StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZASTRAŠUJUĆA ALTERNATIVA

Ljubitelji detonacija našli zamjenu za topovske udare: Jeftino nabavljaju eksploziv od kojega je već poginulo dijete. Dižu u zrak bačve, a eksplozije odjekuju kilometrima daleko

Piše DV/Portal SD M. P.
26. prosinca 2021. - 15:37
Mladić je najprije po karabitu polio vodu, zatim su stavili bačvu kako bi se stvorio pritisak. Na vrhu bačve su probušili rupu i potom su štapom približili plamen - tada se dogodila jaka eksplozijaIlustracija, video s YT na kojemu mladići iz Hrvatske ‘pale‘ karabit

Ove godine stupila je na snagu zabrana nabave i uporabe petardi i redenika iz kategorija F2 i F3, međutim oni željni pucnjave i gromoglasnih zvukova se ne predaju. Naime, sada nabavljaju karabit - garburu. 

image
Screenshot

- Karabit je narodno ime za kalcijev karbid (CaC2). Kalcijev karbid (CaC2) je sivkasta do crna krutina specifičnog mirisa (po češnjaku). Talište mu je visoko, oko 2300 °C, a gustoća 2,22 g/cm3. Vrlo burno reagira s vodom oslobađajući zapaljiv plin etin (acetilen, C2H2) koji sa zrakom stvara eksplozivne smjese.

Zbog burne reakcije s vodom, kalcijev karbid valja čuvati podalje od vode i vlage. S obzirom na veliku kemijsku reaktivnost, kalcijev je karbid prilično opasan po zdravlje ako bi se udahnuo, progutao ili u kontaktu s kožom pri čemu uzrokuje iritaciju i opekline. U slučaju požara, nikako se ne smije uporabiti voda niti vodena pjena - naveo je Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković.

image
Mladić je najprije po karabitu polio vodu, zatim su stavili bačvu kako bi se stvorio pritisak. Na vrhu bačve su probušili rupu i potom su štapom približili plamen - tada se dogodila jaka eksplozija koja je odbacila bačvu desetke metara u zrak
Ilustracija, video s YT na kojemu mladići iz Hrvatske ‘pale‘ karabit

Pojedinci nabavljaju karabit i jedna kilogram prodaju za 35 kuna i pošiljke s eksplozivnim materijalnom šalju po cijeloj Hrvatskoj. 

Danas je kalcijev karbid, CaC2, sporedni produkt, no u prošlom je stoljeću bio glavni proizvod bazne kemijske industrije, pa ga je sve teže nabaviti. Međutim, sada ga mladi sve više traže kako bi proizvodilo glasne eksplozije koje lako mogu ubiti, a oni željni brze zarade ga lako nabavljaju i proizvode. 

image
Screenshot

- Dijete (7) je poginulo u subotu tijekom igre u mjestu pored Krapine. Prema prvim informacijama djeca su palila karabit. Karabitom su napunili bačvu koja je eksplodirala i dijete je poginulo. Tragedija se dogodila oko 13.30 sati. U tijeku je policijski očevid - pisao je 24sata 2016. godine. 

Komentari oduševljenih Splićana ispod oglasa o prodaji karabita:

image
Screenshot
image
Screenshot
image
Screenshot

Poruka je stručnjaka sljedeća: karabit je otrovan i opasan i od njega možete izgubiti vid ili život, izbjegavajte ga! Evo i kako konkretno djeluje ta tvar: 

image
Screenshot
image
Screenshot

Iz primorsko-goranske policije su u 2019. izvijestili kako je u tijeku kriminalistička istraga s ciljem pronalaska počinitelja, koji je ugrozio okoliš otpadom na području Kraljevice.

Ondje je, nakon dojave koja je zaprimljena u petak, pronađeno više desetaka bačava s kalcijevim karbidom, tzv. karabitom.

Utvrđeno je da 45-godišnjak ne posjeduje potrebnu dokumentaciju za prijevoz i zbrinjavanje opasnog otpada, dok je otpad prijavljen inspekciji za zaštitu okoliša i bit će odvezen na mjesto za zbrinjavanje opasnog otpada.

07. svibanj 2024 06:48