StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzimske radosti

Planirate na skijanje? Evo koliko četveročlana obitelj mora potrošiti za jedan dan na nekom od skijališta u BiH

Piše DV/SD
11. siječnja 2024. - 10:29

Nakon Jahorine, Bjelašnice i Igmana, skijaška sezona u subotu počinje i na Vlašiću. Brojni turistički djelatnici nadaju se dobroj sezoni i većem broju posjetitelja iz cijele regije, ponajviše zbog povoljnijih cijena u odnosu na druga popularna zimska odredišta, piše Avaz.ba.

Tako će se, vjerojatno, brojni građani za predstojeći vikend uputiti na neku od planina u BiH, a prije početka skijaške sezone na Vlašiću objavljene su cijene žičara Babanovac i Markovac, pa tako dnevna skijaška karta košta 32 KM, a poludnevnoa 25 KM, dok za noćno skijanje, srijedom, petkom i subotom, treba izdvojiti 25 KM.

Cijena poludnevne ski karte ili noćnog skijanja u kompleksu "Sunce" je 15 KM, dok je dnevna ski karta 20 maraka.

Ljubitelji zimskih radosti često biraju Jahorinu, koja je ovu skijašku sezonu dočekala s novim stazama i infrastrukturom, ali i nešto višim cijenama.

Tako, prema cjenovniku Olimpijskog centra Jahorina, dnevna karta za odrasle u pred i posezoni košta 73 KM, usred sezone 79 KM, au "špici" dijelu 86 KM. Dvodnevne ulaznice u špici sezone koštaju 146 KM. Inače, Jahorinu je prošle godine posjetilo 315.000 turista, a prodano je ukupno 155.000 ulaznica, od čega 27.730 dnevnih.

Bjelašnicu i Igman prošle sezone posjetilo je 97.380 skijaša. Ipak, u odnosu na Jahorinu, skijašima se nude znatno povoljnije cijene. Tako dnevna karta na Bjelašnici za odrasle košta 47 KM, poludnevna 39 KM, a noćno skijanje 30 KM, koliko košta i dječji park, piše Avaz.

Na Igmanu je cijena dnevne karta za odrasle 30 KM, poludnevne 20 KM, a dvodnevne 58 KM. Za djecu su ulaznice na dnevnoj bazi jeftinije nego za odrasle, a kompletan cjenik dostupan je na stranicama ZOI ‘84.

Međutim, s dnevnim ili poludnevnim kartama trošak boravka u planinama znatno se povećava kada se uračunaju cijene hrane i pića. Tako obična espresso kafv košta najmanje 3 KM, primjerice na Bjelašnici i Igmanu, dok se na Jahorini cijena ovog pića penje i do 6 KM, koliko košta i čaj, dok su prirodni sokovi od 5 do 10 KM.

I dok se na nekim planinama jela s mesom nude po cijeni između 15 i 20 KM, na drugima, poput Jahorine, gotovo duplo skuplje. Cijene supe se kreću od 5 do 10 KM, a salate od 5 do 15 KM.

S ovim cijenama za dan skijanja u BiH na planini četveročlana obitelj, uz obroke i odmor u ugostiteljskim objektima, treba između 200 i 400 KM, piše Avaz.

- 86 KM je cijena dnevne karte za Jahorinu

- Dnevna ski karta na Vlašiću košta 32 KM.

- Dnevna karta za skijanje na Bjelašnici košta 47 KM

27. travanj 2024 22:10