StoryEditorOCM
VaterpoloCRTICE IZ GRUŽA

Dogodilo se na današnji dan, i danas: osvojen 69. trofej, suza u oku, pobjeda u Mađarskoj..., oglasio se najtrofejniji Jugaš: ‘Nemamo prostora ...‘

Piše Tonči Vlašić
26. ožujka 2024. - 19:52

Prošle godine se slavilo, prije tri godine se suza kotrljala niz lice na današnji dan, prije deset godina je ostvarena pobjeda u Mađarskoj, a danas je bio ždrijeb četvrtfinala Eurocupa, te će Jugaši u mjesec dana, od 27. ožujka do 27. travnja, četiri puta igrati protiv Crvene zvezde, dva puta protiv Novog Beograda, najmanje dva puta protiv riječkog Primorja...

Redom, 26. ožujka prošle godine Jugaši su peti put osvojili Regionalnu ligu, a četvrti put u nizu i treći put u sezoni 2022./23. dobili u finalu splitski Jadran. Sezonu 2021./22. zaključili s 3:1 u pobjedama u finalu prvenstva Hrvatske protiv Zvončaca, a prije Beograda i trijumfa u Regionalnoj ligi dobili su ga prvo u Zadru za prvi hrvatski Superkup, a potom u Zagrebu za Kup Hrvatske. Što se još pamti nakon finala Regionalne lige u sezoni 2022./23.odigranog 26. ožujka 2023. godine u Beogradu – sve tri utakmice završnog turnira u domu Novog Beograda su bile bez pobjednika nakon četiri četvrtine, te su o pobjedniku odlučivali peterci. Jugaši su na taj način dobili u polufinalu domaćina, Novi Beograd, a u finalu Jadran koji je u polufinalu svladao isto tako Radnički iz Kragujevca. Bio je to 69. trofej u povijesti Jugam koji je kao kapetan podigao Loren Fatović.

image

Jugaši su 26. ožujka 2023. osvojili Regionalnu ligu pobjedom u Beogradu protiv splitskog Jadrana

Pedja Milosavljevic/Cropix

Prije tri godine na današnji dan zauvijek nas je u 70. godini života napustio Dubravko Cota. Početkom 80-ih je bio predsjednik Juga, nakon toga vazda uz najtrofejniji hrvatski klub. Od 2013. godine stalni član Savjeta predsjednika kluba. Dugogodišnji spiker na jugovim utakmicama.

image

Fotografija iz 1985. godine, u hotelu Belvedere je održano proglašenja najboljeg sportaša u izboru Slobodne Dalmacije. Na slici, s lijeva, Jugov trener Đuro Savinović, zatim Dubravko Cota, koji je tad bio predsjednik Juga, prvi s desna je Ivo Jurišić, bivši sportski novinar i urednik Slobodne Dalmacije

Arhiv SD

Danas su Jugaši prvo čekali ždrijeb četvrtfinala Eurocupa, koji je održan u Barceloni, a koji im je za suparnika dodijelio Crvenu zvezdu. Potom su krenuli za Beograd gdje ih sutra čeka ogled s Crvenom zvezdom za bodove u Regionalnoj ligi, a 48 sati poslije je ulog isti, a suparnik Novi Beograd (drugi turnir je sredinom travnja u Splitu, Jugaši igraju još jednom protiv dva beogradska kluba).

- Došlo se do faze kad je svaki protivnik al pari., Nismo mogli izvući ni lakšeg, ni težeg suparnika jer s obzirom na situaciju, kalendar ove sezone, reprezentativce, formu..., nemamo prostora za bilo kakve kalkulacije. Bit će teško pogotovo u uzvratnoj utakmici u Beogradu jer Crvena zvezda već dvije godine zadaje dosta problema Novom Beogradu, aktualnom doprvaku Europe. Nadam se kako ćemo biti kompletni, kako ćemo izbjeći ozlijede, koje su sve učestalije. Priliku izboriti plasman na završni turnir Eurocupa imaju sve ekipe. Nadam se kako ćemo mi našu priliku iskoristiti iako znamo kako to neće biti lako ostvariti – istaknuo je Maro Joković, najiskusniji jugov igrač i najtrofejniji hrvatski vaterpolist svih vremena sa čak 40 klupskih trofeja.

image

Maro Joković (Jug AO)

Tonči Vlašić/

ZAVRŠNICE

U polufinalu domaćeg prvenstva polufinalni parovi doigravanja su Jadran Split - HAVK Mladost, te Jug Adriatic osiguranje - Primorje EB. Dvije pobjede vode u finalu u kojem se igra na tri pobjede. Jadran je broj jedan u doigravanju, te branitelj naslova. 

Završnica Regionalne lige: još dva turnira, prvi sad u Beogradu, drugi sredinom travnja u Splitu. Na oba Jugaše čekaju dva srpska kluba, Crvena zvezda i Novi Beograd, koji su bili najbolji u drugoj skupini. U jugovoj skupini su prolaz u Ligu za prvaka izborili još splitski i hercegnovski Jadran. Klubovi su prenijeli međusobne rezultate iz skupina. Splitski Jadran i Jug Adriatic osiguranje kreću s 8 bodova iz četiri utakmice, Novi Beograd je oba puta dobio Crvenu zvezdu, te ima svih 6 bodova iz dvije utakmice, a njegov gradski rival je bez boda. Hercegnovski Jadran ima dva boda. Dobio je na peterce splitski Jadran od kojeg je izgubio u Splitu, dok je oba puta poražen od Juga, koji je izgubio u Gružu od splitskog Jadrana, a kojeg je dobio potom u Splitu na peterce (pobjeda na peterce vrijedi dva boda, poraženi na peterce dobija bod). 

Na prvom turniru Regionalne lige u Beogradu Jug Adriatic osiguranje igra s Crvenom zvezdom u srijedu, 27. ožujka (18.30 sati), a protiv Novog Beograda u petak, 29. ožujka (20.15 sati). 

I kad smo kod 26. ožujka, zadnji put je Jug igrao u europskim kupovima na današnji dan 2014. godine, i dobio Eger usred Mađarske s 10:8. Miho Bošković je te večeri svirao najbolje – četiri pogotka, Pavo Marković je postigao dva pogotka, a po jedan Josip Šutalo, Nikola Janović, Andro Bušlje i Nikša Dobud. Miho Bobić je prvi put vodio Juga u najjačem europskom klupskom natjecanju. Kolo prije je zbog poraza kod kuće od Barcelonete pao Veselin Đuho. Te sezone je boje Juga branio današnji trener splitskog Jadrana, Jure Marelja. Bila je to prva (i jedina) gostujuća europska pobjeda Jugaša u sezoni 2013./14., ali na kraju ništa od Final 6 iako dubrovački sastav nije doživio poraz u zadnja dva kola, ali nije ni dobio utakmicu (Primorje u Gružu 11:11, a Olympiacos u Pireju 9:9). Branio je Marko Bijač, drugi vratar je bio Mirko Nižić, još su igrali Tiho Vranješ, Hrvoje Benić, Ante Visković i Marko Macan. Bobić je u Mađarsku vodio ‘malog’ Lorena Fatovića jer je bio upitan nastup Bušlje.

image

Miho Bobić

Tonči Vlašić/
25. travanj 2024 23:13