StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTRADALI I MASLINICI

Katastrofalno nevrijeme poharalo dalmatinski otok: automobili zamalo završili u moru, pogledajte neviđene fotografije

Piše Mirko Crnčević/SD
23. listopada 2023. - 09:25

Finilo je ove godine i (pra)bablje ljeto i već s prvim jesenskim kišama prate nas urbane poplave, šćige i nevolje u maslinicima, piše Slobodna Dalmacija.

Tako je bilo i na otoku Hvaru, na jelšanskoj Lučici silno je "ključalo" iz šahta, tako da su umalo poplavljene obližnje kuće. To je znak da mjerodavni na toj lokaciji moraju nešto poduzeti, aali što tek reći za Stari Grad i Vrbosku koji kronično pate od šćiga odnosno naglih podizanja razine mora.

Čim dođe malo južine, more u tim otočnim mjestima doslovno poplavi rive, a ovaj put su Hvar, Jelsa i Sućuraj ipak prošli nešto bolje. U Starome Gradu je, među ostalim, bio poplavljen popularni kafić "Casper", pa je s poplavom tamo "doplovila" i oveća daska, pa su ljudi preko Facebooka sve okrenuli na šalu: "Ako neko troži dasku isprid ‘Caspera‘ je!".

Gotovo apokaliptične razmjere šćige u Vrboskoj možete vidjeti na fotografijama mlade Mateje Tresić. Na kadrovima iz hvarske Male Venecije more je doslovno poplavilo i novi most, automobil se spasio jer je ostao na višim razinama tog prometnog punkta koji se očito vrlo teško privodi svojoj svrsi, piše Slobodna.

U luci je, kako nam javljaju, prevrnulo plastičnu brodicu, traži se vlasnik, jer Vrbovljani ne znaju čija je.

Naravno, slična nevremena u pravilu uzrokuju konkretne štete, ali izgleda da su one ovog puta nešto manjih razmjera jer otočani već imaju iskustva i na vrijeme ih preveniraju. Problem je i blato, nečistoća koja iza njih ostaje, nju treba čistiti danima, a prizore iza nevremena u vrbovačkim kalama gdje još nije dovršena izgradnja vodnokomunalne infrastrukture snimio je Marijo Kotoraš.

No, riješit će se i to uz dosta napora, ali ono što zadnjih godina pogađa hvarske maslinare doista je teško shvatiti. Najprije tri godine katastrofalnih suša, a ove podbačaj uroda, pa i nevrijeme.

Težaci se žale da beru tek kilogram do dva po stablu, jer iscrpljene masline nisu ni bacile rodne grančice, neki govore da će tamo gdje su sve donedavno brali i do tonu i pol zdravih plodova ove godine ubrati tek nešto više od 100 kilograma.

Pitanje je hoće li naći i to, jer su svi izgledi da su ih dijelom "obrali" olujna južina i nevrijeme. Maslinovu ulju će cijene zasigurno letjeti u nebo, nažalost naposljetku će ulje kupovati i oni koji su ga do sada prodavali.

image

Jelsa, 221023.
Ovakve su vrbovacke kale nakon sciga i urbanih poplava tamo gdje izgradnja vodnokomunalne infrastrukture nije dovrsena,
Na slici je detalj nakon scige i urbane poplave u mjestu Vrboska,
Foto: Marijo Kotoras

Marijo Kotoras
image

Jelsa, 221023.
Ovakve su vrbovacke kale nakon sciga i urbanih poplava tamo gdje izgradnja vodnokomunalne infrastrukture nije dovrsena,
Na slici je detalj nakon scige i urbane poplave u mjestu Vrboska,
Foto: Marijo Kotoras

Marijo Kotoras
image
Matea Tresić
image
Marijo Kotoraš
26. travanj 2024 18:04