StoryEditorOCM
NogometTURSKA

Legendarni Francuz, igrao je za Arsenal, Real, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Juventus, postao šef Tomislavu Glumcu iz Mokošice: ‘Svaki dan je u klubu....!‘

Piše Tonči Vlašić
10. veljače 2024. - 17:29

Nicolas Anelka je imao samo deset nastupa za prvu momčad Paris Saint Germaina kad je stigao na Highbury u veljači 1997., bio je to potez Arsena Wengera. Iduće godine Arsenal je s njim osvojio i Premier ligu, i FA kup, a Francuz je postigao 19 pogodaka.

Zvao ga je nakon toga Real Madrid, Arsenal je zaradio ‘brdo novaca’, i dok je njegova zamjena Thierry Henry postao Arsenalov vodeći strijelac svih vremena, Anelka se mučio u Madridu. Svadio se s trenerom Vincenteom del Bosqueom, odbio je trenirati, pa ga je kaznio klub...

Kad je došao u Real Madrid pamti se kako mu nitko od suigrača nije dopustio da nakon prvog treninga sjedne u u svlačionici. Točnije, prvi je ušao u svlačionicu, a kako bi tko došao, rekao bi mu: To je moje mjesto.

Rekao bih mu: Oh, oprosti. Mogu li sjediti ovdje?, a onda bi došao drugi igrač i rekao: To je moje mjesto. I to se dogodilo možda dvadeset puta tog dana. Samo sam pomislio: Što ja radim ovdje? Ovo će biti neprijateljski. To što sam doživio tog dana bio je samo početak noćne more.

Međutim, bio je ključni igrač u osvajanju naslova prvaka Europe, ali nije se puno zadržao u Madridu. Tresao je mreže svugdje, bio je čudo od napadača, osvajao je trofeje, ali često selio. Bio je nogometni nomad. Kažnjavan je i u francuskoj reprezentaciji. Zbog svađe s izbornikom Raymondom Domenecheom udaljen je sa SP-a 2010. u Južnoj Africi nakon utakmice s Meksikom, osam godina prije toga odbio je hitan poziv izbornika Jacquesa Santinija za utakmicu sa Srbijom i Crnom Gorom...

- To je tužno jer kad pogledate moju statistiku s Francuskom, zabio sam 14 golova, od toga 12 u gostima – rekao je, kad je zaključio karijeru. Osvojio je dva trofeja i odigrao 69 utakmica za Francusku. Prvak Europe 2000., godinu poslije osvajač Kupa konfederacija. Slab na Euru 2008., propustio je Svjetska prvenstva 1998., 2002. i 2006. godine. Poslan kući sa SP-a 2010.

Gdje je sve još igrao? Liverpool, Manchester City, Fenerbahce, Bolton, Chelsea, Juventus, WBA...  Tresao je mreže svugdje, bio je čudo od napadača, osvajao je trofeje, bio prvak u Engleskoj s dva kluba (Arsenal i Chelsea), Turskoj i Italiji, te često selio. Bio je nogometni nomad. Umirovio se prije gotovo deset godina, ali je ostao u nogometu. Prvo kao igrač trener u Kini i Indiji, a kad se ostavio lopte, radio je s mlađima u nizozemskoj Rodi i francuskom Lilleu.

Sad je ušao kroz vratar turskog drugoligaša, Umraniyespora, kluba za koji igra Tomislav Glumac iz Mokošice. Glumac je kapetan. Umraniyespor je u 22. kolu prekinuo niz od četiri utakmice u prvenstvu bez pobjede, i to je dobio s 1:0 u gostima Corum, koji se bori za plasman u najveći rang, Super ligu. Umraniyespor je deseti, ima sad osam bodova manje od Coruma, koji je šesti (šest bodova manje od sedmog, posljednjeg koji će igrati za veći rang), a osam bodova više od pozicije koja vodi u niži rang. Glumac i ekipa su osvojili 14 bodova u gostima, bod više nego kod kuće.

- Cilj nam je što prije skupiti 36 bodova. To bi trebalo biti dovoljno za ostanak. Loše smo krenuli u sezonu, tako da je teško očekivati nešto više – kaže Glumac.

image

Dobrodošao profesore - Nikolas Anelka je novi izvršni direktor turskog drugoligaša, Urmaniyespora

Anekla je novi izvršni direktor Umraniyespora.

- Svaki dan je u klubu. Već slaže kockice za iduću sezonu. Tad je plan vratiti se u Super ligu – istaknuo je Glumac. Do kraja je još dvanaest kola. Glumac još ima, nakon ove sezone, dvije godine ugovora s Umraniyesporom s kojim je prije dvije sezone igrao Super ligu. Nada se kako će još jednu. Pogotovo sad kad je klub doveo legendarnog Francuza.

27. travanj 2024 08:19