StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprijetnja iz dubina

Zastrašujući novitet u ruskom arsenalu: nova podmornica praktički je nevidljiva, a naoružana je s dvanaest nuklearnih projektila

Piše dv
17. kolovoza 2022. - 19:44

Ruski biro za projektiranje podmornica Rubin predstavio je svoj najnoviji dizajn za podmornicu s balističkim projektilima (SSBN). Riječ je o najnovijoj generaciji nevidljive podmornice koja dolazi naoružana s 12 nuklearnih projektila, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Arcturus" ima i odjeljak za lansiranje podvodnih dronova s ​​ciljem uništavanja zapadnih neprijateljskih podmornica, prenosi britanski The Sun.

"Najupečatljivije u dizajnu je to što ima zakošeni vanjski trup i cinelu koja se proteže duž cijene strane, nalik na modernu slabo uočljivu letjelicu. Podmornice su po svojoj prirodi nevidljive", napisao je stručnjak za podmornice H.I. Sutton u Naval Newsu.

Istaknuta značajka ove podmornice je mogućnost lansiranja dronova za napad na druge podmornice. Dronovi Surrogat-V imaju sposobnost detektiranja kemikalija i radijacije zaostalih u tragu neprijateljske podmornice kako bi je lakše pronašli i uništili.

Predložena nova podmornica duga je 133 metra, široka 15 metara i dizajnirana za prijevoz 100 članova posade.

Ima manje nukleranih projektila od uobičajenih ruskih podmornica, ali su navodno moćniji. 

Belogord spreman za prijetnju američkim pomorskim bazama

Istovremeno, nakon uspješnih ispitivanja, Rusija namjerava staviti u funkciju Belgorod - koji je sa svojih 184 metra najduža podmornica na svijetu i, prema Suttonu, predstavlja "radikalan dizajn".

Belgorod, težak 14.700 tona, napravljen je još dužim kako bi mogao nositi nova razorna torpeda Poseidon s nuklearnim glavama vođenim umjetnom inteligencijom. Također ima odjeljke za lansiranje mini-podmornica i bespilotnih letjelica za tajne sabotaže i špijuniranje.

06. svibanj 2024 03:59