StoryEditorOCM
OstaloJUDO

Je li Iva Oberan imala nedozvoljenu tehniku, je li ‘zaronila‘ u borbi za broncu na Grand Slamu u Astani? Gledala se snimka ...

Piše Tonči Vlašić
11. svibnja 2024. - 14:37

Puna dvorana u Astani, prva borba finalnog bloka, Iva Oberan protiv Dane Pohl, 21. protiv 45. sa svjetske rang liste. U međusobnim ogledima do sad 1:1. Judašica Župe dubrovačke i hrvatska reprezentativka u plavom kimonu, uz tatami trener Mateo Semiz, inače šef struke Judo kluba Dubrovnik 1966. i hrvatske reprezentacije.

Nakon minute i 10 sekundi borbe kazna za Pohl, točno 60 sekundi poslije kazna ua obje, te je njemačka reprezentativka bila na korak do eliminacije. Zatim bacanje nakon kojeg je sudac zatražio pregled snimke, je li Iva imala nedozvoljenu tehniku, je li ‘zaronila‘? Nažalost, jest, te je diskvalificirana, a Pohl je osvojila broncu.

Zlato je u kategoriji do 63 kilograma u Astani uzela na kraju Katarina Krišto, judašica Dalmacijacementa, koja je nakon pobjede u polufinalu protiv Oberan dobila u finalu Slovenku Andreju Leski, prvu nositeljicu, te po prvi put osvojila zlato na jednom Grand Slamu.

Oberan je s tri pobjede stigla do polufinala, ali nakon toga izgubila iduće dvije borbe. Idući nastup imat će na Svjetskom prvenstvu, koje je idući tjedan u Abu Dhabiju.

Petrunjela i Ivana

U nedjelju, 12. svibnja, trećeg ujedno posljednjeg dana Grand Slama u Astani, na tatami će između ostalog i dvije Dubrovkinje. Petrunjela Pavić (Dubrovnik 1966.) nastupa u kategorii do 78 kilograma, a Ivana Šutalo (Dubrovnik) u kategoriji preko 78 kilograma. 

Pavić se bori s Lorianom Kukom, reprezentativkom Kosova, svjetskom doprvakinjom iz 2019., te sudionicom Olimpijskih iagara u Tokiju 2021. godine. Bude li uspješna, čeka je prva nositeljica, Kineskinja Zhenzhao Ma, svjetska doprvakinja 2022. godine. Šutalo za suparnicu ima 33-godišnju Larisu Cerić iz BiH, 2018. godine brončanu sa SP-a. 

23. svibanj 2024 04:11