StoryEditorOCM
NogometDUBROVAČKI VJESNIK U ROTTERDAMU

Tu je 2000. godine Italija 90. minutu finala dočekala vodstvom, ali nije bila prvak Europe..., plus prije 51 godinu, Modrić: Bit će puno naših navijača!

Piše Tonči Vlašić
14. lipnja 2023. - 10:50

Fokus mi je na reprezentaciji. Što se Real Madrida tiče, sve sam već rekao puno puta, ne bih želio ponavljati. U mislima sam na utakmici protiv Nizozemske. Kad sve bude gotovo, može razgovarati o tome – tako je Luka Modrić odgovorio španjolskim novinarima, koji su skoknuli do Rotterdama na ptrvo polufinale Lige nacija. Potom će, sutra, na 200 kilometara udaljenom stadionu Twentea u Enschedea pratiti svoje polufinale protiv Italije.

Modrić uživa igrati za reprezentaciju. To je rekao i španjolskim novinarima.

‘Vatreni’ protiv domaćina igraju ove srijede, 14. lipnja, od 20.45 sati na stadionu De Kuip u Rotterdamu. Nizozemska je bila najbolja u skupini 4 Lige A. Ostvarila je pet pobjeda i jedan neodlučan rezultat u skupini u kojoj su bile Belgija, Poljska i Wales . Na SP-u u Dohi je poražena na penale od Argentine, koja je potom preko nas, te Francuske podigla pokal. Plu, ne zaboravlja Nizozemska u najavi polufinala protiv Modrića i ekipe istaknuti kako je ona bila u finalu prvog izdanja Lige nacija u kojem je s 1:0 poražena od domaćina, Portugala.

Naši su pak bili najbolji u skupini s Danskom, Francuskom i Austrijom, ostvarili četiri pobjede, remi i poraz. Hrvatska je prvi put u završnici Lige nacija, a na zadnja dva SP-a doprvak i brončana. Ne zaboravlja se kako je i 1998. godine bila treća na SP-u, a kako je tad u utakmici za broncu dobila u Parizu, na Parku prinčeva, upravo Nizozemsku 2:1.

- Igramo protiv mlade i talentirane momčadi koja se posljednjih godina vraća velikim rezultatima. Bit će teško. Igraju kod kuće, ali bit će puno naših navijača i to će biti dodatni motiv. Došli smo ovdje puni entuzijazma, volje, energije, jako smo dobro radili, dobro se osjećamo i nadam se da ćemo to moći pokazati na terenu – rekao je Modrić.

image

Luka Modrić na treningu u Rotterdamu

Ante Cizmic/Cropix

Hrvatska bi u Rotterdamu trebala imati podršku više od 15.000 navijača na stadionu čiji ja kapacitet 51.000 mjesta, a koji je u povijesti dva puta bio domaćin odluke o prvaku Europe, 1972. kad je Ajax dobio Inter 2:0, te 1982. kad je Aston Villa dobila 1:0 Bayern. Plus, tu se odigralo 2000. godine finale Europskog prvenstva u kojem je Francuska svladala Italiju 2:1. Nezaboravno finale u kojem je Italija do 90. minute imala vodstvo pogotkom Delvecchia u 55. minuti, a potom je Wiltord izjednačio. U produžecima, "zlatni gol" dao je atraktivni Trezeguet i čim je lopta prošla crtu gola, bilo je to u 103. minuti, završeno je Europsko prvenstvo.

Inače, ovo je treće izdanje Lige nacija. Drugo je osvojila Francuska pobjedom u finalu protiv Španjolske. Domaćin završnice je bila Italija. 

01. lipanj 2024 14:53