StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpolicijska akcija

Uhićeni Srbi koji su opljačkali slavnog nogometaša i bogatu nasljednicu obitelji Ecclestone, domogli se 30 milijuna eura

Piše vijesti sd
20. prosinca 2023. - 13:36

Na području Beograda uhićeno je šest osoba za koje se sumnja da su novac stečen pljačkama u inozemstvu, između ostalih u domovima nogometaša Franka Lamparda i bogate nasljednice Tamare Ecclestone, ulagali u nekretnine te tako sudjelovali u pranju novca, prenosi Blic.

Pripadnici Javnog tužiteljstva u suradnji sa Službom za borbu organiziranog kriminala (SBPOK) i policijom Velike Britanije uhitili su osobe inicijala J. R., M. R., E. R., I. R., L. R. i M. N., dok je dvoje osumnjičenika zasad nedostupno policiji i nalaze se izvan teritorija Republike Srbije.

Organizirana kriminalna skupina je djelovala u razdoblju između 2. veljače 2018. i 15. prosinca 2023. godine.

Policija pojašnjava kako se sumnja se da su osumnjičeni R. K. R. u Švicarskoj te Lj. R. u Velikoj Britaniji provaljivali u veći broj objekata u te dvije zemlje koji su bili u vlasništvu imućnih osoba. Krali su novac i druge skupocjene predmete.

Protiv osumnjičenog Lj. R. u Velikoj Britaniji se vodi kazneni postupak zbog postojanja sumnje da je otuđio ukupno 26 milijuna britanskih funti (30 milijuna eura) i time oštetio Franka Lamparda, bivšeg engleskog reprezentativca, zatim pokojnog Vichaija Srivaddhanaprabhu, bivšeg vlasnika nogometnog kluba Leicester te Tamaru Ecclestone, kći bivšeg vlasnika Formule 1 Bernija Ecclestonea, i njezinog supruga Jaya Rutlanda dok je osumnjičeni R. K. R. osuđen u Švicarskoj za počinjenje nekoliko provala u kojima si je pribavio financijsku korist u iznosu od oko 250.000 švicarskih franaka (264.000 eura).

Lj. R. i R. K. R. su osumnjičeni da su ukradeni novac davali ostalim pripadnicima organizirane kriminalne skupine koji su potom novac ulagali u kupovinu skupocjenih nekretnina na teritoriju Republike Srbije, kao i luksuznih putničkih vozila.

U tijeku su pretresi na više lokacija na teritoriji Srbije, javlja Blic. Javno tužiteljstvo za organizirani kriminal odmah je blokiralo račune i zapečatilo nekretnine za koje se sumnja da su stečene kriminalnom djelatnošću, ali i skupa vozila.

Osumnjičenima je određen istražni pritvor.

27. travanj 2024 23:37