StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKLASIČNI POSLODAVAC

Dalmatinka se javila na oglas za konobaricu, ljudi u nevjerici: ‘Pauzirate praktički pola dana, daj me nemoj stari...!‘

Piše MOZAIK SD
17. siječnja 2024. - 14:06

Potraga za radnicima u nekim strukama traje stalno, a visoko na spisku su konobari. Naći dobrog konobara neki tvrde da je teže nego dobiti na lutriji, ali isto tako i dobrog poslodavca. Konobari se stalno žale da su plaće male, kasne, radno vrijeme se ne poštuje, kao ni slobodni dani i pauza. Poslodavci tvrde da su neki konobari nepouzdani, nezainteresirani za posao, stalno na mobitelima...

Uz plaću i korektno radno vrijeme i količinu posla, postoje još neke stvari koje su bitne osobama koje traže posao. Novinarka Dnevno.hr. pokušala je saznati koliko momentalno poslodavci nude plaću konobarima i uz koje uvjete.

“Halo, halo, dobar dan, Alenka pri telefonu. Javljam se nastavno na vaš oglas da tražite konobara. Recite mi što se tiče plaća, kolika bi bila plaća."

"Tu ste iz Hrvatske, jel treba smještaj?", čulo se s druge strane.
"Trebala bi smještaj jer dolazim iz Dalmacije”, kazala je.

“Pa smještaj i plaća tisuću eura. Nudimo dvije opcije. Imate 900 eura plaće uz slobodan vikend ili 1100 s jednim slobodnim”,  glasio je prvi odgovor. 

“Zavisi kako radite. Jeste li radili to kad?”, pitao je drugi poslodavac.

“Jesam, jesam. Ja sam se i natjecala i radila sam latte art”, odgovorila je.

“Ako ste dobri i da "ubijate" plaća je 1300 eura." stigao je odgovor.

"Bruto ili netto?"

"Neto, neto”, kazao je drugi poslodavac. 

“Plaća vam je 1050 eura i mislim da će se mijenjati ovaj mjesec”, odgovorio je treći. 

“Kažite mi što se tiče pauza,  ima li pauza”, zanimalo je Alenku.

“Imate 30 minuta dnevno, imate svoj stolac, to je kvartovski birc, koji ne skuha 100 kava u prvoj smjeni tako da pauzirate praktički pola dana”, glasio je jedan odgovor.  “Gledajte, nema pauza. Pauza je kad prepoznate kad vam to dozvoljava posao”, odgovorili su joj iz drugog kafića.

A ovaj video objavljen na  Dnevno Tik Toku izazvao je i mnogobrojne reakcije. "1300 je sasvim u redu. Treba se uzeti u obzir i napojnica cirka 15 eura po smjeni ako ne i više.", “Pauzirate praktički pola dana, daj me nemoj stari”, “To je perspektiva svakog poslodavca”, "Ahaha brate ispod 1500 eura se ne dižem",  “Poznato je da u ugostiteljstvu u sezoni nema pauze.

Ako uhvatiš 10 minuta pred kraj smjene to je to”, "Svi privatnici te prijave na minimalac, a ostalo na ruke, neki su pošteni, a neki ne. Radiš 15 sati bez slobodnog dana, zato najbolje u hotele - manje su plaće, ali puna, smještaj, prijava, internet,3 obroka", “Pauza kao konobar? Nikad mi nije uspjelo sjest pola sata da me nitko ne zove. Nego gdje je plaća 1300€”.

03. svibanj 2024 06:06