StoryEditorOCM
ZabavaLICE SA OMOTA GRAMOFONSKE PLOČE

Karmen Cetinić: ‘Probe u Radio stanici bile su nam pojam! I moja kći je pjevala u Malom raspjevanom Dubrovniku‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
23. veljače 2024. - 19:53

Kad je na jednoj društvenoj mreži objavljena naslovnica albuma Malog raspjevanog Dubrovnika s Đelom Jusićem u sredini, okruženim s puno dubrovačke dječice i njihovim divnim osmijesima, krenula su pogađanja tko je tko na slici. Fotografija je, naime, starija od 50 godina i valjalo je prepoznati svoje prijatelje, prijateljice ili članove obitelji kao male osnovnoškolce.

image

Naslovnica albuma Malog raspjevanog Dubrovnika

Bozo Radic/Cropix/Cropix

MAJO KARUŽIĆ I PROBE U RADIO STANICI

Jedna od malih zborašica na naslovnici albuma je i Karmen Cetinić, koju je njezin sin Maro odmah prepoznao i napisao u komentar da je to njegova mama. Imala je tada samo 11 godina.

image

Karmen Cetinić kao mala djevojčica na naslovici gramofonske ploče Malog raspjevanog Dubrovnika

Bozo Radic/Cropix/Cropix

Susreli smo se u Art galeriji obitelji Cetinić u Čubranovićevoj ulici u Gradu, jednoj od rijetkih koja je otvorena i zimi. Karmen se jako dobro sjeća perioda svog djetinjstva uz Mali raspjevani Dubrovnik. O fotografiji na naslovnici albuma kaže:

- To su u biti sve djeca iz bivše Osnovne škole Miše Simoni, današnje Marin Getaldić - kaže supruga Frana Cetinića, poznatog kao vlasnika nekadašnjeg kultnog Talira, kako im se zove i Art galerija.

image

Bila su to divna vremena

Bozo Radic/Cropix/Cropix

- Ovo su sestre Šapro, Marija Grazio, Borka Vukmirović, dvije kćeri Đela Jusića, Dube i Milva, njihov rođak, Virge i njena sestra, Anis Krasovac, Eta Rehak, Dragan Lukičević, Dado Malohodžić, Maro Martinović... - nabraja Karmen imena djece kojih se mogla sjetiti. - Ovo ti je fotografirano pred 54 godine! Bilo je nas još puno u zboru, koji nisu na ovoj fotografiji - govori i podsjeća na same početke:

- Osnovna škola Miše Simoni imala je zbor i mi smo pjevali u njemu, onda je nastavnik glazbenog bio Majo Karužić. Izabrao je nas iz zbora i one koji su htjeli pa smo se pripremali obnoviti Mali raspjevani Dubrovnik koji je postojao već prije, sa starijom generacijom. Majo Karužić je nas tada angažirao i vježbao s nama, a Đelo bi se tu i tamo pojavio. Probe smo imali u Radio stanici, to nam je bio pojam - sjeća se Karmen Cetinić.

NEOSTVARENA ŽELJA

- Na klaviru nas je pratio profesor Berdović pa smo imali nastup u Kazalištu. Jedanput su nas vodili u Konavoske dvore, išli smo na izlet autobusom, to je bio doživljaj. Ovaj album se snimao u Zagrebu, a na snimanje je išlo njih samo pet-šest jer nisu mogli svi ići. Ja sam pjevala pjesmu ‘Zečić‘, ali ju je u Zagrebu otpjevao netko drugi. Uvijek sam voljela pjevati, poslije sam pjevala u zboru Dubrovkinje, pa u Zboru Libertas... - nabraja.

image

Uvijek sam voljela pjevati pa sam se poslije priključila drugim zborovima - Karmen Cetinić

Bozo Radic/Cropix/Cropix

- Neostvarena mi je želja što nikad nisam postala dio Linđa. Živjeli smo u Palmotićevoj u Gradu, Sule je vodio Linđa i živio je u istoj ulici. Tek je to bilo počelo s Linđom, neke su moje prijateljice iz razreda išle i htjela sam i ja. Ali onda su probe bile kasno navečer, oko 8, a ja sam u 8 morala biti doma. Roditelji mi nisu dali da idem na probe i preko Buže sama po mraku. To mi je jedina neostvarena želja u životu! - iskreno kazuje Karmen, koja bi dugo godina i već kao odrasla zasuzila kad bi vidjela nastup Linđa.

- I kći Mia išla je na Mali raspjevani Dubrovnik, a moja unuka i njezina kći Dora je išla kod Sanje i Paole Dražić na Kolendu, a danas ide na Linđa. Ostvarila je moju neostvarenu želju - s osmijehom govori Karmen, koju je na naslovnici albuma Malog raspjevanog svojevremeno prepoznao i suprug i kupio joj gramofonsku ploču:

image

Naslovnica albuma Malog raspjevanog Dubrovnika

Bozo Radic/Cropix/Cropix

- Već smo bili vjenčani i imali oboje djece, kad je Frano u izlogu tadašnjeg Jugotona vidio ploču Malog raspjevanog Dubrovnika i mene na fotografiji - pokazuje Karmen tu ploču koju joj je kupio suprug. Lijepe uspomene gaji i danas na to doba, pune 54 godine nakon nastale fotografije na naslovnici albuma.

Dječji zbor u kojem su pjevale brojne generacije dubrovačkih mališana

‘Mali raspjevani Dubrovnik‘ osnovan je 1962. godine kao pjevački zbor dubrovačke djece, nastao pod vodstvom skladatelja Đela Jusića. Ovaj hrvatski skladatelj, aranžer i dirigent, koji je preminuo 2019. godine, najpoznatiji je po brojnim domaćim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne glazbe. Godinu prije dječjeg zbora osnovao je kultnu glazbenu skupinu Dubrovački trubaduri.  

Kroz Mali raspjevani Dubrovnik prošle su mnoge generacije dubrovačkih mališana koji su pjevali Jusićeve nezaboravne skladbe napisane za zbor, kao ‘Lutkica na dar‘, ‘Lula Starog kapetana‘, ‘Gusar s Porporele‘ i mnoge druge. Koncert malih pjevača održavao se tradicionalno svako ljeto u Gradu na skalinima crkve Sv. Vlaha.

27. travanj 2024 05:17