StoryEditorOCM
VaterpoloSVE SMO PROSULI U ČETVRTOJ ČETVRTINI

Šok na Savi, nismo obranili domaći teren, nismo treći put prvaci Europe, Španjolska preokretom do povijesnog uspjeha!

Piše Tonči Vlašić
16. siječnja 2024. - 20:52

Bijač, Burić, Fatović, Lončar, Biljaka, Bukić, Vukičević, Žuvela, Marinić Kragić, Vrlić, Butić, Kharkov i Popadić - to su trinaestorica, koje je Ivica Tucak poslao u boj za zlato protiv Španjolske, ali koji nisu uspjeli doći do njega. Izgubili smo finale 36. Europskog prvenstva, koje je otvoreno u Dubrovniku, a koje je zaključeno u Zagrebu, na Savi.

Hrvatska je lovila treći naslov europskog prvaka, nije slavila u svom petom finalu nakon što je dobila prethodna dva, i to kad je također bila domaćin (2010. u Zagrebu i 2022. godine u Splitu nakon što je izgubila 1999. u Firenci i 2003. u Kranju). Španjolska je četvrti put igrala za zlato, i prvi put je najbolja.

Tribine su bile pune. Na njima se našlo i dosta navijača iz Dubrovnika i okolice, došao je i gradonačelnik Mato Franković...

Italija je Španjolskoj postigla jedan pogodak u prve tri četvrtine, ukupno četiri u polufinalu, a Hrvatska je nakon pet i pol minuta finala vodila s 5:3. Prvi napad – prvi pogodak, Josip Vrlić je izborio peterac, koji je realizirao Marko Žuvela.

image

Marko Žuvela

Damir Krajac/Cropix
image

Hrvatski izbornik Ivica Tucak

Damir Krajac/Cropix

Odmah je stigao odgovor Španjolske, koja je nakon pogotka Luke Bukića za 2:1 povela s 3:2. Hrvatski odgovor na dva pogotka za redom Španjolske bio je duplo jači – serijom 4:0 došli smo do 6:3 početkom druge četvrtine. Ali, vraća se Španjolska, koja ima dva napada za izjednačenje, ali ovo je večer Bukića – četvrti njegov pogodak, te smo tri minute prije kraja prvog poluvremena na plus dva (7:5).

Nakon toga, šeste obrane Marka Bijača, nismo iskoristili priliku otići na plus tri, ali smo uspjeli zaustaviti izjednačenje – 7:6 za Hrvatsku na poluvremenu.

image
Damir Krajac/Cropix
image

Hrvatska reprezentacija

Ronald Gorsic/Cropix
image

Marko Bijač

Damir Krajac/Cropix
image

Luka Bukić

Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix

Španjolska je prva pogodila u nastavku, te izjednačila na 7:7. Imala je prilike za novo vodstvo. Što nije uspjela ona, jest Hrvatska, koja je na polovici treće četvrtine drugim pogotkom Jerka Marinića Kragića stigla do 8:7. Zatim, sjajan Bijač, pa opet naš vratar kad smo pogriješili u napadu. Nismo iskoristili igrača više, zatim je Španjolska imala igrača više, a ona je tu priliku iskoristila - 8:8. 

Vrlić je nazaustavljiv, opet je zaradio igrača više, kojeg je iskoristio Žuvela - 9:8. Kakav pogodak Lorena Fatovića tri sekunde prije kraja treće četvrtine za 10:8. U zadnjoj četvrtini Bijač u nekoliko navrata spašava, ipak Španjolska je izjednačila minutu i 37 prije kraja (10:10). Povela je 48 sekundi prije kraja - kakav pogodak Alvara Granadosa, čudesna šrauba - 10:11. 

Imali smo igrača više u zadnjim sekundama, nismo uspjeli izjednačiti.... 

Španjolska prvak, Hrvatska doprvak, a Italija brončana!

30. svibanj 2024 12:14