je ostavio duboki trag u svojem gradu je njegov angažman u sportu, konkretnije u košarci. Osim što je bio predsjednik Saveza za fizičku kulturu tadašnje Općine Imotski, bio je glavni utemeljitelj Košarkaškog kluba "Imotski".

I sam nekoć kvalitetan košarkaš koji se okušao i u dresu splitske "Jugoplastike", svoje veliko iskustvo prenio je na niz generacija u Imotskom koji se, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, promovirao u treći košarkaški centar Dalmacije, iza Zadra i Splita.

Aljoša Rako Cici bio je jedan od vodećih stručnjaka u gradnji Gradskog stadiona Gospin dolac, član radnog kruga ljudi koji su vodili taj posao, njegova je zasluga uređenje i osvjetljenje košarkaškog igrališta na današnjem Športskom centru "Joško Novović-Tuta".

U svojoj struci ostao je zabilježen i kao čovjek koji je samoinicijativno prvi put izmjerio i obilježio skalu visine vode u Modrom jezeru, a uključivao se i u sve veće sportske događaje svoga grada. Ipak, ono najvrijednije u radu toga sportskog zanesenjaka je njegov pristup i odgoj mladih igrača, članova KK "Imotski".

- On im je u svakom trenutku bio i otac, brat, prijatelj, savjetnik, kontrolirao je njihovo ponašanje izvan terena, njihove školske obveze. Stoga i ne čudi da je i iznimno zaslužan za mnoge klupske igrače koji su osim izvrsnih sportskih rezultata bili obrazovani i uspješni obiteljski ljudi. Zato hvala od srca Aljoši Raki Ciciju - naglašavaju iz Radija Imotski i dodaju kako će se posljednji oproštaj od pokojnog uglednika održati u utorak, 10. listopada, u Kočevju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 12:58