StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOZBILJNA SITUACIJA

Drama u Engleskoj: Traje najveća evakuacija od Drugog svjetskog rata; ‘Ozbiljna uzbuna, bježite i ne vraćajte se!‘

Piše dv
23. veljače 2024. - 18:20
Evakuacija u Plymouthu zbog transporta neeksplodirane bombeMatt Keeble/Pa Images/Profimedia/Matt Keeble/pa Images/profimedia

Tisuće ljudi u Plymouthu morale su se evakuirati iz svojih domova zbog transporta neeksplodirane bombe od 500 kilograma iz Drugog svjetskog rata kroz grad, kako bi bila detonirana i time neutralizirana u moru.

Eksplozivna naprava, koju je u utorak u svom dvorištu u Keyhamu otkrio jedan mještanin, prebacuje se do trajektnog terminala Torpoint u Devonportu, piše The Times, a prenosi Jutarnji list.

Zona isključenja znači da je svatko unutar 300 metara od rute - koja pokriva pet cesta - zamoljen da napusti svoje kuće i zgrade. Stanovnici su na svoje mobilne telefone nešto 11 sati primili hitno upozorenje o evakuaciji. Rečeno im je da se moraju evakuirati do 13 sati po hrvatskom vremenu.

U donjem videu možete pratiti deaktivaciju bombe UŽIVO.

Ministarstvo obrane priopćilo je da je evakuacija u Plymouthu zbog neeksplodirane bombe jedna od najvećih od Drugog svjetskog rata, prenosi The Guardian.

"U Plymouthu je u tijeku jedna od najvećih mirnodopskih operacija evakuacije u Ujedinjenoj Kraljevini od Drugog svjetskog rata, gdje britanska vojska i Kraljevska mornarica rade danonoćno kako bi osigurali neeksplodiranu bombu od 500 kilograma", navelo je ministarstvo na X-u (bivšem Twitteru).

image

Policija je proglasila uzbunu nakon što je jutros locirana eksplozivna naprava za koju se sumnja da je iz Drugog svjetskog rata

Th/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Th/backgrid/backgrid Uk/profimedia
image

Evakuacija u Plymouthu zbog transporta neeksplodirane bombe

Daniel Dayment/Swns/Swns/Profimedia/Daniel Dayment/swns/swns/profimedia

"Ozbiljna uzbuna. Izdalo ju je Gradsko vijeće Plymoutha. Bomba iz Drugog svjetskog rata pronađena u Keyhamu bit će prevezena danas, 23. veljače 2024. u 14:00 do trajektnog navoza Torpoint preko Saltash Roada. Vremenski ograničeni kordon bit će postavljen duž ove rute od 13 do procijenjenih 16 sati. Od vas se traži da napustite i držite se podalje od ograđenog područja u ovom vremenskom razdoblju", pisalo je u poruci.

Evakuacija obuhvaća oko 1219 nekretnina i 3250 osoba, a stanovnicima povratak neće biti dopušten do večernjih sati.

Nakon što bomba stigne u luku, bit će izvučena na more, priopćila je policija.

U operaciji, kako se vjeruje, sudjeluju i stručnjaci za uklanjanje bombi iz vojske i Kraljevske mornarice.

"Očito postoji element rizika, procijenila ga je vojska koja je smatrala da je to najmanji rizik. Radije bismo bili oprezni", rekao je načelnik Phil Williams iz policije Devona i Cornwalla.

Otkako je bomba u utorak otkrivena, mnogi su stanovnici nekoliko noći proveli izvan svojih domova, dok su vlasti smišljale što učiniti.

image

Evakuacija u Plymouthu zbog transporta neeksplodirane bombe

Th/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Th/backgrid/backgrid Uk/profimedia
image

Evakuacija u Plymouthu zbog transporta neeksplodirane bombe

Daniel Dayment/Swns/Swns/Profimedia/Daniel Dayment/swns/swns/profimedia

Gradsko vijeće je priopćilo da se kontrolirana eksplozija na mjestu gdje je bomba pronađena smatra "previsokim rizikom" i da bi mogla uzrokovati značajnu štetu na imovini.

Stručnjaci vjeruju da je bomba pala 22. ili 23. travnja 1941. godine, tijekom intenzivnog bombardiranja njemačkih snaga.

08. travanj 2024 12:22