StoryEditorOCM
Zabavajeste li znali odakle potječe ova igra?

Dani Indije u Dubrovniku, od šaha do meditacije, joge i ajurvede

Piše DV
27. veljače 2024. - 15:08

Bogatim programom u Interuniverzitetskom centru Dubrovnik (IUC), započinje međunarodni kulturni program „Dani Indije u Dubrovniku”, koji će od 11. do 13. ožujka predstaviti kulturu i razgovore, inspirirane Indijom te šahovski turnir.

U organizaciji ovog događaja partneri su Hrvatsko-indijsko društvo prijateljstva Dubrovnik, Grad i Sveučilište Dubrovnik, Interuniverzitetski centar Dubrovnik (IUC), Hrvatski šahovski savez i Veleposlanstvo Indije u Zagrebu.

"Kao što možda znate, šah (Chaturanga) potječe iz Indije, zato je odlučeno da se u partnerstvu s Hrvatskim šahovskim savezom organizira šahovski turnir za građane Dubrovnika. Bitno je za napomenuti kako Indija ima četiri šahista mlađih od 20 godina unutar prvih 20 mjesta na ljestvici Chess Standard Top 100. Kao što vidite, šah je i drevna tradicija i moderni trend Indije", poručili su iz Veleposlanstva.

Za glazbenu podlogu bit će zaslužan jazz maestro Zoran Majstorović koji se odsvirati indijsku Raga glazbu na različitim žičanim instrumentima, jer glazba stvara mostove među ljudima bez potrebe za zajedničkim jezikom.

image

Dani Indije u Dubrovniku

Veleposlanstvo Indije/Veleposlanstvo Indije

Drugo izdanje "Indije u Dubrovniku" održat će se od 11. do 13. ožujka prema sljedećem rasporedu:

- 11. ožujka, od 18 sati do 19,30 - Interuniverzitetski centar Dubrovnik (IUC), Don Frana Bulića 4, Dubrovnik, Konferencijska dvorana:

Otvoenje manifestacije “Dani Indije u Dubrovniku". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković s Hrvatsko-indijskim društvom prijateljstva Dubrovnik i veleposlanikom Indije u RH Rajom Kumarom Srivastavom. Posjetitelje očekuje i predavanje Ive Orlića, samostalnog istraživača, na temu “Povezujući znanost i spiritualnost”.

 

- 12. ožujka, od 12 do 17 sati, UNIDU, Akademis, Marka Marojice 3, Dubrovnik

Partner "Turnira ljubitelja šaha" je Veleposlanstvo Indije u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim šahovskim savezom i Sveučilištem u Dubrovniku, s ciljem jačanja međuljudskih veza kroz sport.

 

- 12. ožujka, od 18 do 19.30, Interuniverzitetski centar Dubrovnik (IUC),

“Večer indijske glazbe” uz jazz maestra Zorana Majstorovića.

 

- 13. ožujka, od 18 sati do 19,30, Interuniverzitetski centar Dubrovnik (IUC)

"Večer meditacije, joge i ajurvede".

Ulaz na sve događaje je besplatan za posjetitelje.

27. travanj 2024 09:02