StoryEditorOCM

Noćas počinje zimsko računanje vremena! Evo savjeta za preživljavanje

Piše dv
28. listopada 2023. - 21:42

Noćas, u nedjelju 29. listopada u tri ujutro vrijeme se vraća za jedan sat - na dva sata - jer počinje zimsko računanje vremena.

U Hrvatskoj je to uređeno Uredbom koju je prošle godine donijela Vlada, a kojom se do 2026. godine određuje zimsko i ljetno računanje vremena.

Već godinama traje rasprava o uvođenju jedinstvenog vremena na razini EU-a, ali još nije donesena odluka o ukidanju ljetnog i zimskog računanja vremena.

Digitalni uređaji poput mobitela, satova i računala uglavnom će sami prebaciti vrijeme, a analogne satove namjestite ujutro. 

S obzirom na to da počinje zimsko računanje vremena, mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun potrošnje struje. Jeftinija tarifa struje od prelaska na novo računanje vremena će biti od 21 sat do 7 sati ujutro, a struja se prema višoj tarifi obračunava od 7 do 21 sat. Vozači moraju obavezno danju upaliti dnevna/kratka svjetla pri vožnji automobila.

 Stručnjaci za spavanje, prenosi N1 kažu da postoje načini za smanjenje utjecaja promjene vremena na vaše tijelo, raspored i opće blagostanje. Ovo su njihovi savjeti za preživljavanje:  Polako prilagodite svoj raspored, ne pijte alkohol, bez jakih svjetala, preskočite popodnevnu kavu, nemojte odgađati budilicu,drijemajte s oprezom, vježbajte, izbjegavajte kasne i obilne obroke, koristite svjetlo u svoju korist, izbjegavajte pospanu vožnju ili rukovanje strojevima nakon ljetnog računanja vremena.

10. svibanj 2024 00:24