StoryEditorOCM

Devet godina je već prošlo od nesreće koju je jedva preživio, ali sve je o stanju Michaela Schumachera od tada obavijeno ogromnim velom misterije

Piše Frane Vulas/sd
29. prosinca 2022. - 17:25

Točno devet godina prošlo je od teške skijaške nesreće koju je jedva preživio Michael Schumacher, a od koje je gotovo sve vezano uz zdravstveno stanje nekadašnjeg sedmerostrukog prvaka Formule 1 do danas obavijeno golemim velom misterije, piše Slobodna Dalmacija.

Schumacher je tog 29. prosinca 2013. godine stradao na skijalištu na jugoistoku Francuske. Skijao je s tada 14-ogodišnjim sinom Mickom i udario je u padu glavom u stijenu. Prve vijesti koje su stizale nisu tada još djelovale tako crno, ali kako je vrijeme odmicalo Schumacherovo stanje bilo je sve teže. Iako je nosio kacigu, završio je u induciranoj komi. Ispostavilo se da mu je kaciga spasila život. Dolazile su potom nepotvrđene vijesti da je paraliziran, da je pretrpio teška oštećenja mozga, da ne može komunicirati s okolinom... Od dana nesreće nikada ga više javnost nije vidjela, samo njegova obitelj i njemu najbliži ljudi. Supruga Corinna preuzela je potpuno brigu o njemu, ali i kontrolu informacija koje su curile u javnost. Uglavnom su one neslužbene bile u sferi špekulacija koje su nerijetko poslije od strane obitelji i liječnika demantirane.

Ono što se sa sigurnošću zna je da je u početku Schumacher bio liječen u Grenobleu, potom u Lausannei, a od kraja ljeta 2014. godine je na kućnom liječenju i rehabilitaciji što sve poprilično košta i iscrpljuje obitelj. Od tada obitelj je na njegovo liječenje potrošila pravo bogatstvo, veći dio onoga što je zaradio tijekom uspješne karijere, sve kako bi se napravio kakav-takav pomak. Prema nekim informacijama već u prvih sedam godina potrošila je obitelj nevjerojatnih 40 milijuna eura. Morali su zbog liječenja rasprodavati i nekretnine. A nažalost, unatoč svim tim naporima, najmodernijoj tehnologiji, metodama od kojih su neke i ispred svog vremena, napredak je po svim informacijama koje na kapaljku pristižu ako i postoji minimalan i skriven od očiju javnosti. Schumacher je prije devet godina preživio, ali nužna mu je od tada 24-satna briga.

- Vidim Michaela jednom-dvaput mjesečno. Bori se. Za njega se jako dobro brinu. Njemu i obitelji možemo samo poželjeti da stvari budu bolje – govorio je prije nekoliko godina također tajnovito Jean Todt, Schumacherov blizak prijatelj, nekadašnji direktor momčadi Ferrarija i šef Međunarodne automobilističke federacije (FIA-e). Todt je jedan od rijetkih koji uz najužu obitelj može posjetiti Schumachera.

Pet dana nakon devete obljetnice nesreće, trećeg dana 2023. godine, Michael Schumacher će napuniti 54 godine. A obitelj Schumacher je u međuvremenu dobila još jednog vozača F1. Michaelov sin Mick (23) koji je tog nesretnog dana skijao s tatom i kojeg naziva idolom za životni je poziv također odabrao oktanski cirkus. Trenutno je Mick rezervni vozač F1 momčadi Mercedesa.

10. svibanj 2024 04:05