StoryEditorOCM
NogometŽUPLJANIN SJAJAN U NAJVEĆEM RANGU

Pogađao za slavlje u Varaždinu i Vinkovcima, ‘potopio‘ Rijeku, Frano Vlašić, ‘mali s Kantule‘, prvi je topnik Prve HNL kadeta!

Piše Tonči Vlašić
13. rujna 2022. - 20:23

Frano Vlašić, 16-godišnjak iz Župe dubrovačke, ako ćemo bit baš točni - ‘Mali s Kantule‘, postigao je u dresu Sesveta u 4. kolu Prve hrvatske lige kadeta četiri pogotka, te je uvelike zaslužan za trijumf na domaćem terenu protiv vršnjaka Rijeke sa 6:1.

Junak naše priče sa sedam godine je počeo trenirati nogomet. Non stop je trčao za loptom, najviše na igralištu stare škole u Župi dubrovačkoj. Prvo je igrao u dresu Nogometnog kluba Župa dubrovačka, potom za Nogometnu akademiju Libertas, a prije tri godine prešao je u redove GOŠK Dubrovnik 1919., te u dresu pionira dubrovačkog sastava bio najbolji strijelac u drugom rangu hrvatskog nogometa, Prvoj ligi Središta Split (Dalmacija). Sjećamo se kad je dubrovačka momčad igrala za prolaz u četvrtfinale Kupa Hrvatske za pionire protiv vršnjaka splitskog Hajduka kako ga je nahvalila struka s Poljuda. Na kraju je i dobio priliku igrati u najvećem rangu. Obukao je u ljeto 2021. dres hrvatskog drugoligaša Sesveta čiji su mlađi uzrasti prvoligaši. 

Sesvete su na startu nove sezone s Franom u udarnih jedanaest dobile tri od četiri utakmice, nisu uspjele samo slomiti vršnjake Dinama, ali pobjeda u Varaždinu, pobjeda u Vinkovcima, te sad protiv Rijeke, a ‘mali s Kantule‘ usamljen na vrhu liste strijelaca sa 7 pogodaka. U prvom kolu dva pogotka u 4:0 uspjehu kod Varaždina, u 3. kolu pogodak za pobjedu 1:0 kod Cibalije, te sad ni manje, ni više nego četiri Rijeci!

Frano je odavno skrenuo pozornost na sebe. Prije tri godine je bio jedini nogometaš iz Dubrovačko-neretvanske županije koji je sudjelovao u uspjehu reprezentacije Nogometnog središta Split (Dalmacija) na turniru Središta HNS-a u Medulinu za igrače do 14 godina.

Frano je vezni, desno krilo, a kad je tako, a tko mu je uzor nego Luka Modrić. U Župi dubrovačkoj trenirali su ga Mladen Nikolić, Ivica Karabogdan i Miran Miloslavić, u Nogometnoj akademiji Libertas Ivica Cumeljan, a prve treninge u GOŠK Dubrovniku 1919. odradio je pod paskom Olivera Kljajića. Radio je i s majstorom za tjelesnu pripremu, Deanom Kontićem. 

image

Frano Vlašić dok je igrao za pionire GOŠK Dubrovnik 1919.

Tonči Vlašić/

U početku je znao igrati ne samo u svom uzrastu, već i za starije. Sjećamo se njegovog prvog razgovora za Dubrovački krajem 2019. godine. Njegov otac Andro je tom prilikom otkrio kako tad 13-godišnji Frano, koji je rođen 25. veljače 2006. godine, odmah ‘pročita’ u kojoj formaciji igra koja momčad.

Obožava nogomet, voli sport – istaknuo je Andro Vlašić.

Frano, dok je bio učenik Osnovne škole Župa dubrovačka, nastupao je za školu na atletskim natjecanjima, osim nogometa igrao u dresu škole i rukomet. Pamtimo ga i s turnira u Barceloni gdje je igrao sa Župom dubrovačkom. I tamo se istaknuo, kao i sad u dresu Sesveta, u najvećem rangu. Sesvete su nakon 4. kola na diobi trećeg mjesta s Osijekom i Lokomotivom. Ispred su samo Dinamo i Hajduk! Ostali mu gledaju u leđa.

U tom društvu najboljih kadeta Hrvatske ‘Mali s Kantule‘ je prvi topnik lige!

02. lipanj 2024 21:27