StoryEditorOCM
OstaloFESTA

Orsan proslavio rođendan, prikazana svojevrsna kronika života kluba posljednjih godina, zapljeskalo se najzaslužnijima

Piše Tonči Vlašić
16. svibnja 2024. - 23:11

Proslavio je Jedriličarski klub Orsan svoj 90. rođendan! Drugi je najstariji jedriličarski kolektiv u Hrvatskoj. Čuveni Ivo Vojnović u svojoj je Dubrovačkoj trilogiji pisao kako Dubrovnik “ište pustu hrid da sakrije slobodu“. Na svoju hrid, na kojoj još i danas čuva svoj Libertas, Dubrovnik je morao - doploviti. I to na tada jedini mogući način - na jedro.

Od tada do danas dubrovačka povijest jedrenja neraskidivo je vezana upravo uz Jedriličarski klub Orsan. Prvenstveno uz ljude Orsana, one koji plove i one koji su plovili. Večeras se na poseban način sjećamo i svih oni koji su nekoć plovili i sebe ugradili u klub – rekao je Mislav Čimić, koji je vodio program proslave u Kazalištu Marina Držića.

Premda nije otpočetka nosio ime Orsan, ono svjedoči o trajnoj povezanosti Dubrovnika i mora. Izvedeno iz talijanske riječi „darsena - arsena (arsenale)“ koja označava mjesto gdje se grade, održavaju i čuvaju brodovi. To je danas jedna od važnih zadaća Orsana.

Govorio je potom Denis Orlić, predsjednik Orsan, kojem su rođendan čestitali Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika, te župan Dubrovačko neretvanski Nikola Dobroslavić. Stigao je na svečanost i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica. Prikazan je dokumentarni film „90 godina Jedriličarskog kluba Orsan“ redatelja Hrvoja Juvančića.

- Nakon velike književne monografije Orsana objavljene povodom 80-te obljetnice kluba, danas je pred nama i drugi trajni spomenar na najjužniji jedriličarski klub u Hrvatskoj. Snimanje ovog filma započelo je još 2016. jer je bio planiran za 85-tu godišnjicu kluba. No, pandemija i druge okolnosti odgodile su premijeru sve do večeras. Film je tako postao i svojevrsna kronika života kluba posljednjih godina. Ipak, prije svega, ovaj je film podsjetnik na cjelokupnu zanimljivu povijest Orsana, rekonstruiranu kroz veliki broj što klupskih, što privatnih fotografija i video snimki članova, dok je najstarije snimke Orsana osigurala Hrvatska radio televizija – najavio je Čimić dokumentarac nakon kojeg je slavljenik uručio priznanjima ne samo zaslužnim pojedincima.

Pljeskalo se Srećku Domijanu, Dobrimiru Biočini, Alecu Cvinaru, Davoru Duževiću, Jadranu Gamulinu, Borisu Glišoviću, Srđu Jakšiću, Ivu Kličanu, Niku Kmetoviću, Tončiju Kordiću, Vedranu Kosoviću, Ivu Kvestiću, Ivu Maslaću, Marinku Mikulandri, Marku Prosenici, Denisu Vukasu, Periši Zakariji, a Orsan je rekao jedno veliko hvala Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Gradu Dubrovniku, Hrvatskom jedriličarskom savezu, Dubrovačkom savezu športova, Zajednici športa Dubrovačko-neretvanske županije, Ronilačkom klubu Dubrovnik, Veslačkom klubu Neptun, Jedriličarskom klubu Cavtat, Jedriličarskom klubu Hydro, Pomorsko športskoj udruzi Peliška jedra, Vaterpolskom klubu Jug Adriatic osiguranje i Plivačkom klubu Jug.

Dodjeljene su i zahvalnice sponzorima, svima koji su na bilo koji način pomogli Orsanu da plovi već 90 godina, te da plovi i dalje…

Pjevala je klapa Staglin. Finula je svečanost na kojoj su svi poželjeli Orsanu i dalje dobar vjetar u njegova jedra…

28. svibanj 2024 04:02