StoryEditorOCM
NogometDUBROVAČKI VJESNIK NA FINALU KUPA

Četvorica Dubrovčana su osvajala Kup s Hajdukom, i to ne jednom, a samo je on uspio tri puta, i to je 2010. godine imao čast prvi podići pokal

Piše Tonči Vlašić
26. svibnja 2022. - 11:17
Kapetan Hajduka Srđan Andrić 2010. godine preuzima pobjednički pokal Kupa HrvatskeNikša Stipaničev/Cropix

Marin Kurtela je osvojio s Hajdukom dva kupa, Zvonimir Deranja također dva, kao i Darko Miladin, a Srđan Andrić tri. Evo, 'kopamo' po arhivi - tko je još od rođenih Dubrovčana osvajao kup s Hajdukom? Nitko više. Samo njih četvorica.

Kurtela je prvi kup bivše države, Kup mašala Tita, osvojio u Beogradu 1974. godine 1:0 pobjedom protiv Borca iz Banja Luke. Finale je pogotkom odlučio Mario Boljat. Kurtela je igrao finale, polufinale protiv Vardara te četvrtfinale protiv Beograda. Svih pet utakmica je te sezone dobio Hajduk na putu do trofeja uz pogodak razliku 14:0. Drugi kup je Kurtela osvojio 1977. godine 2:0 pobjedom protiv Budućnosti u Beogradu. Šime Luketin i Slaviša Žungul strijelci. Kurtela je igrao u svih pet utakmica.

Andrić, Deranja i Miladin su prvi kup osvojili 2000. godine. Dinamo je bio suparnik u finalu Kupa Hrvatske. Prva utakmica 2:0 na Poljudu, a u uzvratu u Maksimiru 0:1. Miladin je odigrao svih pet utakmica, kao i Deranja, a Andrić četiri. Deranja je postigao jedan pogodak.

Drugi put Andrić, Deranja i Miladin slave osvajanje Kupa Hrvatske 2003. godine. Uljanik je suparnik u finalu. Pobjeda u Puli 1:0, a u Poljudu 4:0. Deranja je pogađao u finalu, sa ukupno četiri pogotka bio je prvi strijelac Hajduka u kupu. Miladin je postigao dva. Andrić i Deranja su nastupili u pet od osam utakmica, Miladin u četiri.

image

Srđan Andrić (Hajduk) najviši u skoku 

Niksa Stipanicev/Cropix

Andrić je treći kup osvojio 2010. godine. Hajduk je u finalu dobio Šibenik na Poljudu s 2:1, te uzvrat na Šubičevcu 2:0 nakon kojeg je Dubrovčanin u ulozi kapetana podigao pobjednički pokal. Andrić je igrao u šest od osam utakmica, te postigao jedan pogodak.

Finale ovogodišnjeg Kupa Hrvatske između Hajduka i Rijeke igra se ovog četvrtka na Poljudu od 19 sati. Tko će po sedmi put osvojiti Rabuzinovo sunce? Hajduk je šesti kup osvojio 2013. godine, a Rijeka 2020. godine.

26. travanj 2024 04:18