StoryEditorOCM
ZagoraDOŠAO EU NOVAC

Sinjski ‘Juraj Bonači’ napokon dobio sportsku dvoranu; korisnik Stipe Maleš ganuo sve: ‘Ovo sam sanjao pune 24 godine‘

Piše Toni Paštar
13. svibnja 2024. - 16:05
Predstojnica sinjske podružnice Andrea Milošević i korisnik Stipe Maleš uručili su zahvalnice  Toni Paštar

U sinjskoj podružnici Centra za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači” označen je završetak projekta “Korak bliže zajednici”, koji je realizirala ta ustanova u partnerstvu s Gradom Sinjem, Splitsko-dalmatinskom županijom i Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, uz 100-postotno finaciranje iz EU fonda iznosom od 3,5 milijuna eura.

Riječ je o projektu koji je realiziran na području Splita, Brača i Sinja. Na sinjski dio, koji je obuhvatio rekonstrukciju dosadašnjeg objekta kroz nadogradnju i opremanje, od ukupnog iznosa uloženo je oko 1,5 milijuna eura.

Ugibalište za kombi

Uz korisnike i djelatnike sinjske podružnice te ravnateljicu Centra “Juraj Bonači” Snježanu Čotić i njezine suradnike, svečanosti su nazočili Marin Piletić, tehnički ministar Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Margarita Mađerić, državna tajnica u istome ministarstvu, Stipe Čogelja, splitsko-dalmatinski dožupan, i Miro Bulj, gradonačelnik Sinja.

Sinjska ispostava Centra “Juraj Bonači” danas ima 110 korisnika s područja cijele Cetinske krajine, s kojima radi 20-ak zaposlenika. Kroz ovaj projekt korisnici su, među ostalim, dobili sportsku dvoranu, koju do sada nisu imali. Uz to je Grad Sinj osigurao zemljište i financirao izgradnju ugibališta za posebni kombi-bus koji svakodnevno dovozi i odvozi korisnike.

image

Stipe Maleš svojevrsni je zaštitni znak sinjske podružnice ove ustanove

 

Toni Paštar

Svečanost je otvorio korisnik Stipe Maleš, svojevrsni zaštitni znak sinjske podružnice ove ustanove, koji je pročitao dio pisanog sastava u kojemu je kao 19-godišnjak još 2000. godine sanjao da Centar “Juraj Bonači” u Sinju dobije vlastiti prostor koji će za korisnike imati primjerene uvjete. Ti snovi, objavio je Stipe ne skrivajući zadovoljstvo, sada su u cijelosti ispunjeni.

U prigodnom obraćanju ravnateljica Snježana Čotić detaljno je govorila o projektu “Korak bliže zajednici” i njegovoj realizaciji u Splitu, na Braču i u Sinju.

– Ovim ulaganjima poboljšali su se uvjeti rada za sve naše korisnike, ali i djelatnike. Broj korisnika, nažalost, stalno raste pa ćemo u skladu s tim širiti i našu mrežu – kazala je Snježana Čotić.

– Ovo je bio san svih, a ne samo mojega imenjaka Stipe Maleša, koji je te svoje snove prije 24 godine stavio na papir. Danas smo svjedoci da smo te snove dosanjali. Centar “Juraj Bonači” radi vrhunski posao i to ne samo u Sinju, već i u Splitu i na Braču, uskoro na Hvaru i u Makarskoj, a zove i Vis. Nastojimo da naše institucije budu žive i dostupne svim našim građanima tamo gdje oni žive – kazao je Stipe Čogelja.

image

Za ovu prigodu skupina korisnika izvela je prigodni igrokaz ‘Ferata’

Toni Paštar

– Ovo je veliki dan za sve naše sugrađane, posebno korisnike Centra “Juraj Bonači” i njihove roditelje. Kao gradonačelnik koristim priliku zahvaliti svim sudionicima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovoga projekta, posebno Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Splitsko-dalmatinskoj županiji. Moram istaknuti da je i Grad Sinj dao svoj doprinos – kazao je gradonačelnik Miro Bulj.

– Ovaj projekt rezultat je sinergije Centra, Grada Sinja, Splitsko-dalmatinske županije i našega ministarstva, preko kojega su osigurana bespovratna sredstva iz EU fondova. Nećemo na ovome stati. Nastavit ćemo sa širenjem mreže socijalnih usluga na način da one budu što bliže svima kojima su takve usluge potrebne.

Iskoraci u socijalnoj politici

– Zadovoljstvo mi je danas biti ovdje jer Centar za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači” spada među najaktivnije i definitivno najvrjednije ustanove koje se bave pružanjem socijalnih usluga osobama s poteškoćama i s invaliditetom.

image

Za ovu prigodu skupina korisnika izvela je prigodni igrokaz ‘Ferata‘

 

Toni Paštar

Cilj našega ministarstva jest da se i u sljedećem razdoblju, za koje su rezervirana značajna bespovratna EU sredstva, gdje god postoji potreba približimo zajednici i socijalne usluge omogućimo tamo gdje su korisnici, za sve kategorije, od djece do starijih. Ovaj konkretni projekt primjer je kako se može napraviti puno kada se ujedine ustanova socijalne skrbi, lokalna samouprava, županija i ministarstvo – kazao je ministar Marin Piletić, najavljujući nove iskorake u socijalnoj politici.

Za ovu prigodu skupina korisnika sinjske podružnice “Jurja Bonačija” izvela je prigodni igrokaz “Ferata”.

Predstojnica sinjske podružnice Andrea Milošević i korisnik Stipe Maleš uručili su zahvalnice zaslužnima za realizaciju projekta. Zahvalnice su dobili: Marin Piletić, Miro Bulj, Stipe Čogelja, Margarita Mađerić i Marija Pletikosa. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 00:28