StoryEditorOCM
ZabavaPECI BOLJE

Kako napraviti dobru pizzu kod kuće? Upamtite ova 3 jednostavna savjeta i recept, ispast će vam najbolje ikad

Piše DV/Dobra Hrana
20. siječnja 2024. - 09:22
Dubrovnik, 131023. Pizza fest, nastavak gastro manifestacije u sklopu Good Food festivala u DubrovnikuMihael Barisic/Cropix

Iako se mnogi vole pohvaliti da su pravi majstori za pripremu pizze kod kuće, svi dobro znamo kako je zapravo prava umjetnost u vlastitoj kuhinji napraviti tijesto koje će barem malo podsjećati na ono iz pizzerije. S obzirom na to da smo baš ovih dana slavili (jedan od dva, navodno) Svjetski dan pizze, odlučili smo s vama podijeliti nekoliko trikova kojih se uvijek držimo i pizza nam ispada zbilja dobro. Ne poput one iz krušne peći, ali dovoljno dobro za kućnu radinost i pečenje u pećnici, piše Dobra Hrana.

 

1. TIJESTO

Prvo, prije nego se ovih dana bacite na pripremu kućne pizze, istražite pojam hidratacije ili, jednostavnije, količine vode koju koristite u odnosu na količinu brašna. Ona, naime, utječe na elastičnost samog tijesta i prozračnost korice. Za kućnu pripremu pizza uglavnom se radi tijesto sa 55 do 75 posto hidratacije, koje nije previše meko i s kojim je lakše baratati. Jednom kada shvatite važnost hidratacije, priprema tijesta dobit će novi smisao, a pizze ispadati sve bolje i bolje.

image

Dubrovnik, 121023
U prostoru bivse tvornice TUP u Gruzu odrzava se Pizza Festival na kojem su se predstavili pizza-majstori Pista & Pazza, Pizza Social Cluba, Beg‘s Plant Baseda i Poma Food Boutiquea.
Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

 

Iako se i sami često volimo poslužiti metodom ‘od oka‘, kod pripreme pizze uvijek je, dakle, dobro izračunati koliki postotak vode koristite kako biste znali kakvo će vaše tijesto na kraju ispasti. I ne brinite ako vam postoci nisu jača strana, postoje stranice koje će svaki sastojak u gram izračunati za vas. Stadler Made samo je jedna od njih. Također, ako ste u prilici, tijesto svakako odmorite preko noći u hladnjaku i koristite ga tek idući dan. Bit će još zahvalnije za baratanje i ispasti još laganije i ukusnije.

 

2. NADJEV

Drugo, pripazite s količinom nadjeva. Iako dobro znamo kako je pizza s više umaka i sira slasnija i sočnija, to ne mora značiti i da će biti bolja. Ovisno o tome kakvo tijesto radite, svakako pripazite da debljini prilagodite i količinu nadjeva. Ako, primjerice, radite, debelu ‘bakinu pizzu‘ možete je nadjenuti bogatije, a u slučaju da radite pizzu u stilu napoletane, na tijesto dodajte što manje sastojaka kako pizza ne bi bila previše mokra i kako se tijesto pod previše nadjeva ne bi ‘izgubilo‘.

 

Također, kada govorimo o umaku, pokušajte se suzdržati od korištenja dosadnog umaka koji ste samo istresli iz konzerve ili tetrapaka i učinite ga zanimljivijim. Na malo maslinova ulja pirjajte češnjak, dodajte konzervu pelata, začinite bosiljkom (najbolje svježim) i timijanom, dodajte malo soli i šećera, dok papar kod pripreme tanjih pizza izbjegavajte kako u tijestu ne bi napravio rupice. Umak prije stavljanja na tijesto ohladite i, još jednom, pripazite na količine. Ako koristite mozzarellu, na pizzu je stavite pred sam kraj pečenja, a dobra ideja je i prije korištenja staviti je u cijedilo kako biste se riješili viška tekućine.

image

Pizza Festival u Dubrovniku

Sandro Sklepić/

 

3. PEČENJE

Treće, pečenje. Ako je ikako moguće, nabavite pizza kamen ili šamotnu ploču. Dostupni su u većim centrima s opremom za kuću i vrt, a cijene danas nisu toliko visoke pa je ulaganje u ovaj kuhinjski dodatak prilično isplativo. Šamotne ploče za pečenje pizze trebale bi biti debele dva centimetra. Idealne su upravo zato što dugo zadržavaju toplinu pa na njima možete ispeći veći broj dobrih pizza u kratkom roku. Dakle, idealne su za kućna pizza druženja, navodi Dobra Hrana.

 

U slučaju da vam se pizza jede odmah, poslužite se preokretom posudom za pečenje. Klasičnu crnu posudu koja se dobije uz pećnicu jednostavno preokrenite i stavite na dno pećnice barem 20 minuta prije nego planirate ispeći prvu pizzu, a zatim direktno na nju stavljajte pizzu. Naravno, važno je da pećnicu zagrijete na maksimalnu temperaturu.

 

28. travanj 2024 12:55