StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVELIKA INVESTICIJA

Najveći brod u povijesti Jadrolinije, kupljen za 18 milijuna eura povezivat će uskoro Dubrovnik i Bari, a evo koje ime će ponijeti

Piše Maja Rilović Koprivec
19. travnja 2024. - 14:27

Najveći brod u povijesti Jadrolinije,  a koji će uskoro povezivati Dubrovnik i Bari  stigao je u Hrvatsku. Investicija vrijedna 18 milijuna eura, donosi novinu u međunarodnom pomorskom prometu, objavila je danas Jadrolinija.

Riječ je o brodu koji je donedavno nosio ime „Oslofjord", a izgrađen je 1993. godine u norveškom brodogradilištu Fosen Mekaniske Verksteder AS, zatim 2014. godine rekonstruiran u STX-u u Finskoj prema projektu OSK designa koji radi za vodeće svjetske brodarske kompanije.

„Dalmacija" je najveći brod u povijesti flote Jadrolinije. Prosječna brzina mu je 17 čvorova, a kapacitet 1 800 osoba i 350 automobila. Ovaj brod namijenjen je održavanju međunarodne linije Dubrovnik – Bari, a svojim karakteristikama Jadroliniji omogućava promjenu koncepta linije u dnevnu liniju sa čak deset putovanja tjedno u visokoj sezoni. „Dalmacija" putnicima kroz 8 paluba punih sadržaja nudi dva restorana, tri bara, grill bar, igraonica za najmlađe, otvorene palube, zahvaljujući kojima će putovanje između dvaju obala Jadrana proteći ugodno i brzo.

Jadrolinija je ponosna na ovo ulaganje kojim se nastavlja kontinuitet obnove bijele flote i modernizacija poslovanja. „Održavanje međunarodnih linija za Jadroliniju je duga tradicija. Još od vremena Jadrolinija cruises, pa sve do današnjih veza s Italijom, putnici nam se rado vraćaju. No, svejedno moramo razmišljati i o svojoj konkurentnosti na međunarodnom tržištu te se prilagođavati trendovima i potrebama putnika. Sigurni smo da brod „Dalmacija“ sa svim svojim sadržajima, kapacitetom i brzinom, donosi osvježenje i promjenu koja će naići na veliko odobravanje od strane naših putnika. Razvijamo tako sve aspekte poslovanja Jadrolinije i izgrađujemo bijelu flotu na koju čitava država može biti ponosna.“ izjavio je predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta.

Da brod „Dalmacija“ nastavlja dugu tradiciju međunarodnih linija govori i njegovo ime. Naime, „Dalmacija“ je bio i putnički brod izgrađen 1965. godine iz perioda Jadrolinija cruises te je povezivao Hrvatsku s lukama čitavog Mediterana.

24. travanj 2024 15:55