StoryEditorOCM

Bomba iz Bruxellesa! Ursula von der Leyen otvara prozor za povratak Britanije u EU: ‘Mi smo zeznuli stvar...‘

Piše JL
29. studenog 2023. - 18:36

Ujedinjena Kraljevina bi se trebala ponovno pridružiti Europskoj uniji kako bi "popravila" stvar s Brexitom, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, nakon što su laburisti obećali uspostaviti bliže veze s europskim blokom ako pobijede na izborima. Ona je u utorak navečer u Bruxellesu rekla da "smo zeznuli" kada su je upitali može li se obrnuti proces Brexita, odnosno poništiti izlazak Britanije iz EU-a.

Njezine riječi dolaze nakon što su se znatno poboljšali odnosi s Londonom od potpisivanja novog sporazuma britanskog premijera Rishija Sunaka o Brexitu za Sjevernu Irsku u veljači i nakon šokantne pobjede Geerta Wildersa koji podržava ‘Nexit‘ (izlazak Nizozemske iz EU-a) na nizozemskim izborima prošlog tjedna.

"Prije svega, hvala Bogu. Uz Windsorski sporazum, imali smo novi početak za stare prijatelje. Vrlo važno", rekla je von der Leyen na događaju koji je organizirao utjecajni portal Politico.

Ursula von der Leyen rekla je da je rekla svojoj djeci da je na sljedećoj generaciji da "ispravi" pogrešku Brexita. "I onda moram reći, stalno govorim svojoj djeci, morate to popraviti. Zeznuli smo stvar. Trebate to popraviti. Tako da mislim, smjer putovanja, moje osobno mišljenje je jasno", rekla je, kako donosi britanski The Telegraph,  a prenosi Jutarnji list.

Ne očekuje se da će Ujedinjena Kraljevina uskoro zatražiti ponovno pridruživanje EU-u, što je dugotrajan i složen proces koji može trajati mnogo godina. No, Keir Starmer, koji vodi u istraživanjima javnog mnijenja, obećao je veliku promjenu trgovinskih odnosa ako laburisti pobijede na općim izborima, koji bi trebali biti održani iduće godine.

Rishi Sunak odlučio je popraviti zategnute odnose s EU-om nakon što je postao premijer u listopadu 2022. On je zaključio da je bliži odnos neophodan iz ekonomskih razloga tijekom krize troškova života i iz geopolitičkih razloga nakon ilegalne invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

Prema istraživanju objavljenom u svibnju, samo devet posto Britanaca smatra da je Brexit bio više uspjeh nego promašaj. Oko 62 posto osoba Brexit opisuje kao dominantno krivi potez, pokazala je YouGov anketa.

Agencija za ispitivanje javnog mnijenja je objavila da je "Bregret" ("Žaljenje zbog Brexita") dosegao nove razine jer samo 31 posto Britanaca drži da je bila ispravna odluka napustiti Europsku uniju 2016., što je najmanje dosad.

Gotovo dvostruko, 56 posto, kaže da je to bio pogrešan potez. Čak i među onima koji su glasali za izlazak iz EU-a, 37 posto izjasnilo se da je Brexit više loša, nego dobra stvar.

27. travanj 2024 08:28