StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet8 godina zatvora

Vidošević je narušenog zdravlja, želi srušiti presudu: Sve su mi namjestili i prikazali me kao avangardnog kriminalca

Piše Dv
28. studenog 2023. - 16:46

Visoki kazneni sud RH krenuo je u razmatranje žalbe u slučaju Nadana Vidoševića, bivšeg šefa HGK koji je prema nepravomoćnoj presudi sa svojim suradnicima preko lažnih faktura za razne manifestacije izvukao više od 35 milijuna kuna - piše N1 Info.

- Htjelo me se prikazati kao avangardnog kriminalca i zato su mi na teret stavljene optužbe za koje nema dokaza. Sva svjedočenja protiv mene sam osporio, a na kraju nema štete ni za HGK, ni za Kraš - izjavio je bivši čelni čovjek HGK na današnjoj sjednici sudskog vijeća Visokog kaznenog suda.

Obratio se putem video-linka iz zatvora u Zagrebu.

Prvostupanjska presuda Županijskog suda u Zagrebu donesena je prije dvije godine. Vidošević je tada nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora, te sa svojom nekadašnjom prvom suradnicom Zdenkom Peternel, koja je dobila dvije godine zatvora, mora vratiti HGK 35 milijuna kuna.

Vidošević traži da ga se oslobodi i tvrdi da su sve optužbe iskonstruirane.

- Deset godina drži me ne na stupu srama i proglašava poreznim dužnikom, a i to sam uspio srušiti na Upravnom sudu - poručio je Vidošević koji se već dvije godine nalazi u istražnom zatvoru.

Istaknuo je kako je njegova imovina godinama u vlasništvu njegove obitelji, iako je USKOK tijekom suđenja tvrdio da je on sve stekao novcem izvučenim iz HGK.

USKOK je na početku postupka tvrdio da je Vidošević nezakonito stekao imovinu vrijednu čak 60 milijuna kuna, ali je od dijela optužbe odustao jer je bivši šef HGK dokazao porijeklo većine svoje imovine.

Njegova odvjetnica Jadranka Sloković naglasila je da Vidošević nije imao pravedno suđenje budući da mu nije omogućeno da provede sve predložene dokaze. Upozorila je i da mu boravak u zatvoru narušava zdravlje.

- Nestala je dokumentacija iz njegove kuće, kao i iz HGK. Od najranije faze postupka mu je montirano. Svjedoci su mijenjali iskaze, neki su ispitani bez mogućnosti da im obrana postavlja pitanja, USKOK je dao krivu uputu vještaku da utvrdi tržišnu vrijednost Vidoševićeve imovine, a ne visinu njegovih ulaganja. Neki svjedoci bili su izloženi prijetnjama - nabrojala je odvjetnica Sloković sve što je po stavu obrane napravljeno krivo u procesu protiv Vidoševića i ostalih.

- Presuda mora biti obrazložena tako da je jasna i laiku, a to ovdje nije slučaj. Među ostalim nije obrazložena ni struktura iznosa od 35 milijuna kuna čije je plaćanje sud naložio Vidoševiću. Uz taj novac traži se da mu se oduzmu i umjetnine. Znači li to da mu se dva puta oduzima ista nezakonita korist - pitala je odvjetnica.

USKOK je od Visokog kaznenog suda zatražio da Vidoševiću i Zdenki Peternel povisi kazne budući da su na osobnoj i poslovnoj razini zlorabili pozicije u HGK.

- Od njih se očekivala profesionalnost i poštenje, a oni su svojim postupcima narušili stoljetni ugled HGK - poručio je USKOK.

Visoki kazneni sud može ukinuti presudu Vidoševiću i suoptuženima, potvrditi ju ili postrožiti kazne  - piše N1 Info.

25. travanj 2024 18:33